Tutkimustieto pk-yritysten kirittäjänä

Pienten ja keskisuurten yritysten menestyminen edellyttää kykyä uudistua ja kehittää ratkaisuja nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Kilpailuetua ei luoda pelkästään kokemuksella ja markkinatuntemuksella. Tutkimustieto voi tarjota yrityksille arvokasta lisäarvoa esimerkiksi asiakaskäyttäytymisen, uusien teknologioiden ja toimialan kehityssuuntien ymmärtämisessä (VTT 2024). Käytännössä tämä voi tarkoittaa uusien tuotteiden kehittämistä, prosessien tehostamista tai strategisen päätöksenteon tukemista dataan pohjautuen.

Moni pk-yritys ei kuitenkaan hyödynnä tutkimustietoa systemaattisesti. Syinä ovat usein resurssien tai ajan puute sekä kokemus tutkimustiedon vaikeasta saavutettavuudesta ja sovellettavuudesta. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n mukaan yritykset, jotka tekevät yhteistyötä tutkimusorganisaatioiden kanssa, ovat keskimäärin innovatiivisempia ja kasvuhakuisempia kuin muut (VTT 2024). Tutkimusyhteistyö tuo yrityksiin uutta osaamista, teknologioita ja toimintamalleja, jotka auttavat vastaamaan muuttuviin asiakastarpeisiin ja markkinatrendeihin.

Kuva 1. Tutkimusyhteistyö tuo yrityksiin uutta osaamista. (RonaldCandonga 2020)

NOKKA-hanke tukee tutkimustiedon hyödyntämistä

LAB-ammattikorkeakoulun käynnistämä NOKKA-projekti on esimerkki siitä, miten pk-yrityksiä voidaan tukea tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa (TKI). Tammikuussa 2025 alkanut hanke tähtää tutkimustiedon hyödyntämisen nopeuttamiseen liiketoiminnan kasvussa sekä uuden toimintamallin kehittämiseen osaksi LABin prosesseja. Mallin avulla systematisoidaan yritysyhteistyötä ja vahvistetaan pk-yritysten kykyä hyödyntää tutkimustietoa kilpailuetunsa vahvistamisessa (LAB 2025).

NOKKA-hankkeessa pk-yrityksiä tuetaan asiantuntijapalveluin, valmennuksin ja ajankohtaisella tutkimustiedolla. Tavoitteena on auttaa yrityksiä tunnistamaan tutkimuksen tuomia mahdollisuuksia erityisesti digitalisaation ja vihreän siirtymän alueilla, joilla uudet innovaatiot voivat vauhdittaa liiketoiminnan kehitystä.

Digitalisaatio ja vihreä siirtymä ovat murroksia, jotka muuttavat markkinoita ja yritysten toimintaympäristöä kiihtyvällä vauhdilla. Ne avaavat pk-yrityksille uusia mahdollisuuksia kehittää tuotteita, palveluita ja toimintatapoja, jotka vastaavat asiakkaiden muuttuneisiin odotuksiin ja kestävän kehityksen vaatimuksiin. Esimerkiksi energiatehokkuuteen, materiaalikiertoon, datan hyödyntämiseen ja tekoälyratkaisuihin liittyvät innovaatiot voivat synnyttää merkittäviä kilpailuetuja, uusia palvelukonsepteja ja liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille (Sitra 2024).

Tutkimustiedosta käytäntöön

Tutkimusyhteistyö voi tarjota pk-yrityksille merkittäviä hyötyjä, kuten

  • Uusia liiketoimintamahdollisuuksia: Tutkimustieto auttaa arvioimaan markkinapotentiaalia ja tunnistamaan kannattavimpia ratkaisuja laajempaan tietopohjaan nojaten (Business Finland 2025a).
  • Tehokkuutta ja tuottavuutta: Uusimpien teknologioiden ja prosessien hyödyntäminen voi vähentää kustannuksia ja parantaa laatua. Esimerkiksi automaatio, data-analytiikka ja kestävät ratkaisut voivat tehostaa toimintaa merkittävästi.
  • Verkostoja ja yhteistyötä: Tutkimusyhteistyö avaa ovia uusille kumppanuuksille ja tarjoaa väylän kohdata asiantuntijoita, jotka auttavat ratkaisemaan liiketoiminnan haasteita. NOKKA-hanke vahvistaa eteläkarjalaista innovaatioekosysteemiä, joka yhdistää korkeakoulut, yrittäjät, startupit, yrittäjäjärjestöt ja kunnat.

Kohti kilpailuetua

Vaikka tutkimustieto tarjoaa merkittäviä hyötyjä, haasteena on löytää käytännön keinoja sen integroimiseen liiketoimintaan. NOKKA-hankkeen tavoitteena on tarjota yrityksille konkreettista tukea tutkimustiedon soveltamiseen ja strategisten tavoitteiden tukemiseen. Yrityksille tarjotaan valmennuksia ja työkaluja, joiden avulla ne voivat hyödyntää tutkimustuloksia ketterästi omassa toiminnassaan.

Pk-yritysten kilpailukyky rakentuu kyvylle sopeutua ja uudistua. Tutkimustiedon hyödyntäminen voi olla ratkaiseva tekijä menestyksen saavuttamisessa, ja NOKKA-hankkeen kaltaiset projektit tarjoavat arvokasta tukea niille yrityksille, jotka haluavat kehittää liiketoimintaansa tutkimuksen tuella (Business Finland 2025b).

Kirjoittaja

Kati Korhola työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana sekä projektipäällikkönä NOKKA-hankkeessa (LAB 2025).

Lähteet

Business Finland. 2025a. Co-Innovation – Yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteishankkeet. Viitattu 24.4.2025. Saatavissa https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/rahoitus/yritysten-ja-tutkimusorganisaatioiden-yhteistyo/co-innovation

Business Finland. 2025b. Tutkimus- ja kehitysrahoitus pk-yrityksille. Viitattu 24.4.2025. Saatavissa https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/rahoitus/tutkimus-ja-kehitysrahoitus

LAB. 2025. NOKKA – Yritysten innovaatiotoiminnan nopea kaupallinen kehittäminen tutkimustulosten avulla. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 24.4.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/NOKKA

RonaldCandonga. 2020. Carreño, R. Tiimityö, tiimi, yhteistyö, konsepti. Pixabay. Viitattu 24.4.2025. Saatavissa https://pixabay.com/photos/job-office-team-business-internet-5382501/

Sitra. 2024. Megatrendit 2024. Viitattu 2.5.2025. Saatavissa https://www.sitra.fi/blogit/megatrendit-2024/

VTT. 2024. New funding from Business Finland enables SMEs to invest in research, development, and innovation. Viitattu 24.4.2025. Saatavissa https://www.vttresearch.com/en/news-and-ideas/new-funding-business-finland-enables-smes-invest-research-development-and-innovation