Maailma muuttuu ja kehittäjien olisi pysyttävä perässä, oikeastaan mieluummin jopa muutoksen edellä ennakoiden. Tämä edellyttää kehitettävän toimintaympäristön tuntemusta ja keskeisten muutostrendien tiedostamista. Asiaa voi lähestyä eri kulmista, mutta SoteCampus 2 -tiimi päätti edetä kunnianhimoisesti megatrendeistä pienempiin ilmiöihin.
Mikko Dufva ja Sanna Rekola esittelevät Sitran vuonna 2023 määrittelemät megatrendit, joita ovat: luonnon kantokyvyn mureneminen, hyvinvoinnin haasteiden kasvaminen, demokratian kamppailun koveneminen, kiihtyvä kilpailu digivallasta sekä talouden perustan rakoileminen (Dufva & Rekola 2023, 10–11). Tiimiläisten tarkoitus ei luonnollisestikaan ollut lähteä etsimään ratkaisua megatrendeihin, vaan tunnistaa ilmiöitä ja heikkoja signaaleja, joihin kehittämistyön pitäisi suuntautua. Usein ilmiöt myös kytkeytyvät toisiinsa, jolloin on varottava yksittäisten kehittämistoimien irrallisuutta kokonaisuudesta.
Sote-toimintaympäristöä kehittämässä
SoteCampus 2 -tiimin ydintehtävänä on sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristön vaikuttava ja kestävä kehittäminen. Tiimi on yksi LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikön TKI-tiimeistä ja keskittynyt erityisesti sote-toimintaympäristön palveluprosessien, työelämän sekä johtamisen kehittämiseen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi toimintamallien ja menetelmien asiakas- ja työntekijälähtöistä kehittämistä, kestävän hyvinvoinnin edistämistä sekä TKI-toiminnan vaikuttavuuden osoittamista. Tärkeänä tehtävänä on myös yhteiskunnallisten ilmiöiden tunnistaminen ja ennakointi, jotta kehittämisellä voidaan vaikuttaa paitsi konkreettiseen arkeen, myös taustalla vaikuttaviin rakenteellisiin tekijöihin. Ilmiöitä tarkasteleva ajattelu toteutuu tiimin toiminnassa kaksisuuntaisesti, niin ilmiöstä konkretiaan kuin konkretiasta ilmiöihin. Näin myös yhteiskunnallinen ymmärrys lisääntyy ja on palveluiden taustalla. (LAB 2024, 3–4.)
Tulevaisuusorientoitunut ajattelu edistää muutoksiin varautumista
Tiimi hyödynsi analyysissä Kimmo Heponiemen ja Hanna Suutarin (2022, 28) esittelemää PESTE-mallia, jossa huomioitavia kokonaisuuksia ovat poliittinen, ekonominen, sosiaalinen, teknologinen, ja ekologinen, sekä lisäksi eettinen ja lainsäädännöllinen ulottuvuus. Näitä kokonaisuuksia tarkasteltiin Sitran 2023 megatrendien kautta, jotka ilmaisevat muutoksen kokonaiskuvaa ja ratkaisevia haasteita ihmisten, luonnon, vallan, talouden ja teknologian näkökulmista (Dufva & Rekola 2023, 10).
Otetaan esimerkiksi poliittinen ulottuvuus ja tarkastellaan, mitkä tekijät vaikuttavat työelämän kehittämiseen esimerkiksi talouden, toiminnan ja kohderyhmien näkökulmista. Megatrendinä on tunnistettu demokratian kamppailun koveneminen (Dufva & Rekola 2023 10–11.) Kansallisella tasolla vaikuttavat esimerkiksi työllisyysalueiden aloittaminen vuoden 2025 alussa, koulutukseen kohdistuva päätöksenteko sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin sekä palvelujärjestelmään kohdentuvat sopeuttamistoimet ja muutokset.
Ilmiöinä voidaan tunnistaa myös työmarkkinatilanteen epävakaus sekä työelämän ja työn tekemisen kulttuurin muutokset. Analyysin avulla tiimi voi ennakoida muutosten aiheuttamia osaamis- ja kehittämistarpeita esimerkiksi hankevalmisteluissa. Hallitusohjelman, alueellisten strategioiden ja erilaisten toimenpideohjelmien huomioiminen on välttämätöntä, ja usein rahoituksen edellytyksenä. Eri rahoituskanavilla on omat teemalinjansa ja erityistavoitteensa, joten analyysi auttaa tiimiä myös aikatauluttamaan hankehakemuksia tarkoituksenmukaisiin hakuihin.
Myönteistä vastapainoa uhkakuville
Megatrendit sekä yhteiskunnallisesti nousevat ilmiöt ovat usein negatiivisia ja uhkaavia. TKI-toimijoiden on löydettävä niille vastaparit ja ratkaisut, jotakin mikä muuttaa trendin suuntaa. Ennakoinnissa tarvitaan myös rohkeutta, jolloin uhkat voivatkin kääntyä mahdollisuuksiksi kehittää hyvinvointia, osaamista ja osallisuutta sotetoimintaympäristön laajassa kontekstissa.
Kirjoittaja
Mari Lehtonen, YTM, toimii LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä TKI-asiantuntijana ja on SoteCampus 2 -tiimin jäsen.
Lähteet
Dufva, M. & Rekola, S. 2023. Megatrendit 2023. Ymmärrystä yllätysten aikaan. SITRAn selvityksiä 224. Helsinki: PunaMusta Oy.
geralt. 2016. Altmann, G. Paikannimi, merkki, asia. Pixabay. Viitattu 12.11.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/illustrations/paikannimi-merkki-asia-seikkailu-1647341/
Heponiemi, K & Suutari, H. 2022. Merimatka tulevaisuuteen. Ennakoinnin työkirja yrityksille ja elinkeinoelämän toimijoille. LAB-ammattikorkeakoulun julkaisusarja, osa 46. Lahti. Saatavissa https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/756203/LAB_2022_46.pdf?sequence=2&isAllowed=y
LAB. 2024. SoteCampus 2 Kestävä ja vaikuttava sote-toimintaympäristö. Tiimikuvaus, toimintaympäristöanalyysi ja toimintasuunnitelma 2024. LAB-ammattikorkeakoulu. Julkaisematon.