Sairaanhoitajana harjoitteluvaihdossa

Vaihto-opiskelu on ainutlaatuinen tilaisuus opiskelijoille kokea uusia kulttuureja ja laajentaa ammatillista osaamistaan. LAB-ammattikorkeakoulun sairaanhoitajakoulutuksessa opiskelijoilla on mahdollisuus nähdä terveydenhuollon käytäntöjä eri maissa, mikä rikastuttaa heidän ammatillista näkemystään ja osaamistaan. Tässä artikkelissa tuodaan esille harjoitteluvaihtoon liittyviä näkökulmia.

Hoitotyön kulttuurien väliset erot ja niihin sopeutuminen

Monet opiskelijat saattavat haaveilla ulkomailla työskentelystä valmistumisen jälkeen. Harjoitteluvaihto onkin sen vuoksi erittäin hyvä vaihtoehto opiskelujen aikana. Tällöin voi turvallisesti nähdä, miten itse sopeutuu erilaisiin toimintaympäristöihin. Monet opiskelijat kokevat aluksi kulttuurisokin, kun he siirtyvät uuteen ympäristöön. Esimerkiksi suomalainen sairaanhoitajan työ ja osaamisvaatimukset saattavat erota huomattavasti muista maista.  Yleensä opiskelijat oppivat kuitenkin arvostamaan erilaisia toimintatapoja ja huomaavat, että kulttuurierot rikastuttavat oppimiskokemusta. Oman haasteensa tuo myös työskentely eri kielellä; esimerkiksi ammattisanaston opettelu ja sen oppiminen voi aluksi olla stressaavaa.

Monenlaisia mahdollisuuksia

Sairaanhoitajaopiskelijoille on paljon erilaisia mahdollisuuksia eri maissa. Monet LAB-ammattikorkeakoulun partneriorganisaatiot mahdollistavat Harjoitteluvaihdon; erityisesti Euroopan alueella. Lisäksi opiskelijat voivat päästä vaihtoon erilaisten yhdistysten ja järjestöjen kautta, jotka tarjoavat harjoitteluvaihtoa, esimerkiksi Afrikan maissa. Opiskelija voi myös itse hankkia itselleen harjoittelupaikan.

[Alt-teksti: ryhmä ihmisiä istumassa pihanurmikolla piirissä.]
Kuva 1. Harjoittelussa Afrikassa. (Kuva: Liisa Kuorttinen)

Opiskelijan kannattaa valmistautua hyvin ennen vaihtoon lähtöä. Kohdemaahan tutustuminen auttaa kulttuurishokin lieventämisessä. (Chaponniere & Hall 2020). Lisäksi harjoittelupaikkaan tutustuminen on tärkeää; millaisia asiakkaita ja potilaita tulee kohtaamaan? Millaisia hoitokäytänteitä paikassa on? Millainen on sairaanhoitajan työnkuva paikassa?

LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat laativat aina raportin harjoitteluvaihdon jälkeen omista kokemuksistaan Moodle-alustalle. Täten seuraavat lähtijät saavat arvokasta tietoa paikasta ja pystyvät valmistautumaan paremmin. LAB-ammattikorkeakoulun kv-koordinaattorit ovat myös tärkeässä roolissa auttaessaan opiskelijoita valmistautumaan vaihtoon mahdollisimman hyvin.

Arvokkaita kokemuksia ja upeita elämyksiä

Opiskelijat kohtaavat vaihdossa paljon asioita, jotka voivat olla avartavia, opettavaisia, haastavia sekä iloisia. Varmasti tunteiden kirjo on rikas ja vaatii tietyissä paikoissa myös jaksamista. Monesti opiskelijat kuitenkin kokevat, että asioiden käsittely paikallisten hoitajien tai opiskelijoiden kanssa auttaa asioiden ymmärtämisessä. Erilaisten toimintamallien ja -tapojen hyväksyminen voi olla joskus vaikeaa, jos asiat sotivat omia arvoja tai sairaanhoitajan eettisiä periaatteita vastaan.

Kaikki kokemus kuitenkin kasvattaa opiskelijoita tulevaan ammattiin ja antaa perspektiiviä toimia itse ammatillisesti parhaalla mahdollisella tavalla. Opiskelijoiden ammatillinen kasvu vahvistuu kulttuurisen tietämyksen lisäksi myös tiedollisesti ja taidollisesti. (Kelleher 2013). Opiskelijoiden täytyy myös oppia hyväksymään, että voi joutua toimimaan tilanteissa olosuhteiden pakosta eri tavalla kuin esimerkiksi koulussa on opetettu.

Monissa paikoissa opiskelijoille tarjoutuu mahdollisuus nähdä ja kokea laajasti erilaisia toimintaympäristöjä. Opiskelijat pääsevät monesti myös kehittymään omatoimisuudessa ja vastuunottamisessa; näin erityisesti Afrikan maissa. Samalla he ovat kokeneet, että vaihto-opiskelijoita arvostetaan ja että heidät otetaan hyvin vastaan työympäristöön. Monia opiskelijoita on ilahduttanut myös kevyempi työtahti länsimaiseen tapaan verraten. Monissa LAB-ammattikorkeakoulun yhteistyökumppanimaissa on ollut jo vaihto-opiskelijoita paljon, joten heillä on hyvin järjestetty opiskelijoiden ohjaaminen kohdemaassa.

[Alt-teksti: kolme nuorta naista katsomassa avaraa maisemaa kaukaisuuteen.]
Kuva 2. Vaihto-opiskelu voi olla elämää muovaava, ainutlaatuinen ja monella tapaa antoisa kokemus. (Kuva: Janika Kinnunen)

Näkymiä tulevaisuuteen

Vaihdon aikana ei lisäänny pelkästään ammatillinen osaaminen, vaan silloin on myös mahdollisuus luoda sosiaalisia suhteita ja verkostoitua. Opiskelijat ovat kertoneet, että he ovat saaneet elinikäisiä ystäviä ja ammatillisia kontakteja vaihto-opiskelunsa aikana. Tämä verkostoituminen voi olla arvokasta tulevaisuuden uramahdollisuuksia ajatellen.

Vaihto-opiskelu tarjoaa sairaanhoitajaopiskelijoille mahdollisuuden kasvaa ammatillisesti ja henkilökohtaisesti, ja se voi olla merkittävä askel kohti kansainvälistä uraa terveydenhuollossa.

Kirjoittaja

Katja Kylliäinen työskentelee lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan hoitotyön koulutuksessa. Hän toimii kv-koordinaattorina hoitotyön koulutuksessa.

Lähteet

Chaponniere, P. & Hall, L. 2020. Coping: “This Is More Than a Trip-It Is a Journey”. Western journal of nursing research. Jan;42(1): 41–49. 

Kelleher, S. 2013. Perceived benefits of study abroad programs for nursing students: an integrative review. The journal of nursing education. Dec;52(12):690-5.