Voimavaralähtöisten haastattelujen tulokset, osa 3
Voimavarat ovat henkilökohtaisia resursseja, jotka antavat voimia ja tukea arjen haasteisiin. Voimavarojen tunnistaminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta niitä voi vaalia, vahvistaa ja hyödyntää. Jo tietoisuus ja oivallukset omista voimavaroista auttavat vahvistamaan niitä. (Terveyskylä 2023.)
Voimavarat voivat olla näkyviä, kuten ystävät ja harrastukset, tai piileviä, kuten itsetunto ja arvot. Voimavarat auttavat kohtaamaan itsensä ja elämän eri tilanteet myönteisellä asenteella; ne auttavat jaksamaan vaikeuksissa ja vaikuttavat siihen, miten koemme elämämme erityisesti uudessa ympäristössä. (Koulukino 2023; Tays 2022.)
Razom-hankkeessa (LAB 2023) toteutettiin lokakuussa 2023 neljä voimavaralähtöistä ryhmähaastattelua ukrainalaisille. Haastatteluissa pyydettiin osallistujia kuvaamaan, mitkä asiat tuovat voimaa jokapäiväiseen elämään. Nimeämisen lisäksi haastateltavia pyydettiin kuvaamaan voimia tuovan asian merkitystä. Tavoitteena oli lisätä haastateltavien tietoisuutta omista voimavaroistaan. Ryhmähaastatteluihin osallistui kaikkiaan 16 henkilöä.
Voimavara yli muiden: perhe ja lapset
Monet haastatellut korostivat perheen tuen merkitystä voimavarana. Jokapäiväiset haasteet tuntuvat helpommilta, kun tiesi perheen olevan tukemassa uudessa maassa. Erityisesti lapset olivat monille merkittävin voimanlähde. Lapset antoivat energiaa ja motivoivat jatkamaan eteenpäin.
Harrastuksilla oli myös tärkeä rooli voimavarojen lähteenä. Käsityöt, kalastaminen, lukeminen, musiikin kuunteleminen, piirtäminen, urheilu ja ulkoilu rentouttivat ja auttoivat keskittymään elämään Suomessa. Suomen luonto tarjosi paikan, jossa moni pystyi päästämään irti arjen paineista ja lataamaan akkujaan. Myös Ukrainasta tuodut lemmikit koettiin voimavaroina.
Aktiivinen toiminta, kuten työ, koulunkäynti, suomen kielen opiskelu ja vapaaehtoistoiminta, nousivat esiin keinoina unohtaa suru Ukrainan tilanteesta ja suunnata ajatukset myönteisiin toivoa tuoviin asioihin.
Haastateltavat kokivat saavansa voimia ystävien kanssa olemisesta ja uusiin ihmisiin tutustumisesta. Sosiaalinen elämä ja osallisuuden kokemus yhteisöön toivat merkitystä ja jaksamista arkeen. Jotkut kertoivat, että uskonto tuo heille voimaa ja toivoa vaikeina hetkinä.
Haastateltavia pyydettiin nimeämään omia vahvuuksiaan. He nimesivät sosiaaliset taidot, luovuuden, kielitaidon, toivon, stressinsietokyvyn, itsevarmuuden ja taidon kehittää itseään.
Voimavarojen tunnistaminen ja vaaliminen kannattaa
Voimavarat ovat yksilöllisiä, ja niiden tunnistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Tulokset osoittavat, että perhe, harrastukset, sosiaalinen elämä ja henkilökohtaiset vahvuudet ovat voimavaroja, jotka antavat energiaa arkeen. Voimavarojen tiedostaminen ja niiden aktiivinen hyödyntäminen on maahanmuuttajalle hyödyllinen työkalu, joka auttaa ymmärtämään ja hallitsemaan kokemuksia ja tunteita uuteen ympäristöön sopeutumisessa.
Tämä kirjoitus on kolmiosaisen blogiartikkelisarjan päätösosa. Aiemmissa osissa on kerrottu, mistä ukrainalaiset ovat saaneet apua kotoutumiseen (Lappalainen & Polyanovska 2023a) ja mitkä asiat koetaan arjessa työläiksi ja haastaviksi (Lappalainen & Polyanovska 2023b).
Kirjoittajat
Sari Lappalainen toimii LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikön lehtorina ja asiantuntijana Razom-hankkeessa.
Iuliia Polyanovska toimii projektisuunnittelijana LAB-ammattikorkeakoulussa hyvinvointiyksikössä ja asiantuntijana Razom-hankkeessa.
Lähteet
Koulukino. 2023. Mielenterveyden voimavarat. Viitattu 10.11.2023. Saatavissa https://www.koulukino.fi/oppimateriaalit/prinsessa/mielenterveyden-voimavara/
LAB. 2023. Razom – Yhdessä – Together. Hanke. Viitattu 10.11.2023. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/projekti/razom
Lappalainen, S. & Polyanovska, I. 2023a. Ukrainalaisten kokemuksia saamastaan avusta. Voimavaralähtöisten haastattelujen tulokset, osa 1. LAB Focus. Viitattu 22.11.2023. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/ukrainalaisten-kokemuksia-saamastaan-avusta/
Lappalainen, S. & Polyanovska, I. 2023b. Voimia verottavia asioita ukrainalaisten tulokkaiden arjessa. Voimavaralähtöisten haastattelujen tulokset, osa 2. LAB Focus. Viitattu 22.11.2023. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/voimia-verottavia-asioita-ukrainalaisten-tulokkaiden-arjessa/
Tays 2022. Voimavarat. Tampereen yliopistollinen sairaala. Viitattu 10.11.2023. Saatavissa https://www.tays.fi/fi-FI/Toimipaikat/Tays_Pitkaniemi/OmaToivo/OmaToivo_voimavarat(109521
Terveyskylä. 2023. Mistä on kyse, kun puhutaan voimavaroista? Viitattu 15.11.2023. Saatavissa https://www.terveyskyla.fi/kuntoutumistalo/kuntoutujalle/oma-hyvinvointi/opas-omien-voimavarojen-tunnistamiseen-ja-vahvistamiseen/mist%C3%A4-on-kyse-kun-puhutaan-voimavaroista