Palliatiivinen hoito eli oireita lievittävä hoito on parantumattomasti sairaan tai henkeä uhkaavaa sairautta sairastavan potilaan ja hänen läheistensä kokonaisvaltaista hoitoa. Palliatiivisen hoidon tarkoituksena on vaalia elämänlaatua ja ehkäistä ja lievittää kärsimystä. Palliatiivisen hoidon vaihe voi kestää jopa vuosia. Saattohoitoon osa palliatiivista hoitoa, ja se ajoittuu kuoleman välittömään läheisyyteen, viimeisiin elinpäiviin tai -viikkoihin. (Saarto ym. 2018.)
Keuhkosairauksissa palliatiivinen- ja keuhkosairauksien hoito ovat toisiaan täydentäviä hoitomuotoja, joita tulisi hyödyntää ilman jyrkkää erottelua (Keuhkoahtaumatauti: Käypä hoito -suositus, 2020). Keuhkoahtaumatauti (COPD), keuhkofibroosi ja keuhkosyöpäpotilaat ovat tyypillisiä palliatiivisia potilasryhmiä keuhkosairauksista puhuttaessa (Kaarteenaho ym. 2021).
Tutkimusten perusteella on kiistatonta, että palliatiivisesta hoidosta hyötyisivät monet eri vaikeita keuhkosairauksia sairastavat potilaat ja palliatiivinen linjaus ei sulje pois keuhkosairauksien hoitamista (Keuhkoahtaumatauti: Käypä hoito -suositus, 2020). Haasteena käytännön hoitotyössä hoitajan näkökulmasta voi kuitenkin huomata, että palliatiivisen hoitolinjauksen tekeminen mielletään vielä liian usein elämän loppuvaiheen hoidoksi, jopa suoraan saattohoidoksi ja näin ollen linjausten tekeminen viivästyy tarpeettomasti.
Ajoissa tehty palliatiivisen hoidon linjaus helpottaa hoitotyötä
Vaikka monien keuhkosairauksien ennustetta on vaikea määritellä, pitkälle edenneen sairauden tunnistaminen olisi tärkeää. Lisäksi on todettu, että suurin osa potilaista haluaisi käydä näitä keskusteluja, mutta mahdollisuutta tähän tarjotaan liian harvoin. (Saarto ym. 2015.)
Heikon ennusteen merkkejä yleisesti kaikissa keuhkosairauksissa, jolloin lääkärin tulisi avata keskustelua palliatiivisesta hoidosta ovat toistuvat sairaalahoitoa vaativat pahenemisvaiheet, hengenahdistus, erityisesti lepohengenahdistus, heikko suorituskyky, laihtuminen ja kakeksia. Keuhkosyövässä heikon ennusteen merkkejä ovat muun muassa laaja metastasoituminen sekä ei parannettavissa oleva sairaus. Myös jarruttavia hoitoja eli taudin kulkua hidastavia hoitoja suunniteltaessa olisi rinnalle hyvä ottaa mukaan palliatiivinen asiantuntijuus. (Kaarteenaho ym. 2021.)
Ajoissa tehdyt hoitosuunnitelmat ja -linjaukset varmistavat hyvän hoidon ja välttävät tarpeettomat ja kärsimystä lisäävät hoidot, mutta antavat samalla hoitolupauksen, joka takaa potilaalle hyvän hoidon saatavuuden. Potilaan ja omaisten kanssa yhdessä tehty hoitosuunnitelma mahdollistaa yksilöllisen, potilaan toiveiden mukaisen hoidon ja antaa lääkäreille ja hoitajille selkeät toimintaohjeet muuttuviin tilanteisiin. Suunnitelmaa voidaan aina muuttaa tarvittaessa. (Palliatiivinen hoito ja saattohoito: Käypä hoito -suositus, 2019.)
Palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoistumiskoulutuksessa LAB-ammattikorkeakoulussa tehtiin keuhkoklinikan hoitajille palliatiivisen hoitolinjauksen opas keuhkoahtaumatauti- (COPD), keuhkofibroosi- ja keuhkosyöpäpotilaiden hoitoon liittyen.
Kirjoittajat
Eerika Puolitaival työskentelee sairaanhoitajana Lahdessa keuhkosairauksien vuodeosastolla. Hän on opiskellut LAB-ammattikorkea koulussa palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoistumiskoulutuksessa.
Sari Lehtinen työskentelee hoitotyön lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa.
Lähteet
Kaarteenaho, R., Halme, M., Koskela, H. & Saarenranta, T. (toim.) 2021. Keuhkosairaudet ─ Diagnostiikka ja hoito. Toinen painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.
Keuhkoahtaumatauti. Käypä hoito -suositus 2020. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Keuhkolääkäriyhdistys ry:n asettama työryhmä Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2020. Viitattu 15.11.2024. Saatavissa https://www.kaypahoito.fi/hoi06040#s15
Palliatiivinen hoito ja saattohoito. Käypä hoito -suositus 2019. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Palliatiivisen Lääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019. Viitattu 1.11.2024. Saatavissa https://www.kaypahoito.fi/hoi50063#K1
Saarto, T., Hänninen, J., Antikainen, R. & Vainio, A. (toim.) 2015. Palliatiivinen hoito. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.
Saarto, T., Hänninen, J., Antikainen, R. & Vainio, A. (toim.) 2018. Palliatiivisen hoidon hyvät käytännöt. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.