Kestävät liikkumisvalinnat osana yritysten sijoittumispäätöksiä

Kaupunkien ja kuntien kestävän kasvun edellytyksenä ovat paitsi olemassa olevan yrityskannan positiivinen kehitys myös uusien työnantajayritysten houkuttelu alueelle. (Nieminen & Rinta-aho 2024.) Yritykset tuovat mukanaan työpaikkoja sekä mahdollisia uusia asukkaita. Sijoittujayritysten mukana voi myös seurata kokonaisia alihankintaketjuja sekä uutta osaamista, joten yksittäisen yrityksen sijoittumispäätöksen kerrannaisvaikutukset voivat olla alueellisesti merkittäviä.

Yritysten sijoittumispäätöksiin vaikuttavat lukuisat yrityksen sisäiset analyysit sekä ulkoiseen toimintaympäristöön liittyvät tekijät. Alueet ja kunnat voivat tukea yritysten sijoittumista monin eri tavoin, muun muassa joustavalla maankäyttö- ja kaavoitustoiminnalla sekä kehittämällä julkista liikennettä.

Kuva 1. Ihmisten ja tavaroiden liikkuminen on tärkeä teema yritysten sijoittumispäätöksissä. Toimivat kestävän liikenteen ratkaisut voivat toimia alueen vetovoimatekijöinä. (geralt 2016)

Sijoittuminen osana alueellista elinvoimapolitiikkaa

Väestörakenteen sekä elintapojen muutokset ja yhteiskunnan kestävyysvaateet haastavat kaupunkeja ja kuntia. Muutoksien pyörteessä menestyminen edellyttää kunnilta kokonaisvaltaista kestävyysajattelua ─ tietoa, tahtotilaa sekä tervettä taloutta. Muutos- ja kestävyyshaasteisiin vastaamisessa korostuu eritoten elinvoimaisuuden varmistamisen tärkeys. Kunnilla on moninaisia lakisääteisiä, mutta myös vapaaehtoisia tehtäviä, jotka liittyvät elinvoimaan. (Nieminen & Rinta-aho 2024) Kaupungit ja kunnat luovat ja ylläpitävät rakenteita, jotka yhtäältä rajaavat ja toisaalta luovat toimintaedellytyksiä mahdollistavat yhteisöjen – asukkaiden, yritysten ja muiden alueellisten sidosryhmien välille. 

Aluepoliittisesti sijoittumista olisi hyödyllistä toteuttaa kuntarajoja ylittävänä yhteistyönä. Sijoittumista harkitsevien yritysten tarpeet vaihtelevat ja jokaisella kunnalla on omat vahvuutensa (Irri 2024). Päijät-Hämeessä kuntien sijoittumisen tärkeys osana elinvoimaisuutta tiedostetaan. Yritysten sijoittumistoimintaa ollaan kehittämässä alueen yhteisenä asiana keskittämällä 2025 alusta kaikkien Päijät-Hämeen kuntien tarjonta alueellisen kehitysyhtiö Ladecin vastuulle (Ladec 2024). Sijoittumispalveluiden keskittämisellä sijoittuja-asiakkaat saavat entistä vahvemmin palveluja yhden luukun periaatteella. Uuden toimintamallin on tarkoitus vahvistaa alueen kiinnostavuutta sijoittujayritysten silmissä sekä helpottaa sijoittumista käytännössä.

Myös alueen kuntien ja kaupunkien vuoropuhelu teeman ympärillä helpottuu, kun tarpeet ja toiveet saadaan keskitetysti yhteiseen käyttöön. Toimintamalli mahdollistaa tonttitarjonnan ym. konseptoinnin yritysten tarpeisiin paremmin vastaavaksi ja antaa hyvät eväät käydä vuoropuhelua alueen kuntien ja kaupunkien sekä sijoittuja-asiakkaiden kesken.

Alueen kestävän liikenteen ratkaisut paremminnäkyviksi

Sijainti ja saavutettavuus ovat usein yrityksille keskeinen sijoittumiseen liittyvät tekijä niin työvoiman kuin asiakkuuksienkin hallinnan näkökulmasta. (Vitikainen 2019.) Erityisesti liikenneyhteyksien ja logistiikan toimivuus painavat teollisuuden yritysten vaakakupissa (Cohen 2000, 6), kun taas korkean teknologian yritysten sijoittumispäätöksien näkökulmasta merkityksellisemmäksi saattaa muodostua sijainti lähellä korkeakouluja ja tutkimuskeskuksia (Harbi ym. 2009). Päijät-Hämeen sijainti Etelä-Suomessa liikenteellisesti houkuttelevalla paikalla tukee osaltaan alueen kiinnostavuutta. Sujuvat liikenneyhteydet, jotka mahdollistavat sekä tavaroiden että työvoiman sujuvan liikkumisen, ovat vahva kestävyystekijä. Toisaalta tietotyön lisääntyessä ihmisten ja osaamisen merkitys korostuu, kun yritykset seuraavat osaajia. Lahdessa sijaitsevat korkeakoulut ja toisen asteen oppilaitoksien koulutustarjonta luovat pohjan osaavan työvoiman saatavuudelle ja mahdollistavat jopa innovaatiotoiminnan keskittämistä alueelle.

Kestävä liikkuminen ja liikenne ovat nykyisin yrityksille tärkeitä teemoja osana sijoittumispäätöksiä. Sijoittujat ovat kiinnostuneita niin tonttien yleisestä saavutettavuudesta kuin julkisen liikenteen palveluista eli linja-autovuoroista tai kaupunkipyöräasemista (Vainiomäki 2024). Yritykset toteuttavat sijaintipäätökset liiketoimintalähtöisesti, mutta kaupungit ja kunnat voivat tehdä tonttitarjonnastaan kiinnostavampaa huolehtimalla kestävistä liikkumis- ja liikennevalinnoista mahdollistamalla toimivan kevyen liikenteen infrastruktuurin ja yritysten toiminta-aikoja palvelevat joukkoliikenneyhteydet. Näin alueella on tilaa pito- ja vetovoimaisille työnantajille, joiden työntekijät voivat tehdä arjessaan kestäviä liikkumisvalintoja. Kestävistä liikkumisratkaisuista on myös syytä viestiä. Voisiko Päijät-Häme toimia suunnan näyttäjänä kestävän liikkumisen ja liikenteen saralla yritysten sijoittumispalveluiden markkinoinnissa?

Kirjoittaja

Annukka Heinonen (tradenomi YAMK) työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana ja on mukana Systemic change towards sustainable commuting in Lahti – Sycla -hankkeessa (LAB 2024), joka on osa 100 climate-neutral and smart cities by 2030-EU-missiota.

Lähteet

Cohen, N. 2000. Business location decision-making and the cities: bringing companies back. Brookings Institution Center on Urban and Metropolitan Policy Washington, DC.

geralt. 2016. Altmann, G. Kaupunki, kaupunkikehitys, luonto. Pixabay. Viitattu 28.11.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/illustrations/kaupunki-kaupunkikehitys-luonto-1799658/

Harbi, S., Amamou, M. & Anderson, A. R. 2009. Establishing high-tech industry: The Tunisian ICT experience. Technovation, 29 (6–7), 465–480.

Irri, T. 2024. Elinkeinopäällikkö, Hollolan kunta. Keskustelu yritysten sijoittumisesta. 6.9.2024.

LAB. 2024. Systemic change towards sustainable commuting in Lahti – Sycla -hanke.

LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 5.11.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/sycla

Ladec. 2024. Palvelut sijoittujalle. Viitattu 1.10.2024. Saatavissa https://lahtibusinessregion.fi/sijoitu-lahden-seudulle/palvelut-sijoittujalle

Mannila, M. 2021. Kulkuyhteydet ohjaavat yrityksen sijoittumispäätöstä. Vaasa: Vaasan ammattikorkeakoulu. Viitattu 3.10.2024. Saatavissa https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/472513/Kulkuyhteydet%20ohjaavat%20yrityksen%20sijoittumisp%c3%a4%c3%a4t%c3%b6st%c3%a4.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Nieminen, V. & Rinta-aho, R. 2024. Uusien kestävien kuntien roolit. Kuntaliitto. Viitattu 1.10.2024. Saatavissa https://www.kuntaliitto.fi/tietotuotteet-ja-palvelut/verkkojulkaisut/uusien-kestavien-kuntien-roolit

Vainionmäki, M. 2024. Asiakkuuspäällikkö, Ladec. Keskustelu yritysten sijoittumisesta. 30.9.2024.

Vitikainen, T. 2019. Viitattu 7.10.2024. Saatavissa https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/62867/URN%3ANBN%3Afi%3Ajyu-201902201588.pdf?sequence=1&isAllowed=y