Teknologian kehitys on viime vuosina nopeutunut ja tullut osaksi yhteiskuntaa. Teknologian kehittyessä laitteet kuten älypuhelimet ja kamerat yleistyvät, mikä vaikuttaa myös opetusmateriaalin tuottamiseen kouluissa. Opetusvideoiden tuottaminen ja jakaminen on helpompaa ja halvempaa kuin aiemmin. (Dufva 2020, 39)
Opetusvideoiden käyttö opetuksessa on yleistynyt viime vuosien aikana. Opetusvideot tukevat erilaisia oppimistyylejä ja rikastuttavat opetusta. Ne tarjoavat opiskelijoille myös mahdollisuutta kerrata opetusmateriaalia myös kotona visualisen ja audiomateriaalin avulla. (Nousiainen 2022).
Opiskelijat pitävät yleisesti opetusvideoissa tärkeänä sekä opetusvideon teoreettisen sisällön kiinnostavuutta että videoiden audiovisuaalisen toteutuksen laatua. Opetusvideoissa opiskelijoille on tärkeää se, että aihe tuodaan kiinnostavasti esille. Myös videoiden aiheen ajankohtaisuus ja hyödyllisyys on tärkeä osa opetusvideon seurattavuutta opiskelijoille. Opetusvideot mahdollistavat myös eri asiantuntijoiden luentojen seuraamisen tilanteissa, jossa opetusta ei pääse seuraamaan paikan päälle (Säntti 2015).
Toimenpiteiden harjoittelu opetusvideoiden avulla
Ensihoidossa on joitakin harvinaisia toimenpiteitä, joiden suorittamiseen ei yksittäiselle ensihoitajalle tule rutiinia. Toimenpiteet voivat kuitenkin olla tiettyjen potilasryhmien hoidossa hyvinkin tärkeitä. Opetusvideoilla on tärkeä rooli tällaisten toimenpiteiden kertaamiseen ja harjoitteluun. Opetusvideoiden etuna on se, että niitä pystyy katsomaan paikasta riippumatta esimerkiksi kotona. Moni toimenpide voi olla ensihoitajalle teoriassa tuttu, mutta sen käytännön suorittaminen voi olla epävarmaa, jos sen toteuttamiselle ie aikaisemmin ole ollut tarvetta. Opetusvideoiden avulla voidaan tuoda myös tietynlaista itsevarmuutta ja turvaa toimenpiteen suorittamiselle, kun sitä on saanut kerrata.
Opetusvideot mahdollistavat sellaisten toimenpiteiden tai tilanteiden demonstroinnin, joiden toteuttaminen on haastavaa kouluympäristössä. Videot auttavat havainnollistamaan toimenpiteitä, jotka tulevat mahdollisesti vastaan myöhemmin työelämässä tai harjoitteluissa. Videot mahdollistavat yksilöllisempää opetusta, kun opiskelijat voivat katsoa ja kerrata asioita omaan tahtiin ja palata asiaan niin monta kertaa, kuin on itselleen tarpeellista.
Ensihoidossa opetellaan monia kädentaitoja, jotka vaativat myös ensihoidon välineistöä niiden opetteluun. Etenkin tämänkaltaisilla aloilla, joissa kotona opiskeluun ei välttämättä riitä pelkkä oppikirjan lukeminen, on tärkeää nähdä toimenpiteiden suorittaminen opetusvideon avulla. Tällöin toimenpidettä voi kerrata ja sen toteuttamista harjoitella ilman siihen vaadittavaa välineistöä.
Omat kokemuksemme opetusvideoiden hyödyistä
Inspiraatio opinnäytetyön (Pessi & Salinen 2024) aiheeseen lähti osittain opettajan ehdotuksesta ja osittain omista positiivisista kokemuksista liittyen opetusvideoihin. Opetusvideot ovat mahdollistaneet toimenpiteen opettelua jo ennen itse harjoitustunteja sekä toimenpiteiden kulun kertaamisen myös myöhemmässä vaiheessa. Harjoitustunneilla olevan ajan rajallisuuden vuoksi yksittäisen toimenpiteen toistot ovat saattaneet jäädä vain yhteen tai kahteen kertaan, jolloin opetusvideoiden katsomisesta on ollut erityisen iso apu toimenpiteiden vaiheiden opettelussa.
Opinnäytetyönä tehdyt opetusvideot tulevat osaksi LAB-ammattikorkeakoulun ensihoidon opasta, ja niiden oheen tulee kirjalliset ohjeet toimenpiteiden suorittamisesta. Tällöin opiskelijalla on mahdollisuus kirjallisten ohjeiden lisäksi nähdä, kuinka toimenpide suoritetaan. Tällöin videot tukevat opiskelijoiden yksilöllistä oppimista ja mahdollistavat toimenpiteen nopean kertaamisen tarvittaessa.
Kirjoittajat
Anastasia Pessi ja Noora Salinen ovat LAB-ammattikorkeakoulun ensihoitajaopiskelijoita.
Tia Windahl työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa ensihoidon lehtorina.
Lähteet
Dufva, M. 2020. Megatrendit 2020. Viitattu 10.10. 2024. Saatavissa https://media.sitra.fi/2019/12/15143428/megatrendit-2020.pdf
Nousiainen, A. 2022.Opetusvideot opiskelun ja oppimisen tukena terveysalan koulutuksessa. Pro gradu -tutkielma. Itä-Suomen yliopisto. Terveystieteiden tiedekunta. Viitattu 10.10.2024. Saatavissa https://erepo.uef.fi/bitstream/handle/123456789/28874/urn_nbn_fi_uef-%2020221416.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Pessi, A. & Salinen, N. 2024. Synkronoitu kardioversio ja ulkoinen tahdistaminen ensihoidossa. AMK-opinnäytetyö. LAB-ammattikorkeakoulu, aosiaali- ja terveysala. Lappeenranta. Viitattu 10.10.2024. Saatavissa https://www.theseus.fi/handle/10024/868403
Säntti, R. 2015. Video oppimisen elementtinä osana sulautettua oppimista. Vaasan yliopisto. Viitattu 10.10.2024. Saatavissa https://blogs.helsinki.fi/sulop2015/files/2015/01/S%C3%A4ntti_2015.pdf