Luonto, kulttuuri, hyvinvointi ja paikallinen elämä ovat Kanta-Hämeen matkailun neljä kärkeä, joiden ohjaamina matkailua kehitetään osana suurempaa Lakeland Finland -ekosysteemiä (HAMK 2018). Luonnonläheisenä, hyvinvointia tuottavana ja paikallista ympäristöä arvostavana matkailun muotona pyörämatkailu on vahvasti sidoksissa kaikkiin edellä mainittuihin teemoihin. Kanta-Hämeessä siihen liittyvän liiketoiminnan mahdollisuuksia lisää merkittävästi myös alueen helppo saavutettavuus pääkaupunkiseudulta sekä poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet liikkua alueen sisällä ilman omaa autoa (Tommola 2024).
LAB-ammattikorkeakoulun ja Hämeen virkistysalueyhdistyksen yhteisessä Häme by Cycle -Kanta-Hämään pyörämatkailun kehittäminen -hankkeessa kehitetään pyörämatkailun sisältöjä ja alueen reittien sekä palvelujen näkyvyyttä (LAB 2024). Hanke järjesti marraskuussa pyörämatkailun kehittämisestä kiinnostuneille yrityksille suunnatun tilaisuuden, jossa esiteltiin hankkeen suunniteltua toimintaa ja koottiin toimijoiden kehittämisideoita ja toiveita. Tilaisuudessa oli mukana noin 30 pyörämatkailusta kiinnostunutta yrittäjää tai muuta toimijaa.
Kehitystyö alkuvaiheessa, koordinaatiota tarvitaan
Tilaisuuden aluksi koottiin brainstorming-periaatteella toimijoiden näkemyksiä Kanta-Hämeen pyörämatkailun nykytilasta ja tärkeimmistä kehittämistoimenpiteistä. Nykytilaa koskevien kommenttien koonti osoittaa, että osallistujat tunnistavat pyörämatkailuun liittyvän potentiaalin, ja pyörämatkailun kehittämisen koordinoinnille sekä vauhdittamiselle on alueella suuri tarve. Positiivisina asioina nykytilanteessa nousivat esille muutamat yksittäiset matkailunkin näkökulmasta kiinnostavat reitit, joita alueelta löytyy erityisesti maastopyöräilyyn. Reittien, palvelujen ja kokonaisuutena pyörämatkailuteeman näkyvyydessä nähtiin kuitenkin vielä paljon parantamisen varaa.
Myös tarvittavissa kehittämistoimenpiteissä eniten toiveita liittyi alueen matkailullisen pyöräilyreitistön kehittämiseen. Reittien osalta kehittämistoiveita liittyi myös vaativuustasoluokitteluun sekä opastukseen, joka ei vielä tällä hetkellä vastaa alueen ulkopuolelta tulevien pyörämatkailijoiden tarpeita. Palvelujen kehittämisessä haluttiin edistää erityisesti pyöräily-ystävällisyyttä sekä palvelujen paketointia erilaisiin teemakokonaisuuksiin. Suuria kehittämistoiveita liittyi myös markkinointiin, sekä kotimaisesta että kansainvälisestä näkökulmasta. Erityisesti kiinnostavana, mutta liian vähän huomioita tällä hetkellä saavana kohderyhmänä vastaajat nostivat esille lapsiperheet.
Häme by Cycle -hankkeen vastauksia toiveisiin
Kokonaisuutena esille nousseista kehittämistarpeista melko moneen ollaan saamassa tukea Häme by Cycle -hankkeeseen suunnitellun toiminnan kautta. Eräs hankkeen keskeisistä toimenpiteistä on alueen vetovoimakohteet ja palvelut yhdistävän alueellisen pyöräilyreitin suunnittelu. Reitille on tulossa myös lapsiperheille kohdennettuja omia teemakokonaisuuksia, jotka tuotteistetaan erilaisella kärjellä kuin muu kokonaisuus. Pyörämatkailun näkyvyyttä hanke tulee nostamaan sekä alueen reittien että pyörämatkailijaa kiinnostavien matkailupalvelujen osalta ja tässä työssä on tarkoitus huomioida sekä kotimaiset että kansainväliset kohderyhmät.
Markkinoinnissa Kanta-Hämeen alueelle uutta boostia tuo äskettäin uusittu Visit Häme -sivusto, joka kokoaa yhteen koko maakunnan kiinnostavimmat kohteet ja reitit. Useaa erilaista rajapintaa tiedonhaussa hyödyntävä sivusto on myös alueen yrityksille tehokas työkalu, joka auttaa tavoittamaan uusia kotimaisia ja kansainvälisiä kohderyhmiä. Sivusto auttaa myös tekemään näkyväksi maakunnan omaa matkailubrändiä Onnellisten ihmisten sydänmaana (Hämeen Sanomat 2024; Visit Häme 2024). Samoja teemoja ja maakunnan yhteisen matkailusivuston tuomia mahdollisuuksia on tarkoitus hyödyntää myös Häme by Cycle -hankkeessa.
Kirjoittaja
Päivi Tommola toimii LAB-ammattikorkeakoulussa Häme by Cycle -hankkeen projektipäällikkönä. Hankkeen osatoteuttajana on Hämeen virkistysalueyhdistys.
Lähteet
HAMK. 2018. Kanta-Hämeen matkailun kärjet kirkastuivat. Let’s go Tavastia -hanke. Viitattu 6.11.2024. Saatavissa https://blog.hamk.fi/matkailu/pysahdy-hetkeksi-ja-katso-taaksepain-mita-hienoa-saatiinkaan-aikaiseksi/
Hämeen Sanomat. 2024. Visit Häme -sivusto uudistui. Reitit ja luontokohteet ovat nyt klikkauksen päässä. Viitattu 6.11.2024. Saatavissa https://www.hameensanomat.fi/paikalliset/8036983
LAB. 2024. Häme by Cycle -Kanta-Hämeen pyörämatkailun kehittäminen -hanke. Viitattu 6.11.2024. Saatavissa https://lab.fi/en/project/hame-cycle-kanta-hameen-pyoramatkailun-kehittaminen
Tommola, P. 2024. Näkökulmia saavutettavuuteen pyörämatkailussa. LAB Pro. Viitattu 6.11.2024. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/nakokulmia-saavutettavuuteen-pyoramatkailussa/
Visit Häme. 2024. Tervetuloa Onnellisten ihmisten sydänmaahan. Viitattu 6.11.2024. Saatavissa https://visithame.fi/