Tulevaisuuden esteetön Etelä-Karjala

LAB-ammattikorkeakoulun Luonnon lumoa kaikille (LuLu) -hanke osallistui 21.11.2022 Imatralla järjestetyn luontomatkailuseminaarin järjestämiseen. Tilaisuuden ohjelmaan kuului puheenvuoroja esteettömästä ja kestävästä matkailusta, paneelikeskustelu sekä Dambusters-luontodokumentin ensiesitys Suomessa. Yleisö osallistui keskusteluun aktiivisesti, innostuneena luontomatkailun mahdollisuuksista. 

Esteettömän luontoretkeilyn edistäminen on tällä hetkellä olennainen osa sekä monien julkisten että yksityisten palveluntarjoajien strategiaa. Käytännön neuvoja työhön on runsaasti saatavilla erilaisten julkaisujen muodossa. LAB-ammattikorkeakoulun, Paralympiakomitean ja Metsähallituksen vuosina 2018–2020 toteuttama Luonto kaikille -hanke on tehnyt luontoyrittäjille tuotekortteja, joiden avulla on helppo luoda esteettömiä luontopalveluja erilaisille käyttäjäryhmille. 

Esteettömyystyö jatkuu myös muualla Suomessa. Paralympiakomitean ja Kajaanin ammattikorkeakoulun Luonto Kaikille Kainuu -hanke edistää esteetöntä luontomatkailua Kainuussa. Vuoteen 2023 saakka jatkuva hanke on erityisen kiinnostava talviliikunnan ystäville, sillä se kartoittaa ja kehittää myös esteettömiä talvireittejä. 

Sarjakuvan ensimmäisessä ruudussa karhuhahmo puhuu rannalla mikrofoniin. Lintuhahmo seisoo vedessä ja kuvaa karhua TV-kameralla. Taustalla näkyy silta ja vedessä paljon kiviä. Karhu sanoo: ”LuLu-uutisista hyvää iltaa! Tänään tarjoamme katsojillemme yksinoikeudella erikoishaastattelun Hiitolanjoelta.” Toisessa ruudussa karhu on polvillaan rannalla ja ojentaa mikrofonia kohti vedestä kurkottavaa kalaa. Lintu on kumartunut kuvaamaan kamerallaan kalaa. Karhu sanoo: ”Miten tämä koskien ennallistaminen on vaikuttanut omaan luontosuhteeseesi?” Kala sanoo: ”Erittäin positiivisesti!” Kolmannessa ruudussa karhu pitää edelleen mikrofonia kalan edessä ja lintu kuvaa. Kala sanoo: ”Haluankin kiittää kaikkia projektiin osallistuneita siitä, että tämä aivan ainutlaatuinen kohde on nyt esteetön sekä lohille että ihmisille!”
Kuva 1. Hiitolanjoen patojen purkaminen on ollut yksi viime vuosien merkittävimpiä luonnonsuojelutekoja Etelä-Karjalassa. LuLu-hanke on osallistunut alueen esteettömien palvelujen kehittämiseen. (Kuva: Kaisa Leka) 

Esteet pois kaloilta ja ihmisiltä  

Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiö, WWF Suomi ja Hiitolanjoki-yhdistys ovat tehneet Rautjärvellä yhteistyössä RivTimes-hankkeen kanssa uraauurtavaa työtä uhanalaisen Laatokan järvilohen hyväksi. Hiitolanjoen vanhojen vesivoimalaitoksien yhteydestä on purettu patoja, jotka ovat muodostaneet kaloille vaellusesteen. Kolmesta padosta kaksi on jo purettu, ja viimeinen on vuorossa vuonna 2023. Padot ehtivät seistä paikallaan lähes sata vuotta, mutta ensimmäisten lohien nähtiin palaavan ennallistettuihin koskiin heti esteiden poistuttua kesällä 2022 (Hiitolanjoki 2022).  

LuLu-hanke on ollut tiiviisti mukana Hiitolanjoen alueen kehittämisessä. Hanketiimi on tehnyt alueella käyttäjätestausta, auttanut Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiötä uusien esteettömien palvelujen suunnittelussa ja toteuttanut Lahnasenkosken alueesta esteettömyyskuvauksen. Voimalaitoksien luona on nyt sekä esteettömiä näköalapaikkoja että nuotiokatoksia, ja alueelle nousi vuonna 2022 myös esteetön lintutorni. 

Sarjakuvan ensimmäisessä ruudussa karhuhahmo puhuu soutuveneessä järvellä mikrofoniin. Lintuhahmo istuu veneen keulassa aurinkolasit päässä ja kuvaa karhua TV-kameralla. Karhu sanoo: ”LuLu-uutisista hyvää iltaa! Tänään pulahdamme Saimaan kirkkaaseen veteen Huuhanrannalla.” Toisessa ruudussa karhu kelluu selällään järvessä. Vene on vedetty rantaan. Karhu sanoo: ”Tällä uskomattoman upealla hiekkarannalla on jo esteetön nuotiopaikka ja pian myös näkötorni, jonka suunnittelussa LuLu-hankekin on mukana.”
Kolmannessa ruudussa karhu makaa pyyhkeen päällä rannalla vieressään piknik-kori ja kirja. Karhu sanoo: ”Ota rohkeasti yhteyttä, jos esteetön luontomatkailu kiinnostaa! Vastaamme heti kun olemme saaneet hiekan pudisteltua varpaiden välistä.”
Kuva 2. Huuhanrantaa pidetään yhtenä Suomen upeimmista hiekkarannoista. LuLu-hanke on ollut mukana kehittämässä rannan vetovoimaisuutta ja esteettömiä palveluja. (Kuva: Kaisa Leka) 

Rantaelämää kaikille

Huuhanrannan pitkä hiekkaranta ja komeat maisemat houkuttelevat alueelle kesäisin valtavasti kävijöitä. Ruokolahden kunta ja Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiö haluavatkin kehittää käyttäjäystävällisemmäksi suojellen samalla herkkää maaperää kulumiselta. Selkeästi merkityt ja huolella pohjustetut reitit palvelevat parhaimmillaan sekä kävijöitä että luontoa. 

Alueelle on nousemassa lähitulevaisuudessa esteetön näkötorni, josta järjestettiin suunnittelukilpailu vuonna 2021 (Väisänen & Purhonen 2022). LuLu-hanke on ollut mukana arvioimassa näkötornin suunnitelmia ja ideoimassa uusia esteettömiä palveluja. 

Sarjakuvan ensimmäisessä ruudussa karhuhahmo istuu pyörätuolissa soratiellä ja puhuu mikrofoniin. Pyörätuoliin on kiinnitetty maastossa liikkumista helpottava nokkapyörä. Lintuhahmo kuvaa karhua TV-kameralla. Taustalla on metsää ja esteettömän WC:n kyltti. Karhu sanoo: ”LuLu-uutisista hyvää iltaa! Tänään olemme testaamassa esteetöntä luontopolkua omin renkain.” Toisessa ruudussa lintu työntää pyörätuolissa olevaa karhua ylämäkeen. Karhu kelaa pyörätuolia ja hikoilee. Taustalla on kyltti, jossa on nuoli ja teksti 500 m. Karhu sanoo: ”Tämä on haastava esteetön reitti, eli meikäkarhu tarvitsee vähän apua ylämäissä.” Kolmannessa ruudussa karhu ja lintu istuvat piknik-pöydän ääressä järven rannalla syömässä eväitä. Karhu sanoo: ”Eväspaikka on täällä erinomainen ja siten päätämme lähetyksen ylimääräiseen jälkiruokaan!”
Kuva 3. LuLu-hanke on testannut useita esteettömiä luontokohteita Etelä-Karjalassa ja sen ulkopuolella. Testituloksia on hyödynnetty pilottiprojekteissa. (Kuva: Kaisa Leka) 

Oikeat välineet retkelle 

LuLu-hanketiimi on tutustunut useisiin esteettömiin luontokohteisiin ja testannut luontoliikunnan apuvälineitä. Tavalliseen manuaalipyörätuoliin kiinnitettävä nokkapyörä on erinomainen apu pehmeällä ja epätasaisella alustalla liikuttaessa. Luontoliikunnan apuvälineet ovat arvokkaita eikä kansalaisten tasavertainen kohtelu aina toteudu apuvälineiden saatavuudessa. Apuvälineiden vuokrauspalvelu Välineet.fitarjoaa mahdollisuuden kokeilla välineitä edullisesti. Tekniikan ja esteettömien luontopalvelujen kehittyessä yhä useammilla on mahdollisuus nauttia luonnon lumosta. Avataan luonto kaikille! 

Kirjoittaja

Kaisa Leka on sarjakuvataiteilija ja graafinen suunnittelija, joka toimii LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa tuntiopettajana ja TKI-asiantuntijana.  

Lähteet

Hiitolanjoki. 2o22. Hiitolanjoki vapautuu kalojen kulkureitiksi Laatokalta latvavesille. Viitattu 16.12.2022. Saatavissa https://hiitolanjoki.fi/

Väisänen, R. & Purhonen, K. 2022. Ruokolahden Huuhanrantaan on suunnitteilla esteetön näkötorni – maisemia pääsisi ihailemaan poljettavalla hissillä. Yle. Viitattu 16.12.2022. Saatavissa https://yle.fi/uutiset/3-12279699

Linkit

Linkki 1. LAB. 2022. LULU – Luonnon lumoa kaikille –projektisivu. Viitattu 16.12.2022. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/lulu-luonnon-lumoa-kaikille

Linkki 2. Paralympiakomitea. 2020. Luonto kaikille. Viitattu 16.12.2022. Saatavissa https://www.paralympia.fi/liikunta/luontokaikille

Linkki 3. Paralympiakomitea. 2021. Uusi luontoliikuntahanke edistää esteetöntä luontomatkailua Kainuussa ja verkossa. Viitattu 16.12. Saatavissa https://www.paralympia.fi/uutinen/9289-uusi-luontoliikuntahanke-edistaeae-esteetoentae-luontomatkailua-kainuussa-ja-verkossa

Linkki 4. Välineet. 2022. Viitattu 16.12.2022. Saatavissa https://www.valineet.fi/

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *