Alle 50 vuotta vanhassa urheilulajissa 30 vuotta täyttävä joukkue on melko merkittävä asia, ja sitä on syytä juhlia (Action Packed Paintball 2025). Saimaan Paintball-Urheilijat ry:n edustusjoukkue Raaka Kone pelasi kilpailuissa ensimmäistä kertaa tällä nimellä vuonna 1996, joten alkava kausi on joukkueen 30. kausi. Seura halusi totta kai juhlistaa saavutusta ja päätti uudistaa joukkueen peliasun ja erityisesti logon sekä kasvattaa koko seuran tunnettuutta.
Paintball on jokseenkin pieni laji, ja vaikka seura on lajissaan merkittävä tekijä, toimii se kuitenkin vapaaehtoispohjalta. Hyvin pian huomattiinkin, että seuran omat kyvyt eivät riitä vaadittavaan graafiseen tuotantoon. Apua onneksi saatiin erittäin nopeasti LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksen markkinoinnin opiskelijoilta, joista kolmannen vuoden opiskelijoista koostuva Avara Marketing (2025) otti projektin vastuulleen. Olihan heistä osalla jo kokemusta paintballin maajoukkueiden markkinoinnista (Kokkonen 2024).
Retrologot tuottivat harmaita hiuksia
Juhlavuotta kunnioittaakseen seura oli päätynyt käyttämään vanhaa burgundin väristä peliasua sekä etäisesti lihamyllyä muistuttavaa logoa seuran alkutaipaleen peliasuista. Perimätiedon mukaan tämä ”lihamylly” on mallinnettu LUT-yliopiston mikroluokassa 90-luvulla käyttäen jotakin Autocad -pohjaista mallinnusohjelmaa. Ei siis graafiseen tuotantoon suunniteltua ohjelmaa, vaan konepiirustukseen tarkoitettua ohjelmistoa. Lähes 30 vuotta vanha mallinnus ei täytä juuri miltään osin nykymittapuun vaatimuksia mm. tarkkuuden osalta, joten opiskelijat saivat ensi töikseen muokata vanhan logon moderniin formaattiin.
![[Alt-teksti: graafinen kuva, jossa vanhanaikaisen lihamyllykuvan lisäksi on teksti raaka kone lappeenranta.]](https://blogit.lab.fi/labfocus/wp-content/uploads/sites/8/2025/04/134_2025_Opiskelijat-auttoivat_1-1024x621.jpg)
Jos painotuotteeksi suunniteltua kuvaa haluaa käyttää mahdollisimman monipuolisesti, on vektorigrafiikka tällöin näppärin vaihtoehto. Vektoriformaatin isoin etu on siinä, että sitä voi käytännössä suurentaa niin paljon kuin haluaa. Jos esimerkiksi perinteisen rasteriformaatin kuvan (kuten .jpg ) haluaa tulostaa vaikka isoksi banderolliksi, tulee kuvasta helposti rakeinen ja epätarkka. (Adobe 2025) Ja kun tässä tapauksessa materiaalina oli vanha pienen resoluution kuva, ei sitä voitu käyttää edes pelipaidan logona, saati isommissa painotuotteissa.
Opiskelijat saivat vektoroitua vanhan logon useiden manuaalisten vaiheiden kautta, joten lihamyllyä pystyttiin hyödyntämään edelleen. Tämän lisäksi opiskelijat rakensivat logokokonaisuuden hyödyntäen burgundin sävyä vanhasta paidasta, luoden uuden version 2000 luvun sirkkelinterää muistuttavasta logosta sekä luomalla tekstit, jotka henkivät vahvasti 90-luvun teemaa. Vanhojen joukkueen historiaa korostavien elementtien yhdistäminen yhteen ja samaan logoon oli mitä mainioin ratkaisu juhlavuotta ajatellen.
![[Alt-teksti: erilaisia esitteitä, joiden aiheena on muun muassa suomen suurin paintballyhteisö, tyhypäivä ynnä muuta.]](https://blogit.lab.fi/labfocus/wp-content/uploads/sites/8/2025/04/134_2025_Opiskelijat-auttoivat_2-1024x576.jpg)
Esitteellä tehoa tunnettuuden kasvattamiseen
Opiskelijat loivat myös esitteen, joka kertoo niin seuran toiminnasta kuin myös tarjoaa tietoa mahdollisille sponsoreille ja yhteistyökumppaneille. Aivan kuten maajoukkueillekin tehdyssä esitteessä, tämän luomisessa hyödynnettiin asiakaspersoona-ajattelua eli pyrittiin samaistumaan esitettä lukevaan persoonaan, joka ei välttämättä aiemmin ole kuullut paintballin kilpapuolesta tai Saimaan Paintball-Urheilijoista. Näin profiloimalla esitteestä saadaan paremmin lukijaansa puhutteleva. (Mikkola 2021; Kokkonen 2024)
Esitteestä tehtiin sosiaaliseen mediaan soveltuvat kuvaversio, printattava A4 -esite, sekä A5-kokoinen nelisivuinen vihko, joka on helppo antaa esimerkiksi kelle tahansa seuran paintballtapahtumissa kävijälle. Eri formaateilla varmistettiin esitteen helppo levittäminen erilaisissa ympäristöissä. Ja jotta projektiin osallistuneet opiskelijoille lajituntemus ei jäisi vain kerrotun tai etsityn tiedon varaan, tarjottiin koko Avara Marketingille mieleenpainuva TYHY-päivä Lappeenrannan paintballhallilla projektin päätteeksi (kuva 3).
![[Alt-teksti: suuri sisäliikuntahalli, jossa on paksuja pehmeitä esteitä, joiden takana pelaajat piileskelevät ja juoksevat esteiden suojissa.]](https://blogit.lab.fi/labfocus/wp-content/uploads/sites/8/2025/04/134_2025_Opiskelijat-auttoivat_3-1024x551.jpg)
Opiskelijoiden luoma logo ja esite olivat kumpikin erittäin onnistuneita ja projektit tilannut Saimaan Paintball-Urheilijat olivat tyytyväisiä lopputuotteisiin. Uskallankin suositella vilpittömästi opiskelijoiden hyödyntämistä vastaavan kaltaisissa projekteissa.
Kirjoittaja
Sampo Kokkonen työskentelee markkinoinnin lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa. Hän toimii Saimaan Paintball-Urheilijoissa muun muassa valmentajana ja pelaajana. Paintballista hänellä on 30-vuotinen kokemus.
Lähteet
Action Packed Paintball. 2025. History of Paintball. Viitattu 2.4.2025. Saatavissa https://www.actionpackedpaintball.com/history-of-paintball/
Adobe. 2025. What is a vector file and how to use them. Viitattu 3.4.2025. Saatavissa https://www.adobe.com/creativecloud/design/discover/vector-file.html
Avara Marketing. 2025. Viitattu 3.4.2025. Saatavissa https://www.avaramarketing.fi/
Kokkonen, S. 2024. Paintballin maajoukkueille markkinointiapua LAB-opiskelijoilta. LAB Focus. Viitattu 2.4.2025. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/paintballin-maajoukkueille-markkinointiapua-lab-opiskelijoilta/
Mikkola, S. 2021. Asiakaspersoona, yrityksen paras mielikuvitusystävä. Viitattu 2.4.2025. Saatavissa https://bstr.fi/blogi/asiakaspersoona/
Saimaan Paintball-Urheilijat. 2025. Viitattu 2.4.2025. Saatavissa https://saimaanpaintballurheilijat.fi/