Maastopyöräilyn benchmarking-retkellä Vorarlbergissä

LAB-ammattikorkeakoulun ja PHLU: n yhteisen Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hankkeen (LAB 2022) henkilöstö kävi Saksan, Itävallan ja Sveitsin raja-alueella sijaitsevalla Bodenjärvellä tutustumassa alueen pyörämatkailupalveluihin ja hakemassa ideoita Päijät-Hämeen pyörämatkailun kehittämiseen. Ellare Oy:n ja YouTravelin järjestämä benchmarking-matka keskittyi yksinomaan tiepohjaiseen retkipyöräilyyn, mutta me halusimme tutustua myös lähialueen maastopyöräilypalveluihin. Tämän vuoksi toteutimme Päijät-Hämeen matkailutoimijoiden yhteistyöllä retken Mellauhun, Vorarlbergin vuoristoon.

[Alt-teksti: Vuoriston rinteitä ja lumihuippuja. Alhaalla rinteen vieressä on pyörätie ja siellä viiiden maastopyöräilijän ryhmä.]
Kuva 1. Päijät-Hämeen matkailutoimijoiden ryhmä retkellä Vorarlbergin vuoristomaisemissa. (Kuva: Päivi Tommola)

Sähköllä saavutettavuutta

Vaikka Mellau sijaitsee vain 50 kilometrin päässä Bodenjärveltä, ovat maisemat näissä kahdessa kohteessa täysin erilaisia. Bodenjärven tasaiset pyörätiet vaihtuvat Mellaussa serpentiininousuihin, omenatarhat vuoristoniittyihin ja rantakahvilat alppimajoihin. Suurten korkeuserojen ja haastavampien olosuhteidensa vuoksi Mellaun alueen kohderyhmäkin on kokonaan toisenlainen; alue on profiloitunut maastopyöräilyyn ja soveltuu parhaiten jo jonkin verran kokemusta hankkineille polkijoille.

Kuten meille pyörät vuokranneen Sport Brogerin valikoimista saimme havaita, sähkömaastopyörä on täällä suosituin liikkumisväline. Sähkömaastopyörien yleistyminen onkin ollut alueelle siunaus, sillä ilman sähköä näistä reiteistä selviytyisivät vain hyväkuntoiset aktiivipolkijat.

[Alt-teksti: Kahvilan ulkoilmaterassi, taustalla vuorenrinteitä. Terassin edessä on kyltti, jonka vieressä seisoo hymyilevä ulkoilupukuinen nainen.]
Kuva 2. Pyöräily-ystävällinen kahvila Rund um Kanisfluh -reitin varrella. (Kuva: Päivi Tommola)

Valttikorttina pyöräily-ystävällisyys

Alueen matkailuorganisaation Vorarlberg Tourismus GmbH:n edustaja oli aiemmin meille alueen palveluja esitellessään nostanut esille pyöräily-ystävällisyyden ja laadun alueen palvelujen kehittämisen prioriteettina. Meidän testaamallamme Rund um Kanisfluh -reitillä havaitsimme, että ainakin pyörävuokraamoissa ja kahviloissa oli tosiaankin panostettu määrän sijasta laatuun. Pyörämatkailun volyymi täällä lienee myös alueen kokoon suhteutettuna huomattavasti pienempi kuin Bodenjärven rannoilla, mutta todennäköisesti alueelle jää matkailijoista enemmän taloudellista tuottoa.

Vierailimme retkellämme muun muassa alppimajassa ja kahvilassa, joissa molemmissa pyörätelineet ja vesipisteet toivottivat pyöräilijät tervetulleiksi. Gondolihissin yläasemalla sijainnut kahvila sähköpyörän latauspisteineen ja Tervetuloa maastopyöräilijä -kyltteineen teki pyöräily-ystävällisyytensä hyvin selkeästi näkyväksi myös asiakkailleen.

[Alt-teksti: Jyrkkiä vuorenrinteitä ja niiden välissä vuoristoniittyjä ja havupuita. Jyrkällä rinteellä on jykevä penkki, jolla istuu pyöräilijä pitämässä taukoa. Maastopyörä on pysäköity penkin taakse.]
Kuva 3. Vorarlbergin reiteillä kannattaa varata aikaa maisemien ihailuun, sillä niitä riittää. (Kuva: Päivi Tommola)

Hidasta maisemamatkailua

Meidän retkeltämme päällimmäisenä mieleen jäivät uskomattoman upeat vuoristomaisemat. Täällä kenelläkään ei ollut kiire mihinkään, vaan jaksoimme pysähtyä ihastelemaan ja kuvaamaan toinen toistaan kiinnostavimpia kohteita.  Retken aikana oli aikaa miettiä myös tapoja soveltaa tämän retken upeita kokemuksia myös oman alueemme palvelujen kehittämiseen. Vuoristomaisemia emme täältä saa mukaamme, mutta moni muu retken havainnoista on sovellettavissa hyvin myös Päijät-Hämeessä.  

Kirjoittaja

Päivi Tommola toimii Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hankkeen projektipäällikkönä LAB-ammattikorkeakoulussa.

Lähteet

LAB. 2022. Pyörämatkailijan Päijät-Häme. Hanke. Viitattu 26.9.2022. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/projekti/pyoramatkailijan-paijat-hame