Ärtyvän suolen oireyhtymä eli irritable bowel syndrome (IBS) on yleinen vaiva suomalaisilla. IBS:ää esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä, naisilla vaiva on kaksi kertaa miehiä yleisempää. (Reho 2021.) Ärtyvän suolen oireyhtymä kuormittaa suuresti terveydenhuoltoa yhdessä muiden toiminnallisten vatsavaivojen kanssa. Oireet ovat usein pitkäkestoisia, joskus jopa pysyviä. Nämä sairaudet huonontavat potilaan elämänlaatua ja voivat johtaa jopa tarpeettomiin leikkauksiin. (Pajala & Heikkinen 2023.)
IBS:n moninaiset oireet ja ohjaustarpeet
Ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen vatsavaiva, missä suoli on sinänsä terve ja normaali. Oireille ei löydy tutkimuksessa selvää syytä. IBS:n ajatellaan liittyvän suoliston ja keskushermoston keskinäiseen kommunikaatio-ongelmaan; suolisto aistii liian herkästi kipua tai keskushermosto tulkitsee väärin suoliston antamia viestejä (IBD ja muut suolistosairaudet ry 2024.) Suolen oireet ovat moninaisia ja yksilöllisiä. Tyypillisiä oireita ovat ripuli, ummetus, turvotus, ilmavaivat ja vatsakivut. Oireita voivat aiheuttaa stressi, tietyt ruoka-aineet (esimerkiksi kahvi, sipuli, palkokasvit, alkoholi, sokerit), epäsäännöllinen ateriarytmi, ruuan syöminen kiireessä ja isot ruoka-annokset. (Färkkilä ym. 2013.)
Ärtyvän suolen hoitoon ei ole vain yhtä ratkaisua. Hoidossa on tärkeää säännölliset elintavat ja ruokailurytmi. Stressiä ja kiirettä kannattaa välttää, koska ne usein lisäävät oireita. Suolen toimintaan voi myös vaikuttaa elämäntilanteen muutokset. Liikunta, riittävä kuitujen käyttö ja vedenjuominen on tärkeää. Ravintoaineyliherkkyys on harvinaista, vaikka oireet voivat tuntua liittyvän tiettyihin ruoka-aineisiin. FODMAP-ruokavaliosta ovi saada apua turvotukseen, ilmavaivoihin ja vatsakipuihin. (Männikkö & Antikainen 2020.)
Kirjallisella potilasohjeella tukea suulliseen ohjaukseen
Lyhentyneiden hoitoaikojen myötä potilaat joutuvat ottamaan enemmän vastuuta hoidostaan ja paranemisestaan, minkä vuoksi selkeille potilasohjeille on tarvetta. On todettu, että potilaat haluavat tietoa myös painetussa muodossa ja että he myös hyötyvät kirjallisesta informaatiosta. Kirjallinen ohje tukee paitsi suullista potilasohjausta, myös ohjeiden muistamista ja omaksumista. (Lankinen 2023,14.)
LAB-ammattikorkeakoulun suolistosairauksien hoitotyöhön erikoistunut osaaja -täydennyskoulutuksen kehittämistehtävän tuotoksena syntyi potilasohje ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavalle. Tarve ohjeelle nousi Etelä-Karjalan keskussairaalan endoskopiayksiköstä. Tarkoituksena oli luoda mahdollisimman selkeä ja helposti käytettävä ohje potilasohjauksen tueksi. Tavoitteena oli, että potilas saa ohjeesta tukea ärtyvän suolen oireyhtymän itsehoitoon ja sitä kautta voi parantaa elämänlaatuaan sekä helpottaa oireita.
Tuotettu potilasohje sisältää yleistä tietoa ärtyvän suolen oireyhtymästä ja sen omahoidosta. Omahoitoon liittyvät ohjeet keskittyvät pääosin elintapoihin ja ravitsemukseen. Ohjeeseen on koottu myös ruokailuun ja ravitsemukseen liittyviä yksityiskohtaisia vinkkejä, mitä voi kokeilla helpottaakseen ärtyvän suolen oireyhtymän oireita.
Potilasohje tehtiin yhteistyössä endoskopiayksikön gastroenterologin kanssa ja se otettiin käyttöön työyksikössä syksyllä 2024. Potilasohje on saanut positiivisen vastaanoton endoskopiayksikössä. Ohje koettiin selkeäksi, helppolukuiseksi ja tarpeelliseksi potilasohjauksen apuvälineeksi.
Kirjoittajat
Mira Seppänen opiskelee LAB-ammattikorkeakoulun suolistosairauksien hoitotyöhön erikoistunut osaaja -koulutuksessa ja työskentelee Etelä-karjalan keskussairaalan kirurgian poliklinikalla.
Minna Timperi opiskelee LAB-ammattikorkeakoulun suolistosairauksien hoitotyöhön erikoistunut osaaja -koulutuksessa ja työskentelee Etelä-karjalan keskussairaalan kirurgian poliklinikalla.
Matleena Takaluoma toimii LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä hoitotyön lehtorina.
Lähteet
Färkkilä, M., Isoniemi, H., Kaukinen K. & Puolakkainen, P. 2013. Gastroenterologia ja hepatologia. 2.uudistettu painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.
IBD ja muut suolistosairaudet RY. 2024. IBD eli tulehdukselliset suolistosairaudet. Viitattu 30.10.2024. Saatavissa IBD eli tulehdukselliset suolistosairaudet – IBD ja muut suolistosairaudet ry
Lankinen, T. 2023. Toimivan potilasohjeen resepti. Potilaan kirjallinen ohjaaminen digitalisoituvassa maailmassa. Opinnäytetyö. Sairaanhoitaja AMK. Tampereen ammattikorkeakoulu. Viitattu 30.10.2024. Saatavissa Lankinen_Tiina.pdf
Männikkö, R. & Antikainen, A. 2024. Ärtyvän suolen ravitsemushoito. Lääkärikirja Duodecim. Viitattu 31.10.2024. Saatavissa Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito – Terveyskirjasto
Pajala, M. & Heikkinen, M. 2023. Kiusallista ja sitkeää joka sortin vatsavaivaa. Lääkärilehti. Verkkosivu. Viitattu 2.5.2024.Saatavissa https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartikkeli/kiusallista-ja-sitkeaa-joka-sortin-vatsavaivaa/?public=97e3f9437c625869c
Reho, T. 2021. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). Terveyskirjasto. Viitattu 2.5.2024. Saatavissa Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) – Terveyskirjasto
Silviarita. 2018. Nainen, vatsa, vatsakipu. Pixabay. Viitattu 9.10.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/nainen-vatsa-vatsakipu-sydän-3186730/