Norppamaisia seikkailuja ja pyöräilyä Etelä-Karjalassa

Kiinnostaisiko sinua eri alueisiin tutustuminen polkupyörällä, mutta maantien tuijottelu kohteiden välillä ei innosta pitkien polkumatkojen ohella? Virtuaaliopas Saimaan rannoille -hanke (LAB 2023) on kehittänyt uuden pyörämatkailutuotteen, joka opastaa äänen ja tarinan avulla sunnuntaipyöräilijöitäkin Etelä-Karjalan mielenkiintoisiin kohteisiin. Uusi matkakonsepti on suunniteltu houkuttelemaan pyöräilijöiden lisäksi myös patikoitsijoita, autoilijoita ja kaikkia matkailun suunnittelusta kiinnostuneita.

Niilo-norpan vanavedessä

Lapsia, perheitä ja kaikkia lapsenmielisiä johdattaa Saimaan saloihin norpanpoika Niilo, seikkailijanuori isosetä Nestorin jalanjäljissä. Niilo tarkastelee maailmaa, ja erityisesti Saimaata, norpan näkökulmasta, pohtien sitä hieman lapsekkaalla tavalla. Niilo-norpan vanavedessä -elämysreitti kulkee Saimaan ympäri Ruokolahdelta Taipalsaarelle ja Lappeenrannan kautta takaisin. Matkan varrella voit kuulla Niilon kokemuksia  muun muassa Suikkalan lavasta, Köytisienvuoren kalliomaalauksista, Huuhanrannasta, Sarviniemestä ja myös ohitettavista yrityksistä.

Kuva 1. Virtuaalioppaan pääosassa esiintyy Niilo, jonka isosetä on kuuluisa Nestori-norppa. (Linkki 1)

Rajaa ja rajattomuutta -elämysreitti puolestaan vie sinut itäisen rajan läheisyyteen, jossa voit tutustua esimerkiksi Hiitolanjoen patoihin, Junkkarikämppään, Iivanansaareen sekä Kollaa- ja Simo Häyhä -museoihin. Sota- ja rajahistorian lisäksi pääset pohtimaan vaikkapa Laatokan lohen elämää ilman passia ja kuulemaan kalterijääkäri Reinikaisen tarinan. Voit jopa pistäytyä Hobittikahvilassa, josta Konnusta Etelä-Karjalaan ajautuneet (elämysreitin tarinan mukaan maanpakoon lähteneet) asukkaat ovat löytäneet turvapaikan.

Alusta laajalti käytössä

Niilo-norpan matkassa ja Rajaa ja rajattomuutta -reitit löytyvät Outdooractive-palvelusta (Outdooractive 2023a), jossa voi tutkia kohteita, kuunnella tarinoita ja katsoa videoita reittikohteista. Lisäksi alusta tarjoaa tietoa alueen palveluista ja kohteiden saavutettavuudesta.

Outdooractive valittiin alustaksi, koska se on laajalti käytössä Suomessa sekä pyöräily- että vaellusreittien pohjana. Sitä hyödyntävät Etelä-Karjalassa sekä Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö (EKVAS) että Saimaa Geopark, joten valinta oli tältäkin osin luonnollinen ja perusteltu. EKVAS lupautui myös tarjoamaan oman Outdooractive-versionsa reittien pohjaksi.

Outdooractivesta voit ladata elämysreitit matkapuhelimeesi, ja virtuaaliopastus toimii myös offline-tilassa. Ääniopastus voidaan aktivoida tarvittaessa, kun lähestyt kohdetta.

Lanseeraus heinäkuussa 2023

Virtuaaliopas Saimaan rannoille lanseerattiin Saimaa Cycle Tourin yhteydessä heinäkuussa 2023. Reitit herättivät kiinnostusta sekä aktiivi- että sunnuntaipyöräilijöiden keskuudessa. Idea sai kiitosta, ja sen koettiin tuovan uudenlaista lisäarvoa matkailuun, samalla innostaen ihmisiä liikkumaan enemmän ja pidemmälle.

Reittien esittelyn yhteydessä syntyi myös yhteistyökumppaneiden kesken ideoita jatkokehittämiseen, joten seuraavaksi vaikkapa Saimaa Geoparkin reittejä saatetaan rikastaa tarinoilla ja elämyksellisyydellä.

Kohdevideot voi käydä katsomassa täällä: https://www.youtube.com/channel/UCP2WOqQNOJBmntzRW2dNzgA (Linkki 1)

Linkit elämysreitteihin:

Niilo Norpan vanavedessä (Linkki 2)

Rajaa ja rajattomuutta (Linkki 3)

Kirjoittaja

Johanna Heinonen toimii LAB-ammattikorkeakoulussa lehtorina ja TKI-asiantuntijana. Erityisesti matkailun kehittäminen, digitaalinen viestintä ja asiakaskokemus ovat hänen sydäntään lähellä, mutta hän on myös kiinnostunut johtamisesta, ihmisten motivoinnista ja sitouttamisesta sekä verkkokoulutuksen haasteista ja mahdollisuuksista.

Lähteet

LAB. 2023. Virtuaaliopas Saimaan rannoille. Hanke. Viitattu 6.7.2023. Saatavissa https://lab.fi/en/project/virtuaaliopas-saimaan-rannoille

Outdooractive. 2023a. Viitattu 14.7.2023. Saatavissa https://www.outdooractive.fi/fi/

Linkit

Linkki 1. Virtuaaliopas Saimaan rannoille. 2023. YouTube. Viitattu 6.7.2023. Saatavissa https://www.youtube.com/channel/UCP2WOqQNOJBmntzRW2dNzgA

Linkki 2. Outdooractive. 2023b. Niilo Norpan vanavedessä. Elämysreitti. Viitattu 14.7.2023. Saatavissa https://www.outdooractive.fi/fi/route/pyoeraeretket/suomi/niilo-norpan-vanavedessae-elaemysreitti/802666242/

Linkki 3. Outdooractive. 2023c. Rajaa ja rajattomuutta. Elämysreitti. Viitattu 14.7.2023. Saatavissa https://www.outdooractive.fi/fi/route/pyoeraeretket/suomi/rajaa-ja-rajattomuutta-elaemysreitti/802620752/