Sote-alan tulevaisuus, ilmastonmuutos ja sopeutumisstrategiat

Sosiaali- ja terveysalalla on viime vuosina huomattu ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat uudenlaiset globaalit terveysuhat sekä tarve muokata sote-toimintoja entistäkin ympäristöystävällisemmiksi. Ilmastonmuutoksen terveysvaikutusten heijastuminen väestön terveyteen on kuitenkin jäänyt vähemmälle huomiolle terveydenhuollon keskittyessä monesti yksilöön ja hänen sairauksiinsa. Tilanne on muuttumassa. (Duodecim 2019.) Ilmastonmuutoksen vaikutukset terveydenhuollon toimintaan ovat merkittäviä, ja sitä kautta vaikutukset ulottuvat myös sote-alan päätöksentekoon. Ilmastonmuutoksen terveysvaikutusten tietoisuuden lisääminen ja ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin varautuminen ovat terveydenhuoltosektorin päätavoitteina muutokseen sopeutumisessa. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2023.)

Ilmastonmuutoksella voi myös Suomessa olla vaikutusta terveydenhuollon toimivuuteen ja toimintavarmuuteen. Sosiaali- ja terveydenhuollon varautuminen sekä sopeutuminen ennakoivasti tuleviin muutoksiin ovat riskien ehkäisemisen edellytys. Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksien ymmärtäminen, ennaltaehkäisy, hoitaminen sekä varautuminen haastavat myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen osaamista sekä ohjaavat jatkuvan oppimisen äärelle. (Sosiaali- ja terveysministeriö 2021.)

 [Alt-teksti: kolme lasta leikkii kookkaalla, värikkäällä pallolla puiston nurmikolla.]
Kuva 1. On huolehdittava siitä, että lapset saavat tulevaisuudessakin leikkiä puistoissa. (ArtMarie 2015)

Sote-alan henkilöstön osaamisen kehittäminen murrosvaiheessa

LAB-ammattikorkeakoulu on työelämän innovaatiokorkeakoulu, joka edistää kestävyyttä ja vastuullisuutta koulutuksessa, TKI-toiminnassa, sidosryhmäyhteistyössä sekä toimintatavoissaan kampusten arjessa. Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja hiilineutraali korkeakoulu vuonna 2025 ovat ammattikorkeakoulun strategisia valintoja. LAB on sitoutunut yhtenä harvoista suomalaisista ammattikorkeakouluista YK:n maailmanlaajuiseen Global Compact -yritysvastuualoitteeseen sekä toimimaan YK:n kymmenen periaatteen mukaisesti.

Toimintaa ohjaavat myös opetus- ja kulttuuriministeriön kestävän kehityksen linjaukset, esimerkkinä LABin tulevaisuusorientoituneet tutkimusryhmät Physical Activity and Functional Capacity sekä Digital Transformation in Health and Safety, jotka vastaavat ilmastoterveydenhuollon teemaan. Planetaarinen terveys on yksi sote- ja hyvinvointikoulutuksen osaamisen painopisteitä (LAB 2024).

LAB-ammattikorkeakoulu toimii niin ikään vuosina 2024–2025 sosiaali- ja terveysalan tukena ilmastonmuutoksen teemoissa.

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (Jotpa 2024) toteutti touko‒elokuun 2024 välisenä aikana hankinnan pienten osaamiskokonaisuuksien pilotoinnista, joiden tarkoituksena on testata kansallista pienten osaamiskokonaisuuksien viitekehystä. LAB tarjosi 20 opintopisteen laajuista Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksiin erikoistunut osaaja -koulutuskokonaisuutta. Koulutuksen keskiössä ovat ilmastonmuutoksen terveysvaikutusten ymmärtäminen, terveyshaittojen ennaltaehkäisy, hoito sekä sopeutumisstrategiat.

Koulutuksessa perehdytään terveyden edistämiseen ilmastonmuutoksen torjunnan kautta, joten myös energiatehokkuus, jätteiden vähentäminen ja uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen sote-sektorilla ovat koulutuksen keskeisiä teemoja.

Laaja joukko yhteistyökumppaneita

Tarkempi sisältö ja osaamistavoitteet suunnitellaan syksyn 2024 aikana työpajoissa työelämän yhteistyökumppaneiden kanssa, joita ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ilmatieteen laitos, Etelä-Karjalan liitto, Suomen Punainen Risti, Etelä-Karjalan hyvinvointialue, Päijät-Hämeen hyvinvointialue sekä Climate Health Solution Oy.

Koulutus tulee käynnistymään osallistujille maksuttomana kevään 2025 aikana. Koulutus on Jotpan, Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen, rahoittama. Jotpa edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Kirjoittaja

Edla Mursinoff työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa hyvinvointiyksikön asiakkuuspäällikkönä täydennys- ja erikoistumiskoulutusten parissa. Hänen työnsä keskiössä ovat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten osaamisen syventäminen ja tulevaisuuden osaamistarpeiden ennakointi.

Lähteet

ArtMarie. 2015. Pieni tyttö ja pojat leikkivät pallolla. iStockPhoto. Viitattu 28.9.2024. Saatavissa https://www.istockphoto.com/fi/valokuva/pieni-tytt%C3%B6-ja-pojat-leikkiv%C3%A4t-pallolla-gm478403308-67743175

Duodecim. 2019. Ilmastonmuutos vaikuttaa globaalisti terveyteen. Viitattu 21.9.2024. Saatavissa https://www.duodecimlehti.fi/duo14774

Jotpa. 2024. Pienten osaamiskokonaisuuksien pilotointi. Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Viitattu 28.9.2024. Saatavissa https://www.jotpa.fi/fi/rahoitus/hankinnat/pienten-osaamiskokonaisuuksien-pilotointi

LAB. 2024. Kestävä kehitys ja vastuullisuus. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 21.9.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/info/tietoa-meista/kestava-kehitys-ja-vastuullisuus

Sosiaali- ja terveysministeriö. 2021. Ilmastonmuutos sosiaali- ja terveyssektorilla – Sosiaali- ja terveysministeriön ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelma (2021–2031). Viitattu 25.9.2024. Saatavissa https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163160

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 2023. Ilmasto muuttuu, terveydenhuollon on aika varautua ja sopeutua. Viitattu 24.9.2024. Saatavissa https://thl.fi/-/ilmasto-muuttuu-terveydenhuollon-on-aika-varautua-ja-sopeutua