Nuorten yksinäisyys huolestuttaa

Yksinäisyys on yleinen ja kasvava ongelma nykyajan Suomessa. Tämä on huomattavissa esimerkiksi yksinäisyysbarometreissa, jotka Suomen Punainen Risti tuottaa. (Turja 2023, 6.) Yksinäisyyden ja syrjäytyvyyden riskit on tunnistettu mittavaksi kansanterveydelliseksi ongelmaksi jo vuosikymmeniä sitten. Ne koetaan selvästi isoiksi ongelmiksi yhteiskunnassa ja niitä ehkäisemään on perustettu useita kansallisia hankkeita. Yksinäisyyden katsotaan liittyvän selvästi useiden erilaisten terveysongelmien riskiin ja mekanismien katsotaan olevan samantyylisiä, kuin psykososiaalisen stressin. (Elovainio & Komulainen 2023, 571.) Yhä enemmässä määrin yksinäisyys koskettaa eri-ikäryhmiin kuuluvia ihmisiä ja sosiaalisten verkostojen puuttuessa myös erilaiset mielialoihin liittyvät haasteet lisääntyvät.

Yksinäisyyden kerrotaan kasvatuspsykologian dosentin Niina Junttilan mukaan johtuvan ristiriidasta ihmisen toiveiden ja todellisuuden suhteen hänen sosiaalisissa suhteissaan. Nuorilla sosiaaliset toiveet ja realiteetit voivat poiketa todellisuudesta erilaisten sarjojen, elokuvien ja pelien kautta. Sillä niissä sosiaaliset piirit ovat usein laajat, vaikka tutkimusten mukaan suomalaisten sosiaaliset verkostot ovat melko kapeita. (Junttila 2015, 13–15.)

Tapahtuma yksinäisyyttä vastaan

Syksyllä 2024 järjestettiin Lappeenrannassa paikallisille nuorille tapahtuma, jonka tarkoituksena oli nuorten kohtaaminen ja tavoitteena lisääntyvän yksinäisyyden ehkäiseminen. Tapahtuma oli osa kahden LAB ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijan toiminnallista opinnäytetyötä (Maijanen & Tapanainen 2024). Yhteistyökumppanina tapahtumassa toimi Suomen Punainen Risti, jonka taholta etsittiin opinnäytetyötä tekeviä sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita avuksi vastaamaan nuorten yksinäisyyteen.

Opinnäytetyön suunnitelmavaiheen ja alkupalaverien jälkeen valikoitui aiheeksi paikallisten nuorten yksinäisyys ja sen ehkäiseminen. Parhaaksi vaikuttamistavaksi koettiin nuorille järjestettävä tapahtuma, jonka suunnittelussa noudatettiin vuonna 2015 Laurea ammattikorkeakoulun julkaiseman tapahtumajärjestäjän oppaan ohjeita. Näitä kirjallisia ohjeita noudattaen mietittiin ensin tapahtuman tarkoitus ja pääsanoma sekä se, miksi ja kenelle tapahtuma järjestetään ja mitä sillä halutaan tavoitella. (Korhonen ym. 2015, 10.)

[Alt-teksti: kesäinen urheilukenttä, johon on laiteltu erilaisia pihapelivälineitä, pelialusta ynnä muuta.]
Kuva 1. Tapahtumassa pelattiin erilaisia pelejä. (Kuva: Jarno Maijanen)

Tapahtuma oli yhdessä tekemistä ja siihen sisältyi muun muassa erilaisia pelejä. Tapahtumaan panostettiin huolella, mutta harmiksemme huolellisista järjestelyistä huolimatta se ei saavuttanut kovin suurta suosiota. Järjestäjinä saimme kuitenkin hyvää kokemusta ja vinkkejä vastaavien tapahtumien järjestämisessä, huomioiden nuoria kiinnostavan ohjelman valikoituminen ja sopivan ajankohdan selvittäminen nuorilta itseltään.

Kirjoittajat

Jarno Maijanen opiskelee sairaanhoitajaksi LAB-ammattikorkeakoulussa.

Tuula Juvakka työskentelee terveysalan lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa hyvinvointiyksikössä Lappeenrannan kampuksella.

Lähteet

Elovainio, M. & Komulainen, K. 2023. Yksinäisyys, sosiaalinen eristyneisyys ja terveys. Lääketieteellinen aikakausikirja Duocemin. Julkaisu 139/2023: 571–576. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. Viitattu 3.5.2024. Saatavissa https://www.duodecimlehti.fi/xmedia/duo/duo17628.pdf

Junttila, N. 2015. Kavereita nolla, lasten ja nuorten yksinäisyys. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Tammi.

Korhonen, H., Korkkalainen, K., Pienimäki, T. & Rintalainen, S. 2015. Tapahtumajärjestäjän opas. Laurea ammattikorkeakoulu. Opas. Viitattu 1.5.2024. Saatavissa https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/105211/58.pdf?sequence=1&isAllowed=y-  

Maijanen, J. & Tapanainen, S. 2024. Nuoret yhteen: tapahtuma Lappeenrannan alueen nuorille yksinäisyyttä vastaan. Opinnäytetyö AMK. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 5.11.2024. Saatavissa https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024110627449

Turja, T. 2023. Yksinäisyysbarometri 2023. Tutkimusraportti. Suomen Punainen Risti. Viitattu 4.5.2024. Saatavissa https://www.punainenristi.fi/globalassets/13.-uutiset/2023/yksinaisyys-koskettaa-yha-useampaa-suomessa/spr_yksinaisyysbarometri_2023_raportti.pdf