LAB WellTech mukana Hyvä Ikä -messuilla

LAB WellTechin (LAB 2022) hyvinvointiteknologian arviointi-, testaus- ja kehittämisympäristön asiantuntijat viettivät omalla osastollaan kaksi päivää Helsingin Messukeskuksessa Hyvä Ikä -messuilla, jotka järjestettiin pitkän odotuksen jälkeen yhdessä Fysioterapia & Kuntoutus -tapahtuman kanssa. Viime kerrasta olikin jo vierähtänyt aikaa, sillä edelliset messut järjestettiin viimeksi vuonna 2018. (Hyvä Ikä 2022)

Osastolla vieraili runsaasti yleisöä

Hyvä ikä -messut ovat vanhustyön ja vanhuusiän tapahtuma, joka kokoaa yhteen näytteilleasettajia, ammattilaisia, opiskelijoita ja avointa yleisöä. Messut järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa, jossa vieraili 3100 kävijää kahden päivän aikana. (Hyvä Ikä 2022.)

LAB WellTechin osasto sijaitsi sisääntulon kulmassa, ja osastolla vieraili runsaasti messuvieraita ja muita näytteilleasettajia. Tarkoituksenamme olikin tuoda esille LAB-ammattikorkeakoulua ja LAB WellTech kehittämisympäristöä. Mukaan messuille olimme ottaneet Emma-palvelurobotin, maskintunnistusohjelman ja Moto Tiles -laatat. Erityisesti kiinnostusta ja kysymyksiä herätti ikäihmisille suunnattu Emma-palvelurobotti.

[Alt-teksti: Messuosasto. Seinillä lukee LAB WellTech. Kaksi naista siniset hupparit yllään esittelee messuvieraille laitteita ja keskustelee vieraiden kanssa.]
Kuva 1. LAB WellTech -osaamisen esittelyä omalla osastolla Hyvä Ikä -messuilla syyskuun lopulla. (Kuva: Sami Makkula)

Verkostoitumisesta voimaa

Messut tarjosivat hyvän mahdollisuuden verkostoitua ja tehdä toimintaamme tunnetuksi kansallisella tasolla hyvinvointiteknologiaa tarjoavien yritysten, ikääntyvien kanssa työskentelevien ammattilaisten, yleisön ja oppilaitosten keskuudessa. Oli mukava huomata, kuinka monia kävijöitä toimintamme kiinnosti ja saimme runsaasti myönteistä palautetta.

Käydyissä keskusteluissa nousi esiin, kuinka tärkeää on kehittää hyvinvointiteknologiaa ihmislähtöisesti ja kuunnella aidosti sote- ja hyvinvointivointialan ammattilaisia sekä teknologioiden loppukäyttäjiä. Nämä keskustelut osoittivat toimintamme olevan kiinnostava ja tarpeellinen teknologian kehittämisessä ihmislähtöisesti. Myös käytettävyydellä on suuri osuus siinä, kuinka teknologia otetaan vastaan loppukäyttäjien keskuudessa.

Osastolla isossa näytössä esittelyvideolla näkyvä Testikoti kiinnosti etenkin alaa opiskelevia ja oppilaitosten edustajia. Testikoti tarjoaakin hyvän oppimisympäristön opiskelijoille, ammattilaisille ja yrityksille. Testikodissa on mahdollista tutustua esillä oleviin hyvinvointiteknologia ratkaisuihin kodinomaisessa ympäristössä. On tärkeää nähdä laitteet itse ja päästä kokeilemaan niitä käytännössä.

[Alt-teksti: Huone, jossa on kodikkaita huonekaluja, kuten sohva ja jääkaappi, ruokailuryhmä tuoleineen. Pöydillä näkyy pieniä, kotikäyttöön tarkoitettuja laitteita.]
Kuva 2. Testikodissa pääsee tutustumaan hyvinvointiteknologian ratkaisuihin kodinomaisessa kokeiluympäristössä. (Kuva: Sami Makkula)

Palvelurobotti Emman hyväntuuliset lausahdukset johdattivat pohtimaan, kuinka kylmästä teknologiasta saadaan helpommin lähestyttävä, hyväksyttävä ja lämminhenkinen. Pääsääntöisesti tiedostettiin, että teknologian hyödyntäminen ihmisten hyvinvoinnin tukena ja hoivatyön apuna on välttämättömyys ja siihen tulee suhtautua positiivisesti. Tarvitsemme kuitenkin tiedon lisäämistä kaikista mahdollisuuksista niin ammattilaisten kuin loppukäyttäjien keskuudessa.

Kirjoittaja

Jonna Sirviö toimii TKI-asiantuntijana LAB-ammattikorkeakoulussa Hyvinvoinnin palveluinnovaatiot -vahvuusalueella sekä LAB WellTechissä.

Lähteet

Hyvä Ikä. 2022. Expomark. Viitattu 30.11.2022. Saatavissa https://hyvaika.expomark.fi/

LAB. 2022. LAB WellTech. Viitattu 30.11.2022. Saatavissa https://www.labwelltech.fi/