Selkeyttä haavanhoitotuotteiden paljouteen

Varasto on täynnä eri nimisiä haavanhoitotuotteita, ja uusiakin sinne ilmestyy aina aika ajoin. Mutta minkä tuotteen näistä kaikista valitsisin omalle haavapotilaalleni? Erilaisia haavanhoitotuotteitahan on Suomessa käytössä yli 700 (Iivanainen & Seppänen 2018).

LAB-ammattikorkeakoulun sairaanhoitajan vastaanottotoiminta -erikoistumiskoulutuksen kehittämistehtävänä valmistui kysely ja koulutus haavoja hoitaville hoitajille siitä, mitkä haavahoidon osa-alueet he kokevat vaikeimmiksi. Kysely liittyi Varhan alueen hoitajille pidettyyn koulutukseen kroonisten haavojen hoitamisesta. Kyselyn tulos osoitti hoitajien kokevan yhtenä hankalimmista haavahoidon osa-alueista tuotevalinnan kroonisille, hitaasti paraneville haavoille.  

Koulutus käytiin läpi myös erikoistumiskoulutusopintojen opiskelijoille, ja palaute oli hyvää. Opettajan näkökulmasta on hienoa, että opiskelijat jakavat tietoa toisillensa omien vahvojen substanssiensa mukaisesti. Näin voimme kaikki oppia jatkuvasti uutta ja ajantasaisinta tietoa toisiltamme.

[Alt-teksti: sideharsorulla pinsettien otteessa.]
Kuva 1. Erilaisia haavanhoitotuotteita on hoitoalalla jopa yli 700. (HeungSoon 2019)

Erityksen määrä


Vanhoja haavasidoksia poistettaessa arvioidaan haavaeritys, jolloin selviää, millaista imukykyä haavatuotteelta vaaditaan. Runsaasti erittävä haava vaatii  erittäin imukykyisen tuotteen. Jos haava sitä vastoin erittää vain vähän, tuotteen tulee olla sellainen, joka säilyttää haavalla ihanteellisen kosteuden mahdollisimman hyvin. Arvio tehdään jokaisella haavanhoitokerralla. (Hietanen 2013, 137; Lagus 2013, 48.)

Puhdistuksen tärkeys


Haavan puhdistaminen on tärkeässä osassa valittaessa haavalle tarkoituksenmukaista tuotetta. Vasta sen jälkeen, kun haavalta on poistettu kate, roskat ja kaikki muu jäteaines voidaan arvioida haavapohjan ominaisuudet, kuten väri ja rakenne. Jos katetta ei saada kerralla poistettua, valitaan haavapohjaa kosteuttava tuote. Kostea haavapohja on edellytys haavan autolyyttiselle puhdistumiselle ja granulaatiokudoksen muodostumiselle. Infektoitunut haava vaatii tuotteen, joka vähentää haavan bakteerikuormaa. (Krooninen alaraajahaava, Käypä hoito -suositus 2021.)

Haavatuotteeseen tutustuminen


Haavatuotteen ominaisuuksien tunteminen on avainasemassa, kun sopivinta tuotetta potilaan haavalle valitaan, eikä valittua tuotetta pidä perusteettomasti vaihtaa toiseen (Hietanen 2013, 136‒137). Jokaisesta haavatuotepakkauksesta löytyy tuotteen käyttöohje. Ohjeeseen tutustumiseen kannattaa käyttää hieman aikaa, sillä siitä ilmenevät helposti valmistajan antamat tiedot tuotteen käyttötarkoituksesta.

Tuotevalikoiman järkeistäminen

Haavatuotevarasto on hyvä järjestää niin, että geneerisiltä nimiltään samankaltaiset tuotteet ovat lähekkäin. Tuotteen geneerinen nimi kertoo sen käyttöominaisuudet (Krooninen alaraajahaava, Käypä hoito -suositus 2021). Jos samoja ominaisuuksia sisältäviä tuotteita on useampia, on aiheellista karsia tuotevalikoimaa vain yhteen tai korkeintaan kahteen vaikutuksiltaan samankaltaisiin tuotteisiin. Tuotteiden tullessa tutuiksi niiden tarkoituksenmukainen ja oikea käyttö toteutuu, mikä edesauttaa haavojen paranemista.

Kirjoittajat

Mirja-Riitta Malinen on sairaanhoitaja ja auktorisoitu haavahoitaja, joka opiskelee LAB-ammattikorkeakoulun sairaanhoitajan vastaanottotoiminta -erikoistumiskoulutuksessa.

Tiina Simola toimii LAB-ammattikorkeakoulun hoitotyön lehtorina ja sairaanhoitajan vastaanottotoiminnan erikoistumiskoulutuksen vastuuopettajana.

Lähteet

HeungSoon. 2019. Sideharso, parantaa, side. Pixabay. Viitattu 5.9.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/sideharso-parantaa-side-3908154/

Hietanen, H. 2013. Haavan paikallishoitoon käytettävät tuotteet. Teoksessa Juutilainen, V. & Hietanen, H. (toim.) Haavanhoidon periaatteet. 1.‒2. painos 2013. Helsinki: Sanoma Pro Oy.

Iivanainen, A. & Seppänen, S. 2018. Vulnus Fennica. Viitattu 19.4.2024. Saatavissa  https://shop.edita.fi/timepub/vulnusfennica#Yleist%C3%A4

Krooninen alaraajahaava. Käypä hoito -suositus. 2021. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Ihotautilääkäriyhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. Viitattu 14.4.2024. Saatavissa https://www.kaypahoito.fi/hoi50058

Lagus, H. 2013. Haavan paraneminen. Teoksessa Juutilainen, V. & Hietanen, H. (toim.) Haavanhoidon periaatteet. 1.‒2. painos 2013. Helsinki: Sanoma Pro Oy.