Ikäihmisten ehdoilla asumista ja digitaalisuutta

Kestävän palveluasumisen ekosysteemi – KEKO -hankkeessa on tuotettu opiskelijavoimin ensimmäisiä konsepteja niin palvelurakennukseen kuin digitaaliseen käyttöliittymään. LABin Muotoiluinstituutin sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun sekä palvelumuotoilun opiskelijat keskittyivät palvelurakennukseen. UX/UI-kurssitoteutuksessa visuaalisen viestinnän ja palvelumuotoilun opiskelijat toteuttivat käyttöliittymiä. Opiskelijat esittelivät töitään huhtikuun alussa hankkeessa työskenteleville sekä hankkeessa yhteistyössä toimivan Ruskorinne-palvelukodin suunnittelutiimille.

Palvelurakennuksen yksiö, yhteiset tilat ja ulkotilat

Sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun opiskelijat tekivät ehdotuksia palvelukodin yksiöön sekä yhteisiin sisä- ja ulkotiloihin, hyödyntäen palvelumuotoilun opiskelijoiden tutkimustietoa. Konsepteissa on huomioitu Ruskorinne, mutta ideat palvelevat kaikkia palveluasumisen kehittäjiä. Suunnittelun lähtökohtana olivat muun muassa teemat: esteettömyys, yhteisöllisyys ja aktiviteetit.

Neljä erilaista pohjaratkaisua yksiölle, joka on suorakaiteen muotoinen
Kuva 1. Ruskorinteelle tulevan yksiön toimintojen sijoittelua. (Kuva: Elisa Huttunen)

Yksiön pohjaratkaisussa ja sisustuksessa on mietitty toimintojen sijoittelua sekä ergonomiaa. Sisä- ja ulkotiloissa on esteettömyyden lisäksi otettu huomioon yhteisöllisyys esimerkiksi seurustelualueilla ja tapahtumalavaidealla. Kaikissa suunnittelukohteissa on väreillä ja materiaaleilla tavoiteltu kodinomaista, lämmintä tunnelmaa, jotta siirtyminen omasta kodista palvelukotiin olisi mahdollisimman helppoa.

Tietokoneella visualisoitu kuva palvelukodin oleskelutilasta. Kuvassa viherseinä, sohva, tuolit, sohvapöytä ja ikkunasta näkymä kirjastoon.
Kuva 2. Visualisointi oleskelutilasta. (Kuva: Aada Katajala)

Digitaalisuus osaksi palveluasumista

UX/UI-kurssitoteutuksen opiskelijat ovat suunnitelleet käyttöliittymäkonsepteja palvelukodin tarpeisiin. Konsepteissa: Havina, Elderly Channel ja Rinne, on jokaisessa oma näkökulmansa ja sisältönsä. Konsepteissa on ideoitu äly-tv- ja mobiilisovellusratkaisuihin mm. aktiivisuutta sisältäviä toimintoja, yhteydenpitoa hoitajiin ja muihin asukkaisiin sekä päivittäisistä rutiineista muistuttamista.

Lähtökohtana suunnittelulle olivat ikäihmiset ja kiireiset hoitajat, joille käytön helppous on ensisijaisen tärkeää. Konseptien avulla hanke voi jakaa uusia ideoita parantamaan palvelukodin arkea.

Sovelluksen aloitusnäkymä, jossa valikko vasemmalla. Pääkuvana lintu oljenkorrella sekä päivämäärä ja säätila. Alapalkissa valittavissa videosisältöä mm. liikuntaa.
Kuva 3. Aloitusnäkymä Rinne-konseptista. Rinne-työryhmä: E. Hertsi, M. Lankinen, H. Salmela, S. Vaalio (Kuva: Salla Vaalio)

Käyttäjäymmärrys edellytyksenä hyvälle suunnittelulle

Palvelumuotoilun opiskelijat toteuttivat kevään alussa työpajoja ja haastatteluita, joiden perusteella oli mahdollista luoda persoonat, jotka edustavat erilaisia palvelukodin asukkaita. Persoonia hyödynnettiin aktiivisesti tilojen suunnittelussa.

Käyttöliittymäsuunnittelussa toteutettiin ikäihmisten haastatteluita kartoittaen tietoa älysovelluksista ja niiden käytöstä. Tieto auttoi ymmärtämään käyttäjien tarpeita ja määrittelemään sovelluksen toimintoja.  

Persoona-kortti, jossa Esko-persoonan perustiedot sekä kuva valkotukkaisesta ja -partaisesta mieshenkilöstä lukemassa sanomalehteä
Kuva 4. Esko persoona syntyi tutkimustiedon perusteella. (Kuva: Oona Kallio ja Minna Kivinen)

Konseptien kehitys jatkuu hankkeen aikana. Käyttöliittymäsuunnittelussa edistetään nykyisiä konsepteja ja toteutetaan niistä toimivat prototyypit, joiden toimivuutta voidaan testata. Palvelukokonaisuutta tutkitaan ja kehitetään sekä luodaan uusia konsepteja sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun näkökulmasta.

Kirjoittaja

Sini Roine toimii projektisuunnittelijana LAB-ammattikorkeakoulun vetämässä KEKO-Kestävän palveluasumisen ekosysteemi -hankkeessa.  


Linkit

LAB. 2022. Kestävän palveluasumisen ekosysteemi – KEKO. Viitattu 12.5.2022. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/projekti/kestavan-palveluasumisen-ekosysteemi-keko

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *