Psykososiaalinen tuki on osa palliatiivista eli parantumatonta ja etenevää, kuolemaan johtavaa sairautta sairastavan potilaan kokonaisvaltaista hoitoa. Hoidon tavoitteena on ehkäistä ja vähentää kärsimystä sekä vaalia elämänlaatua. Hoidossa huomioidaan fyysisten tarpeiden lisäksi psyykkiset, sosiaaliset, eksistentiaaliset, henkiset sekä hengelliset tarpeet. Myös läheisten huomioiminen ja tukeminen kuuluvat palliatiiviseen hoitoon. (Palliatiivinen hoito ja saattohoito: Käypä hoito -suositus, 2019.)
Palliatiiviseen hoitoon kuuluvassa psykososiaalisessa tuessa potilaita ja heidän läheisiään tuetaan sairauteen ja sen tuomiin muutoksiin sopeutumisessa sekä ehkäistään ja lievitetään kuormittumista. Oikea-aikainen ja riittävä psykososiaalinen tuki lisää potilaan elämänlaatua ja vähentää kärsimystä sekä tukee läheisten selviytymistä muuttuvassa elämäntilanteessa. (Psykososiaalisen tuen toimintasuunnitelma 2023; Saarto ym. 2022, 25–28.)
Läheisten ja potilaan huomioiminen ja tukeminen
Psykososiaalisen tuen lähtökohtana ovat kohtaaminen, kuunteleminen, tarpeiden kartoittaminen, tiedon antaminen sekä tuen riittävyyden arvioiminen ja seuranta. Psykososiaalinen tuki onkin pääasiassa yksilöllisistä tarpeista lähtevää keskustelutukea, liittyen esimerkiksi psyykkiseen kuormittuneisuuteen, kotona selviytymiseen, taloudelliseen toimeentuloon, lasten ja muiden omaisten hoitokysymyksiin, ihmissuhteisiin sekä hengellisiin ja henkisiin kysymyksiin. Myös kuoleman jälkeisiin kysymyksiin ja tunteisiin vastaaminen on osa saattohoidon tukea. (Saarto ym. 2022.)
Psykososiaalista tukea tarjoavat muun hoidon rinnalla kaikki hoitoon osallistuvat palliatiivisen hoidon ammattilaiset. Ammattilaisilla tulee olla riittävää osaamista tunnistaa tuen tarve ja ohjata potilaita sekä läheisiä yksilöllisen tarpeen mukaan myös erityistason psykososiaalisen tuen piiriin. Psykososiaalisen tuen erityistasoa ovat muun muassa sosiaalityön, mielenterveysalan ja sairaalasielunhoidon ammattilaiset, he toteuttavat sosiaalisten, psyykkisten, henkisten ja hengellisten tarpeiden, oireiden ja häiriöiden tukea ja hoitoa. Myös erilaisten yhdistysten ja järjestöjen tuottamat matalan kynnyksen palvelut, kuten muun muassa neuvontapalvelut, tukihenkilötoiminta ja vertaistuki ovat osa psykososiaalista tukea. (Psykososiaalisen tuen toimintasuunnitelma 2023; Saarto ym. 2022,26.)
Palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoistumiskoulutuksessa laadittiin kehittämistehtävänä sisällöltään uusittu psykososiaalisen tuen opas palliatiivisessa hoidossa olevien potilaiden ja heidän läheistensä tueksi Etelä-Karjalan hyvinvointialueen palliatiivisen yksikön käyttöön. Oppaan tavoitteena on tuoda sen lukijalle helposti ymmärrettävää tietoa psykososiaalisesta tuesta sekä tuoda esille Etelä-Karjalan hyvinvointialueen sekä alueellisten yhdistysten ja järjestöjen saatavilla olevia psykososiaalisen tuen palveluja. (Kiianen & Pulkki 2024.)
Kirjoittajat
Iida Kiianen ja Emilia Pulkki työskentelevät Etelä-Karjalan hyvinvointialueen palliatiivisessa yksikössä sairaanhoitajina ja ovat opiskelleet LAB-ammattikorkeakoulussa palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoistumiskoulutuksessa.
Sari Lehtinen työskentelee hoitotyön lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa.
Lähteet
Kiianen, I. & Pulkki, E. 2024. Psykososiaalisen tuen opas. Palliatiivisen yksikön opas potilaille ja läheisille.
Palliatiivinen hoito ja saattohoito. Käypä hoito -suositus. 2019. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Palliatiivisen Lääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019. Viitattu 21.10.2024. Saatavissa https://www.kaypahoito.fi/hoi50063#s22
Psykososiaalisen tuen toimintasuunnitelma. 2023. Etelä-Karjalan hyvinvointialueen palliatiivinen keskus.
RosZie. 2022. Tuolit, ympyrässä. Pixabay. Viitattu 21.10.2024. Saatavissa https://pixabay.com/illustrations/chair-circle-chairs-circle-to-sit-7476562/
Saarto, T., Lyytikäinen, M., Ahtiluoto, S., Junttila, K., Lehto, J., Finne-Soveri, H., Hammar, T. & Forsius, P. 2022. Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kansallinen laatusuositus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ohjaus 4/2022. Helsinki. Viitattu 21.10.2024. Saatavissa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-824-8