Jos teet pihatöitä hankalissa työasennoissa tai pitkiä aikoja kerrallaan, kehosi voi väsyä ja kipeytyä. Oikeat työasennot ja työn tauottaminen vähentävät kehosi rasittumista. Huomioi, miten ja missä asennoissa pihatöitä teet.
Haravointi ja lapiointi kehoa säästäen
Kun haravoit, pidä haravoitava alue mahdollisimman pienenä. Tartu haravasta kevyellä otteella ja pidä se lähellä kehoasi. Pidä myös hartiat rentoina. Liiku jaloilla aktiivisesti, näin vältät kurottelua. Pidä polvet hieman koukussa ja käytä työskennellessäsi koko vartaloa. Opettele haravoimaan molempikätisesti. (Työturvallisuuskeskus 2016.)
Kun lapioit, ota lapiosta leveä ote. Toinen käsi on lapion kahvassa ja toinen alhaalla varressa. Kaivaessa voit nojata kehon painolla lapion päälle. Pidä tällöin polvet koukussa. Kun nostat kuormaa, ojenna polvet ja käytä jalkojen voimaa. Selkä pysyy ryhdikkäänä, jos pidät katseen alaviistossa. (Terve askel luontoon -hanke 2020.)
Oksasaksien ja lehtipuhaltimen käyttö
Oksasaksilla leikatessasi asetu lähelle kohdetta käyntiasentoon eli toinen jalka eteen ja toinen taakse. Pyri pitämään hartiat rentoina. Aktivoi keskivartaloa ja lapoja tukevia lihaksia. Tauota työtä riittävästi. (Terve askel luontoon -hanke 2020.)
Lehtipuhaltimen kanssa työskennellessä on tärkeää, että lehtipuhaltimen remmit on säädetty niin, että puhallin istuu tukevasti selkääsi vasten. Pyydä kaveria avustamaan lehtipuhallin selkään tai aseta lehtipuhallin pöydän reunalle ja peruuta pukemaan se selkään. Suojavarusteet kuten visiiri ja kuulosuojaimet ovat suositeltavia. Pidä kädet lähellä vartaloa ja hartiat rentoina. Käänny ja vaihda suuntaa jaloillasi, jolloin vartaloon ei tule haitallista kiertoliikettä. (Työturvallisuuskeskus 2016.)
Taakan nostaminen ja työskentely maan tasalla
Käytä jalka- ja pakaralihaksia taakan nostossa. Mene lähelle taakkaa pienessä käynti- tai haara-asennossa. Koukista polvet, vie lantio taakse ja kallista vartalo eteen. Ota molemmin käsin kiinni taakasta. Nosta rintakehä ylös ja pidä katse eteenpäin. Vedä lapaluita hieman taakse ja aktivoi näin keskivartalon lihakset, jolloin lihaskalvot myös aktivoituvat. Hengitä ilmaa sisään ja nosta taakka rauhallisesti suoraan ylöspäin. Kun olet pystyssä, puhalla hengitysilma ulos (kuva 1 vas.). (Selkäliitto 2020; Työturvallisuuskeskus 2016.)
Kun työskentelet matalalla tai jopa maan tasalla, käytä pientä jakkaraa. Näin polvien rasitus kevenee (kuva 1 oik.).
LAB-ammattikorkeakoulu ja Kiipula-säätiö tekevät yhteistyötä Ihan samat -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on kehittää ja pilotoida oppimisympäristöjä, joissa molempien koulutusorganisaatioiden opiskelijoiden työelämävalmiudet kehittyvät. LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat olleet suunnittelemassa ja ohjaamassa kiinteistöalan erityisammattitutkintoa suorittaville Kiipulan opiskelijoille kiinteistöhuollon ergonomiatyöpajoja. Työpajoihin tuotetaan videomateriaaleja, joihin sisällytetään myös yllä kuvattuja työtilanteita. Videot ovat myös LABin henkilökunnan katsottavissa. (Ihan Samat -hanke 2019.)
Kirjoittaja
Sirpa Silaste, LAB-ammattikorkeakoulun fysioterapian lehtori ja fysioterapeutti, joka on perehtynyt erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten fysioterapiaan ja liikuntaan.
Lähteet
Työturvallisuuskeskus. 2016. Kiinteistöhuollon ergonomia. [Viitattu: 25.5.2020]. Saatavissa: https://ttk.fi/koulutus_ja_kehittaminen/julkaisut/digijulkaisut/kiinteistohuollon_ergonomia
Työsuojeluhallinto. 2020. Toistotyön rasituksen vähentäminen. [Viitattu: 25.5.2020]. Saatavissa: https://www.tyosuojelu.fi/tyoolot/fyysinen-kuormitus/toistotyo/vahentaminen
Selkäliitto. 2020. Selkäkanava. [Viitattu: 25.5.2020]. Saatavissa: https://selkakanava.fi/nostaminen
Terve askel luontoon -hanke. 2020. Puutarha- ja talkootöiden ergonomia. [Viitattu: 30.9.2020]. Saatavissa: https://www.allergia.fi/luontoaskel/oppaat/talkooergonomia/#4206d9f7
Ihan Samat – vertaisoppimista ja kohtaamisia erilaisille oppijoille. 2019. [Viitattu: 30.9.2020]. Saatavissa: https://lab.fi/fi/projekti/ihan-samat