Saimaa Geoparkissa panostetaan näkyvyyden ja saavutettavuuden kehittämiseen

Saimaa tunnetaan maailmalla erityisesti upeista järvimaisemistaan, jotka hakevat globaalissakin mittakaavassa vertaistaan. Nämä maisemat saivat lisäarvoa Saimaa Geoparkille keväällä 2021 myönnetystä UNESCO Global Geopark -statuksesta, joka on tunnustus alueen kansainvälisesti arvokkaasta geologisesta perinnöstä (Imatra 2021). Statuksen saamisen jälkeen Saimaa UNESCO Global Geoparkin alue on siirtynyt jatkuvaan kehittämiseen. Eräs tämän toiminnan kärjistä on ollut kestävän matkailun edistäminen, jota alueen hallintoyksikkö tekee yhteistyössä 84 yhteistyöyrityksensä kanssa (Saimaa Geopark 2024a).

UNESCO-statuksensa ensimmäisessä uudelleenarvioinnissa kesällä 2024 Saimaa Geopark sai suosituksen parantaa geologisen perinnön näkyvyyttä alueella, lisätä palvelutarjontansa kansainvälisyyttä ja kehittää oppilaitosyhteistyötä (Saimaa Geopark 2024b). Tässä artikkelissa on ajatuksia siitä, miten näitä asioita on tarkoitus edistää LAB-ammattikorkeakoulun ja Saimaa Geoparkin yhteisessä AARREKARTTA – Saimaa Geoparkin näkyvyyden ja saavutettavuuden kehittäminen -hankkeessa, joka käynnistyy tammikuussa 2024 (LAB 2024).

Geologisen perinnön näkyvyys matkailupalveluissa

Saimaa Geoparkin slogan Löydä Saimaan kätketyt aarteet ja sen taustalla piilevä geologinen tarina kertoo Saimaan järvimaiseman synnystä ja erityispiirteistä, joita ilmentävät muun muassa harjusaaret hiekkarantoineen. Tämän geologisen perinnön tunnettuuden kasvattaminen ja sisältöjen parempi integroiminen matkailuun voisi lisätä yleisesti ymmärrystä alueen arvosta ja sitä kautta edistää alueen vetovoimaa matkailukohteena.

Saimaa Geoparkin alueella näkyvyyden ja fyysisen saavutettavuuden suurin haaste liittyy alueen maantieteelliseen laajuuteen ja sirpaleisuuteen, jonka vuoksi alueelle saapuvan matkailijan on vaikea päättää, missä ja minkä aktiviteettien kautta tutustuisi Saimaa Geoparkiin. Tämän kokonaisuuden selkeyttäminen parantaisi alueen saavutettavuutta.

[Alt-teksti: kaksi retkipyöräilijää ihailemassa järvenselkää.]
Kuva 1. Pyörämatkailu on eräs Saimaa Geoparkin suosituista aktiviteeteista. (Kuva: goSaimaa)

Matalan kynnyksen matkailupalvelujen kehittäminen

Pyöräily on Saimaan alueella eräs matkailun kärkiaktiviteeteista, ja siihen liittyvän kaupallisen potentiaalin arvioidaan sähköpyörien yleistymisen myötä kasvavan edelleen. Pyöräily sopii hyvin yhteen geopark-teeman kanssa, ja Saimaa Geoparkin alueen monet maisemiltaan upeat pyöräilyreitit voisivat muuntua matkailijoille entistä houkuttelevimmiksi, jos niiden lähiympäristön arvokas geologinen perintö tehtäisiin paremmin näkyväksi.

Pyörämatkailun lisäksi Saimaa Geoparkin teemapohjaisessa tuotteistamisessa kannattaisi nostaa entistä paremmin esille myös muita matalan kynnyksen matkailupalveluja ja reittejä.

Digitaalisuudesta näkyvyyttä ja uusia palvelusisältöjä

Digitaalisuus on matkailussa nouseva megatrendi, joka tarjoaa työkaluja uusien asiakkaiden tavoittamiseen. Tänä päivänä myös virtuaaliset matkat ovat monia kiinnostavia palvelutuotteita, joko apetizer-tyyppisinä innostajina tai pääasiallisina tuotteina. Virtuaalisten palvelujen kautta on mahdollista myös luoda laatumielikuvaa alueesta ja sen kautta edistää kestävästi alueen matkailukäyttöä. Lisää mielenkiintoa tähän tuo tekoäly, jota voidaan matkailumarkkinoinnissa hyödyntää erilaisille kohderyhmille suunnattujen palvelujen kehittämiseen sekä tekemään maastossa näkyväksi esimerkiksi maiseman historiaan liittyviä tarinoita, joita silmä ei ilman tekoälyn apua näe.

[Alt-teksti: metsäisessä maisemassa on puinen kävelypolku, jonka molemmilla puolilla on kaiteet, puupolulla kävelee yksi henkilö.]
Kuva 2. Sarviniemi on eräs alueen matalan kynnyksen kohteista. (Kuva: Geopuistot kestävän matkailun vetovoimatekijöiksi -hanke / Karoliina Kaski, Retkipaikka.fi)

UNESCOn linjauksiin ja kriteereihin pohjautuvana toimintana geopark-teemainen matkailun kehittäminen auttaa nostamaan vastuullisuuden näkökulmaa matkailussa ja tukee STF-ohjelman jalkauttamista alueella. Kansainvälisesti tunnettuna ja verkostoituneena konseptina UNESCO Global Geoparkit lisäävät myös kestävään matkailuun liittyvää kansainvälistä yhteistyötä ja edistävät hyvien käytänteiden jakamista sekä kotimaisissa että kansainvälisissä verkostoissa. Tässä yhteistyössä matkailun kehittäminen voi saada vetoapua myös kasvatuksesta ja opetuksesta tai muista geopark-toiminnassa esille nousevista yhteistyön muodoista.

Kirjoittaja

Päivi Tommola toimii LAB-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana ja on erikoistunut luonto- ja liikuntamatkailuun. Hän on vastannut AARREKARTTA ‒ Saimaa Geoparkin näkyvyyden ja saavutettavuuden kehittäminen -hankkeen valmistelusta ja rahoitushausta.

Lähteet

Imatra. 2021. Saimaa Geopark sai Unesco Global Geopark -statuksen. Imatran kaupunki. Viitattu 28.10.2024. Saatavissa https://www.imatra.fi/saimaa-geopark-sai-unesco-global-geopark-statuksen

LAB. 2024. AARREKARTTA ‒ Saimaa Geoparkin näkyvyyden ja saavutettavuuden kehittäminen -hanke. Hankesuunnitelma. Julkaisematon. LAB-ammattikorkeakoulu.

Saimaa Geopark. 2024a. Saimaa Geopark Partner. Viitattu 28.10.2024. Saatavissa https://saimaageopark.fi/yhteistyokumppaneille/saimaa-geopark-partner-ja-hae-partneriksi/

Saimaa Geopark. 2024b. Saimaan alue sai jatkoa Unescon statukselle. Viitattu 28.10.2024. Saatavissa https://saimaageopark.fi/saimaan-alue-sai-jatkoa-unescon-statukselle/