Kaksi korkeakoulua, yksi kampuskävely

Englanninkielisessä maailmassa, jossa kilpailu opiskelijoista korkeakoulujen välillä on kovaa, kampusvierailut ovat arkipäivää. Tärkeä osa vierailuja on nykyisten opiskelijoiden tapaaminen, koska heidän kauttaan hakemista suunnitteleva saa suodattamatonta tietoa opiskelusta, mitä opiskelijaelämä pitää sisällään ja mitä palveluita kampukset tarjoavat.

Yksi Plan B – Kohti uusia mahdollisuuksia -hankkeen (LAB 2024) tavoitteista on edistää hakeutumista oman maakunnan korkeakouluihin. Ohjenuorana opiskelun ilon ja monimuotoisuuden esittely toteutimme 23.4.24 LABin ja LUTin yhteisen kampuskävelyn, joka sisälsi sekä elämyksellisiä että toiminnallisia elementtejä, ja jossa korkeakoulujen omilla opiskelijoilla oli suuri rooli. Ensimmäiseen kampuskävelyyn osallistui Parikkalan ja Rautjärven lukiolaisia.

[Alt-teksti: ryhmä hymyileviä ihmisiä teknisen näköisessä tilassa.]
Kuva 1. Jamie Hyneman Centerissä oli myös läsnä itse Hyneman. (Kuva: Teemu Rasi)

Kampuskävelymme alkoi LABin GastroBarista, jossa restonomiopiskelijat vastaanottivat vieraat tilaisuuteen suunnitellulla alkumaljalla ja opintojen esittelyllä. Matka jatkui liiketalouden osuuskuntien ja Business Millin esittelyyn. Saitemian opiskelijat esitelmöivät, miten osuuskuntatoimintamallissa yhdistyvät työnteko ja opiskelu. LABin viimeinen esittelyrasti vei meidät näkemään hoitotyön simulaatioluokkien toimintaa ja kuulemaan esimerkiksi LABlanssin toiminnasta.

Lounaan jälkeen kävely jatkui LUTin puolella. Ensin pääsimme tutustumaan Jamie Hyneman Centeriin, jossa esittelijänä toimikin yllättäen itse Jamie Hyneman. Tämä lisäsi luonnollisesti entisestäänkin kiinnostusta, kun maailmanlaajuisesti tunnettu myytinmurtaja kertoi leppoisaan ja maanläheiseen tyyliinsä Centerin nykytoiminnasta ja tulevaisuudesta. Kokeellisen fysiikan laboratoriossa kilpailtiin muun muassa tehokkaimman tuulivoimalan rakentamisessa. Teekkariopiskelija toimeenpani kilpailullisen työpajan, ja kehittämispäällikkö Tarja Sipiläinen höysti osallistavaa sessiota erinomaisella motivointipuheenvuorolla.

Päivä päätettiin kokeilevaan kehittämiseen perustuvassa Createch-protopajassa & Esports-luolassa, jossa lukiolaiset pääsivät kokeilemaan laajennetun todellisuuden sovelluksia XR-laseilla (extended reality) sekä luomaan tulevaisuuden penkkareiden ideoita tekoäly työkaverinaan (Kokeileva kehittäminen 2024; LUT-yliopisto 2024). Myös tällä rastilla tietotekniikan opiskelija kertoi opiskelusta LUTlla sekä opintoihin yhdistettävistä erilaisista työmahdollisuuksista.

[Alt-teksti: nuori nainen hymyilevä ilme kasvoillaan kokeilee ajosimulaattoria, kuulokkeet korvillaan.]
Kuva 2. Innostus näkyi vierailijoiden kasvoilla. (Kuva: Teemu Rasi)

Lisätietoa korkeakouluopinnoista itse osallistuen

Ensimmäistä kampuskävelyä ympäröi hyvä tunnelma. Vierailun todellisia tähtiä olivat LABin ja LUTin omat opiskelijat, jotka yhtään liioittelematta antoivat molemmista oppilaitoksista tavoittelemisen arvoisen jatko-opiskelupaikan kuvan. Nuorten puhe toisille nuorille toimii.

Palautekyselyyn vastanneista viisi kuudesta sanoi vierailun muuttaneen käsitystä korkeakouluopinnoista. Avoimista vastauksista varmistui, että osallistava ja interaktiivinen toteutus koettiin mielekkääksi. Lisäaikaa lähes kaikille pisteille olisi haluttu lisää.

Lukiolaiset pääsevät uusimaan kampuskävelyn ensi keväänä ja sitä ennen kehitetään oma konsepti opintojen ulkopuolella oleville nuorille ja suunnitellaan virtuaalista kampusvierailua. Vain mielikuvitus on rajana, miten toteuttaa innostava ja osallistava tutustuminen oman alueen korkeakouluihin. Jos onnistumme houkuttelemaan eteläkarjalaisia nuoria opiskelemaan omassa maakunnassaan, niin se mahdollistaa heidän jäämisensä kotiseudulleen ja olemaan avaintekijöitä tulevaisuuden elinvoiman ja hyvinvoinnin takaajina.

Kirjoittajat

Vappu Myllärinen toimii LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä TKI-asiantuntijana ja projektipäällikkönä.

Erno Salmela toimii tutkijana LUTissa ja on asiantuntijana Plan B -hankkeessa.

Lähteet

Kokeileva kehittäminen.  2024. Valtioneuvosto. Viitattu 5.6.2024. Saatavissa https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/74944/TEMrap_67_2015_web.pdf?sequence=1

LAB. 2024. Plan B – Kohti uusia mahdollisuuksia. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 5.6.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/planb

LUT-yliopisto. 2024. Createch Wake Up Etelä-Karjala! Hanke. Viitattu 5.6.2024. Saatavissa https://www.lut.fi/fi/projektit/createch-wake-etela-karjala