NEAR-hankkeen ensimmäinen asiantuntijavaihto toteutettiin 11.‒14.11.2024 Tsekin Taborissa. Asiantuntijavaihto on yksi toimenpidekokonaisuus NEAR – NEw sociAl seRvices: innovative tools and skills for person-centered and community-based social models -hankkeessa (2023–2027). NEAR-hanketta (LAB 2024) rahoittaa Euroopan unionin Interreg Europe -ohjelma.
Hankkeen tarkoituksena on tunnistaa ja siirtää hankkeeseen osallistuvien maiden ja toimijoiden kesken yksilölähtöisiä ja yhteisöllisiä toimintatapoja sosiaali- ja terveyspalveluissa tehtävään sosiaaliseen työhön ja siirtää hyviä koulutuskäytäntöjä ammattialisille lähestymistavan sisäistämiseksi. Nämä olivat myös asiantuntijavaihdon keskeiset tehtävät. Asiantuntijavaihtoon osallistuivat Päijät-Hämeestä sidosryhmän edustajat Tea Särkkä Lahden Diakonialaitokselta, Anna Perikangas-Muukka Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta ja Sami Makkula LAB WellTechistä.
Asiantuntijavaihdon ohjelma oli monipuolinen kokonaisuus
Ensimmäisenä päivänä saimme tutustua GERONTO-pukuun. Puku on suunniteltu ammattilaisille, jotka työskentelevät vanhusten tai vammaisten parissa. Puvun käyttäminen avasi silmiä sille, miten erilaiset rajoitteet heikentävät yksilön toimintakykyä.
Keskiviikkona teimme koko päivän kestäneen opintovierailun kahteen kohteeseen. Ensimmäisenä kohteena oli pieni Benedictus-yhteisö, jossa vammaiset henkilöt elävät yhdessä henkilökunnan kanssa kodinomaisessa ympäristössä. Yhteisössä eletään selkeän päivärytmin mukaan ja erilainen työtoiminta on keskeinen osa päivittäistä toimintaa. Työtä tehdään ohjatusti muun muassa puutyöpajassa, puutarhassa ja kädentaitojen pajassa. Yhteisön toiminta perustuu ranskalaisen järjestön L´Archen toimintaperiaatteisiin (L´Arche belongs together 2024).
Toinen kohde oli vanhusten palvelukoti ja asumisyksikkö Havlíčkův Brod. Yksikössä on palvelukoti ja erityishoito-osasto, joka on kohdennettu Alzheimerin tautia tai dementiaa sairastaville asiakkaille. Työtä tekee moniammatillinen tiimi. Yksikkö oli saanut toiminnastaan useita kansallisia laatutunnustuksia ja se tuotiin esiin organisaation esittelyssä ja asiakastyön kuvauksessa. Laadun ylläpitämiseksi yksikössä panostettiin työntekijöiden vuosittaiseen täydennyskoulutukseen.
Ohjelman päätteeksi saimme mahdollisuuden osallistua Virtual Reality – Dementia -koulutusohjelman mukaiseen koulutukseen, johon myös Havlíčkův Brodin henkilökunta on osallistunut. Taborissa tätä kahdeksan tunnin mittaista koulutusta toteuttaa koulutusinstituutti APSS (2024). Sekä ammattilaisille että omaisille suunnattu koulutus perustuu australialaiseen konseptiin Educational Dementia Immersive Experience (EDIE) (Enabling EDIE 2024). Meille koulutus oli neljän tunnin mittainen, ja se avasi uuden näkökulman siihen, millaiseksi dementiaan sairastunut ihminen voi kotiympäristön kokea ennen kuin se on järjestetty sairauden oireet huomioivaksi ja kotona selviytymistä tukevaksi.
Ohjelma ja sen anti sai meidät pohtimaan, kuinka tärkeää yhteisöllisyyden rakentaminen ja huomiointi on erilaisissa palveluissa. Unohtamatta kunkin asiakkaan yksilöllisyyttä ja hänen läheistensä merkitystä. Ammattilaisen tulisi muistaa huomioida ja kunnioittaa sitä tietoa ja tuntemusta, mikä läheisellä on asiakkaasta. Myös palveluiden laadun arviointi sekä ylläpitäminen ja kehittäminen koettiin tärkeäksi anniksi.
Lopuksi
Ensimmäinen asiantuntijavaihto oli menestys. Päivien aikana käytiin monipuolista keskustelua yksilölähtöisistä ja yhteisöllisistä toimintatavoista ja löydettiin myös uusia yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Seuraavat asiantuntijavaihdot toteutuvat kevään 2025 aikana Suomessa, Belgiassa ja Espanjassa. Suomeen asiantuntijat saapuvat tammikuussa. Vaihdon ohjelma on suunniteltu yhdessä lahtelaisten sidosryhmäedustajien kanssa. Päijät-Hämeen asiantuntijavaihdon ohjelman punainen lanka on antaa osallistujille työkaluja sosiaalisen osallisuuden edistämiseen.
Kirjoittaja
Helena Hatakka toimii yliopettajana LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä sekä NEAR-hankkeessa asiantuntijana.
Lähteet
APSS. 2024. Viitattu 19.11.2024. Saatavissa https://www.institutvzdelavani.cz/
Enabling EDIE.2024. Viitattu 18.11.2024. Saatavissa https://www.dementia.org.au/professionals/professional-development-and-training/enabling-edie
LAB. 2024. NEAR – NEw sociAl seRvices: innovative tools and skills for person-centred and community-based social models. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 21.10.2024. Saatavissa https://www.lab.fi/en/project/near
L´Arche belongs together. 2024. Verkkosivu. Viitattu 19.11.2024. Saatavissa https://www.larche.org/