Tarkistuslistat ovat merkittävässä roolissa ensihoidossa

Ensihoitajalta odotetaan laajaa osaamista, jota tulee ylläpitää ja päivittää jatkuvasti. Uutta tietoa tuotetaan yhtenään, ja työskentely on kriittistä ja reflektoivaa. Ensihoidon asiantuntijuudessa yhdistyy teoreettinen osaaminen, käytännön toiminta sekä eettisyys. Alan luonteen vuoksi jatkuva oppiminen on välttämätöntä, jotta asiantuntijuus säilyy. (Kuisma ym. 2013, 764.) Kuinka kaiken voi siis muistaa, jos tietoa on niin paljon ja sitä tulee vain lisää?

Miksi listoja kannattaa käyttää?

Jokainen meistä tekee virheitä, ja inhimillisiä unohduksia sattuu väistämättä. Näitä kuitenkin pyritään välttämään aktiivisesti, ja sen vuoksi ensihoidon kentällä on koettu olevan suurta hyötyä erilaisista tarkistuslistoista. Virheet ja läheltä piti -tilanteet ovatkin ajaneet listojen kehitystä eteenpäin. Alun perin tarkistuslistat ovat tulleet käyttöön ilmailun alalta.

Tarkistuslistoja löytyy ensihoidon käyttöön yli kymmenkunta. Tutkimusten perusteella listoista hyödytään, jos työ on hektistä, monen asian yhtäaikaista hallitsemista ja tarkkuutta vaativaa, ja tätä ensihoito muun muassa on. (Blomgren & Pauniaho 2014.)

Tarkistuslistoilta edellytetään selkeyttä, helppolukuisuutta ja toimivuutta. Ei ole tarkoituksenmukaista luoda monimutkaista ja laaja-alaista listaa. Tarkistuslistat toimivat oman muistin tukena, ne ohjaavat eteenpäin potilaan hoidossa, vähentävät unohduksien mahdollisuuksia ja täten lisäävät potilasturvallisuutta ensihoitotyössä.

[Alt-teksti: tarkistuslistoja, joiden otsikkoina on muun muassa ABCDE ja ISBAR.]
Kuva 1. Erilaisia tarkistuslistoja ensihoidossa. (Kuva: Miia Hyyrynen)

Yhdenmukaiset tarkistuslistat ambulansseihin

Työyksiköissä ensihoitajien aamutehtäviin kuuluu joka aamu tarkistaa ambulanssin varustus. Tarkastuksessa käydään läpi hoitovälineet, niiden toimivuus ja riittävyys sekä ambulanssin valojen, hälytyslaitteiden sekä ulkoisen kunnon tarkistaminen. Kehittämistehtävän tuotoksena syntyivät aamu- ja kuukausitarkistuslistat Pohjanmaan hyvinvointialueen ambulansseihin.  Tarkoituksena on, että ensihoitajat voivat hyödyntää listoja joka aamuisessa ambulanssien tarkastuksessa sekä kuukausittaisessa tarkastuksessa. Kun tarkastukset tehdään yhden samanlaisen listan mukaan, niin eri yksiköt pysyvät yhdenmukaisina.

Koska ensihoitajat eivät työskentele joka vuorolla samassa yksikössä, on tärkeää ylläpitää yhdenmukaisuus ambulanssien varustelussa ja tavaroiden säilytyksessä. Tämä lisää työturvallisuutta jokapäiväiseen työhön.

Listoista on suuri apu etenkin uusille työntekijöille, keikkatyöntekijöille ja opiskelijoille, koska kukaan ei voi muistaa kaikkea ulkoa tai tietää, montako harsorullaa hoitorepussa kuuluu olla. Käytetään rohkeasti tarkistuslistoja, kun ne ovat meitä jokaista ensihoitajaa ja tulevaisuuden ensihoitajaa varten luodut.

Kirjoittajat

Miia Hyyrynen on LAB-ammattikorkeakoulun ensihoidon monimuotototeutuksen opiskelija.

Tia Windahl työskentelee ensihoidon lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa.

Lähteet

Blomgren, K. & Pauniaho, S-L. 2014. Terveydenhuollon tarkistuslistat. Potilasturvallisuuden perusteet. Duodecim. Oppiportti. Viitattu 16.5.2024. Saatavissa https://www.oppiportti.fi/op/ptp00304/do?p_haku=tarkistuslista#q=tarkistuslista

Kuisma, M., Holmström, P., Nurmi, J., Porthan, K. & Taskinen, T. 2013. Ensihoito. 3.–4. painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy.