Päijät-Hämeessä haetaan kasvua sportti- ja ruokatoimijoiden yhteistyöstä

Sportti ja ruoka & juoma ovat Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen strategiassa määriteltyjä aluekehittämisen kärkiä eli ÄES-kärkiä. Ne ovat maakuntamme aitoja vahvuuksia, jotka rakentavat sen elinvoimaa ja joista meidät tunnetaan myös maailmalla (Päijät-Hämeen liitto 2021).

Päijäthämäläisen sporttiosaamisen vahvuuksia ovat ammattimaiseen urheiluun ja urheilutapahtumiin liittyvä toiminta ja teknologiat. Urheilumatkailun ja paikallisen urheilutoiminnan vetureina toimivat myös kaksi urheiluopistoamme, Pajulahti ja Vierumäki. Ruoka & juoma –toiminnassa maakuntamme kärkiä ovat muun muassa elintarvike- ja juomateollisuus sekä Päijät-Hämeen viljaklusteri, jonka tekemillä investoinneilla on Lahden seudulle merkittävä aluetaloudellinen vaikutus (Liikuntakeskus Pajulahti 2025; Suomen Urheiluopisto 2025; Päijät-Hämeen Viljaklusteri 2025).

[Alt-teksti: ryhmä juoksijoita treenivaatteissaan hölkkäämässä metsätiellä, ympärillä havupuiden runkoja.]
Kuva 1. Sportti on määritelty yhdeksi Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen kärjistä. Hyvinvoinnista ja terveellisestä ruokavaliosta kiinnostuneet kuluttajat ovat nouseva kohderyhmä ruokatuotteiden ja ravitsemuspalvelujen tuottajille. (Kuva: Päivi Tommola)

Elinkeinoelämälähtöiset innovaatiot ja yritysyhteistyö

Sportti ja ruoka & juoma -teemoihin liittyvä toiminta on Päijät-Hämeen elinvoimalle tärkeä voimavara jo nyt, mutta näihin teemoihin liittyy myös paljon vielä hyödyntämättömiä mahdollisuuksia, joista kiinnostavimmat liittyvät näiden ÄES-kärkien yhtymäkohtiin sekä kestävään kehitykseen. On kiinnostavaa pohtia vaikkapa, millaisia uusia innovaatioita sportti- ja ruokatoimijoiden yhteistyön vahvistaminen voisi nostaa esiin.

Hyvinvoinnista kiinnostuneet kuluttajat sekä kilpa- ja kuntourheilijat ovat kasvava kohderyhmä, jonka tarpeista lähtevä innovointi voi tuoda lisäarvoa sekä liikunta- että elintarvikealan yrityksille. Myös alueemme pienet ja suuret urheilutapahtumat ovat kiinnostavia yhteistyön paikkoja paikallisille sportti- ja ruoka & juomatoimijoille, mutta sopivien yhteistyökumppanien ja areenoiden löytäminen voi olla pienille yrityksille vaikeaa.

Tekoälyn ja innovaatioympäristöjen hyödyntäminen

Digitalisaatio, tekoäly ja uudet teknologiat muuttavat tällä hetkellä maailmaa monin tavoin. Ruoka- ja juomateollisuudessa tekoälyn avulla voidaan esimerkiksi parantaa tuotannon kustannustehokkuutta tai auttaa kohdentamaan palveluja ja tuotteita yksilöllisesti huomioimaan entistä paremmin yksilöllisiin tarpeisiin liittyviä tekijöitä. Alueemme yritykset ovat osoittaneet mielenkiintoa tekoälyn hyödyntämiseen omassa toiminnassaan, mutta kaipaavat lisää tietoa sen hyödyntämisen mahdollisuuksista ja tukea uusien teknologioiden haltuunottoon. Tekoälyn lisäksi myös innovaatioympäristöt, kuten LAB-ammattikorkeakoulussa syksystä 2023 alkaen toiminut kasvipohjaisten elintarvikkeiden tuotekehitysympäristö Food Pilot Plant, voivat helpottaa merkittävästi yritysten tuotekehitystä ja siten edistää uusien tuotteiden lanseerausta markkinoille (LAB 2025).

Tukea matkailulle ja paikalliselle hyvinvoinnille

Hyvinvointi, luonto, ruoka ja erilaiset liikunta-aktiviteetit ovat matkailussa globaalisti nousevia sisältöjä, jotka liittyvät yhteen. Päijät-Hämeessä matkailu- ja tapahtuma-ala on seudulle tärkeä talouden ja kasvun veturi, joka tuottaa kestävää hyvinvointia asukkailleen. Matkailumme kolme alueellista kärkeä ovat puhdasta vetovoimaa, vahva tapahtumissa sekä liikkeestä liiketoimintaa (Lahti Region 2016). Alueemme puhdas vetovoima linkittyy luontoympäristöömme, jossa Veden muovaama maisemamme, Salpausselkä UNESCO Global Geopark, yhdistää näkyvästi ympäristömme syntytarinaa ja kestävän kehityksen teemoja ruoka- sekä urheilumatkailuun sekä paikallista hyvinvointia tuottavaan ruoka ja juoma sekä sportti -toimintaan.

Nämä puhtaasta luonnostamme ja arvokkaasta kulttuuriympäristöstämme nousevat sisällöt näkyvät myös ruoka- ja juomateollisuudessa ja alueen yrityksillä on vahva tahto tehdä näitä näkyväksi osana oman tuotantonsa tarinaa. Alueen yritykset voivat TKI-toiminnan ja yhteistyön avulla auttaa Päijät-Hämettä tunnistautumaan hyvinvointia tuottavan ruoka-, juoma- ja sportti -yhteistyön maakunnaksi, jossa on hyvä asua ja yrittää.

Tässä artikkelissa käsiteltyjä teemoja työstetään LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointi- ja teknologiayksikköjen yhteisessä Sportti ja Ruoka: Yhdessä kasvua Päijät-Hämeeseen -hankkeessa, jonka on tarkoitus käynnistyä syksyllä 2025 Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamana.

Kirjoittaja

Päivi Tommola työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana, ja hän on vastannut Sportti ja Ruoka: Yhdessä kasvua Päijät-Hämeeseen -hankkeen valmistelusta.

Lähteet

LAB. 2025. Food Pilot Plant: elintarvikkeiden kehityspalvelut. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 22.5.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/yrityksille/tutkimus-prototypointi-ja-testaus/food-pilot-plant

Lahti Region. 2026. Tahtoa ja tekemistä: Päijät-Hämeen matkailu- ja tapahtumastrategia 2025. Viitattu 22.5.2025. Saatavissa https://visitlahti.fi/wp-content/uploads/2022/06/Tahtoa_ja_Tekemista_Paijat-Hameen_matkailu-_ja_tapahtumastrategia_2025.pdf

Liikuntakeskus Pajulahti. 2025. Pajulahti: tervetuloa yhdenvertaiseen Pajulahteen. Viitattu 22.5.2025. Saatavissa https://pajulahti.com/

Päijät-Hämeen liitto. 2021. Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen strategia. Viitattu 22.5.2025. Saatavissa https://paijat-hame.fi/wp-content/uploads/2022/01/030122_Alykkaan_erikoistumisen_strategia_karjet.pdf

Päijät-Hämeen Viljaklusteri. 2025. Päijät-Hämeen Viljaklusteri. Viitattu 22.5.2025. Saatavissa https://viljaklusteri.fi/

Suomen Urheiluopisto. 2025. Suomen Urheiluopisto. Viitattu 22.5.2025. Saatavissa https://vierumaki.fi/