LAB-ammattikorkeakoulu ja Hämeen ELY-keskus järjestivät TKI-päivän Lahden kampuksen auditoriossa 7.10.2024. Tapahtumassa keskusteltiin LABin ja yritysten yhteisestä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnasta (TKI) sekä rahoitusmahdollisuuksista. Maksuttomaan tilaisuuteen osallistui edustajia paikallisista yrityksistä sekä ELY-keskuksen, LABin ja Lahden kaupungin henkilöstöä. Puitteet mahdollistivat verkostoitumisen ja uusien muotoilua hyödyntävien ideoiden jakamisen TKI-toiminnassa. Yrityskohtaisissa rahoitus- ja tuotekehitysklinikoissa osallistujat saivat käytännönläheisiä vinkkejä ajankohtaisista aiheista, mikä teki klinikoista erityisen suosittuja.
Asiantuntijapuheenvuoroista vastasivat mm. Lojer Groupin Jyrki Nieminen, Business Finlandin Kari Komulainen, EK:n Riikka Heikinheimo ja Hämeen kauppakamarin Anne Vanhala. Heidän esityksensä herättivät vilkasta keskustelua. Nieminen korosti käyttäjälähtöisen suunnittelun merkitystä terveydenhoitoon liittyvissä tuotteissa, jolloin suunnitteluratkaisut tarjoavat lisäarvoa kuluttajille. Useissa puheenvuoroissa nousi esiin, että onnistunut TKI-toiminta vahvistaa Suomen taloutta, ja tavoitteena on, että vuonna 2030 T&K-menot olisivat 4 % BKT:stä (Valtioneuvosto 2024).
LAB Muotoiluinstituutin pitkäaikainen kokemus yritysyhteistyöstä tarjoaa PK-yrityksille mahdollisuuden kehittää TKI-toimintaansa. Opiskelijoiden panos yritysyhteistyössä takaa, että tulevilla muotoilu- ja tuotekehitysammattilaisilla on tarvittavat valmiudet työelämään siirtyessään.
Puheenvuorojen jälkeen käytiin paneelikeskustelu aiheesta “Uudistamisen ja kasvun mahdollisuus”, jota johti TKI-asiantuntija Lauri Repokari. Keskustelussa käsiteltiin TKI-toiminnan merkitystä kehittyvän liiketoiminnan tukena. Tulevaisuudessa yritysten kasvavat investoinnit TKI-toimintaan mahdollistavat tiiviimmän yhteistyön LABin kanssa, mikä parantaa Pk-yritysten kykyä hyödyntää muotoilua ja tuotekehitystä. Tällöin kilpailukyky kasvaa ja liiketoiminta muuttuu kestävämmäksi (LAB-ammattikorkeakoulu 2024).
LAB-ammattikorkeakoulun rooli TKI-yhteistyössä ja kestävässä liiketoiminnassa
Lähitulevaisuudessa yritysten kasvavat investoinnit TKI-toimintaan mahdollistavat tiiviimmän yhteistyön innovaatioiden kanssa, erityisesti LAB-ammattikorkeakoulun kanssa. Tämä näkyy alueellisten valmistavan teollisuuden ja Pk-yritysten saaman tuen kautta, mikä parantaa niiden kykyä hyödyntää muotoilua ja tuotekehitystä, kasvattaen kilpailukykyä ja vastuullisuutta.
TKI-päivällä tarjottiin ajankohtaista tietoa sekä Päijät-Hämeen että kansallisella tasolla, ja osallistujat saivat arvokasta tietoa yrityskohtaisten klinikoiden, asiantuntijapuheenvuorojen ja paneelikeskustelujen kautta. Tapahtuman palaute oli positiivista, ja LABin rooli TKI-kehityskumppanina yllätti monia. ELY-keskus ja LAB suunnittelevat vastaavia tapahtumia tulevaisuudessa, mikä lisää TKI:n merkityksen ja yhteistyömahdollisuuksien näkyvyyttä liiketoiminnassa.
Kirjoittajat
Riku Lähde työskentelee projektityöntekijänä LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa.
Mina Said työskentelee projektityöntekijänä LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa.
Niki Jonaeson työskentelee projektityöntekijänä LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa.
Lähteet
LAB-ammattikorkeakoulu. 2024. Kestävä tuotekehitys Päijät-Hämeen valmistavan teollisuuden tarpeisiin. Viitattu 18.10.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/kestava-tuotekehitys-paijat-hameen-valmistavan-teollisuuden-tarpeisiin
Valtioneuvosto. 2024. Tutkimus- ja innovaationeuvosto käsitteli T&K-rahoituksen monivuotista suunnitelmaa. Viitattu 18.10.2024. Saatavissa https://valtioneuvosto.fi/-/tutkimus-ja-innovaationeuvosto-kasitteli-t-k-rahoituksen-monivuotista-suunnitelmaa