Hankintalakia halutaan terävöittää

Valtioneuvosto on lähtenyt valmistelemaan hankintalain (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016) muutosta, jolla tehostettaisiin julkisia kilpailutuksia. Hankintalain uudistuksen lausuntokierros on juuri päättynyt.

Uudistuksella valtioneuvosto haluaa edistää markkinoiden toimivuutta, lisätä kilpailua ja kilpailuneutraliteettia sekä huomioida huoltovarmuuteen liittyviä tarpeita julkisissa hankinnoissa. Hankintojen tehostamisella tavoitellaan kustannussäästöjä. Pyrkimyksenä on edistää yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisin tarjouskilpailuihin (Työ- ja elinkeinoministeriö 2025).

Hankintalakia ehdotetaan muutettavan esimerkiksi siten, että markkinakartoitusta ja hankinnan huolellista valmistelua pyritään kehittämään. Lakiin ollaan näillä näkymin sisällyttämässä velvoite kilpailutuksen uusimiseen, jos kilpailutukseen osallistuu ainoastaan yksi tarjoaja. Lakiin lienee tulossa myös niin sanottu kaatopykälä, jonka mukaan tästä vaatimuksesta voitaisiin poiketa vain erityisen painavasta syystä. Lisäksi lainsääntöä ollaan muuttamassa siten, että EU-kynnysarvon ylittävissä hankinnoissa ne voidaan olla jakamatta osiin vain erityisen painavista syistä (Työ- ja elinkeinoministeriö 2025).

Julkisten hankintojen kilpailuttaminen heikkoa

Kilpailu- ja kuluttajavirasto teki vuonna 2023 tutkimuksen, jonka mukaan kilpailutilannetta julkisissa hankinnoissa voidaan pitää heikkona. Kilpailutuksissa tarjousten määrän mediaani on kolme, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että tarjouksia yhtä kilpailutusta kohti tulee kolme tai vähemmän. Tutkimustulosten perusteella yli 90 prosenttia kaikista tarjouskilpailuista saa alle kymmenen tarjousta. Tutkimuksen mukaan tilannetta voidaan pitää huolestuttavana, koska tarjousten määrällä on suora vaikutus kilpailun kovuuteen (Hiilamo ym. 2023).

Eri toimialojen välillä on merkittäviä eroja kilpailun määrässä. Se on luonnollista, koska toimialojen markkinarakenteet vaihtelevat merkittävästi. Toimialoista rakennushankinnoissa tarjousten mediaani on noin kolme tarjousta, rakennuspalveluissa viisi, ja lääketieteellisissä tarvikkeissa mediaani putosi tutkimuksen mukaan kahteen (Hiilamo ym. 2023).

KKV:n tekemän tutkimuksen mukaan julkisten hankintojen kilpailua on varaa lisätä eri toimenpiteillä. Suurimmat hyödyt saavutetaan, kun kilpailua pystytään joillain keinoilla lisäämään erityisesti kilpailutuksissa, joissa on alhaisia tarjousmääriä.  Kustannussäästöjen näkökulmasta voisi olla järkevää kilpailuttaa uudelleen sellaiset hankinnat, joihin on tullut hyvin vähän tarjouksia (Hiilamo ym. 2023).

Kuva 1. Kilpailutus on usein heikkoa esimerkiksi lääketieteellisiä tarvikkeita hankittaessa. (AhmadArdity 2020)

Kuinka prosessia voitaisiin tehostaa

Yksi tapa tehostaa hankintoja on toteuttaa ennen hankintaa markkinavuoropuhelu, jolla kartoitetaan markkinatoimijoiden mahdollisuuksia ja halukkuutta osallistua tarjouskilpailuun sekä tarjota haluttuja tuotteita tai palveluja.

Markkinavuoropuhelun hyödyt ovat kiistattomia, mutta prosessin toteuttamiseen ei välttämättä ole toistaiseksi osaamista eikä käytännön kokemusta riittävästi. Eskolan mukaan, jos markkinavuoropuhelu jätetään hankinnan valmisteluvaiheessa pois, se johtaa usein epäedulliseen hankintaan (Eskola 2019).

Markkinavuoropuhelu edellyttää suunnitelmallisuutta, riittävän aikaista valmistelua ja aitoa keskustelevaa vuoropuhelua yritysten kanssa. Voidaan esittää kysymys, riittääkö sekään, kun tarkastellaan nykytilannetta ja kilpailutuksiin osallistuvien yritysten määrää. Hankintojen tehostamista voitaisiin pohtia myös kokonaan uudesta näkökulmasta, jossa tarjottaisiin yrityksille yksilöllistä tarvekartoitusta hankintaosaamisen kehittämiseen. Sitä kautta kynnys osallistua kilpailutuksiin voisi madaltua, ja hallituksen tavoitteet kilpailutuksen tehostamisesta lainsäädännön keinoin voisivat saavuttaa sille asetetut tavoitteet.

Kirjoittaja

Jarmo Kemppinen työskentelee lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa opettaen muun muassa julkisiin hankintoihin liittyvää juridiikkaa.  

Lähteet

AhmadArdity. 2020. Lääketieteellinen, operaatio, leikkaus. Pixabay. Viitattu 14.3.2025. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/l%C3%A4%C3%A4ketieteellinen-operaatio-leikkaus-5051148/

Eskola, S. 2019. Miten markkinavuoropuhelu kannattaa toteuttaa? Viitattu 14.3.2025. Saatavissa https://ptcs.fi/miten-markkinavuoropuhelu-kannattaa-toteuttaa/

Hiilamo, T., Jääskeläinen, J. & Reyes, W. 2023. Kilpailu julkisissa hankinnoissa. Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimusraportteja 9/2023. Viitattu 14.3.2025. Saatavissa https://www.kkv.fi/uploads/sites/2/2023-09-tutkimusraportteja-kilpailu-julkisissa-hankinnoissa.pdf?utm_source=chatgpt.com

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016. Viitattu 14.3.2025. Saatavissa https://www.finlex.fi/fi/lainsaadanto/saadoskokoelma/2016/1397

Työ- ja elinkeinoministeriö. 2025. Hankintalain muutokset lausuntokierrokselle. Viitattu 14.3.2025. Saatavissa https://tem.fi/-/hankintalain-muutokset-lausuntokierrokselle