Vauhtia kiertotalouteen digitalisaatiolla – yhteisiä eurooppalaisia haasteita ja mahdollisuuksia

Digitalisaation mahdollisuudet kiertotalouden edistämisessä herätti vilkasta keskustelua CEI Boost -hankkeen tapahtumassa “Better policies and practices to boost circular economy through innovative design in digital solutions”. Mukana Lahdessa 3.-4.9.2024 järjestetyssä tapahtumassa oli joukko hankkeen eurooppalaisia partnereita ja sidosryhmiä – yhteensä lähes 40 osallistujaa 9 maasta. LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti ja Päijät-Hämeen liitto ovat CEI Boost -hankkeen suomalaiset partnerit, jotka myös järjestivät ja isännöivät hankkeen kansainvälisen partneritapahtuman.

CEI Boost -hankkeen kumppanit käsittelevät yhteisen pöydän ääressä temaattisen analyysin tuloksia.
Kuva 1.  Temaattisen analyysin tuloksia käsiteltiin osallistavassa työpajassa. (Kuva: Aino Vepsäläinen)

Interreg Europen rahoittaman CEI Boost -hankkeen (Boosting Circular Economy Innovation through emerging technologies application) tavoitteena on parantaa päätöksentekoa, jolla helpotetaan ja nopeutetaan kaksoissiirtymää, eli digitaalista ja vihreää kasvua. Hankkeessa pyritään myös varmistamaan, vihreä kasvu ja digitaalinen muutos kulkevat käsi kädessä Euroopan alueiden kehittämisessä. (CEI Boost 2024)

Kaksipäiväisessä tapahtumassa esiteltiin Suomessa ja erityisesti Päijät-Hämeessä tehtävää työtä kiertotalouden edistämiseksi digitalisaatiota hyödyntäen sekä kannustettiin ja innostettiin niin alueilla tapahtuvaan kuin alueiden väliseen yhteistyöhön. Kansallisen kiertotalousstrategian sekä vihreän siirtymän ohjelman esittelyt avasivat eurooppalaisille vieraillemme sitä yhteistyötä ja niitä toimintatapoja, joiden avulla Suomessa määrätietoisesti vauhditetaan kiertotaloutta kansallisessa ja alueellisessa kehitystyössä. 

Partnerikokouksen aikana tutustuttiin myös konkreettisiin yritysesimerkkeihin ja keinoihin, joilla eri toimijat rakentavat liiketoimintaansa kiertotalouden mukaiseksi. Esimerkkeinä olivat mm. rakennustarvikkeiden uudelleenkäyttöä edistävä Purkutori, ruokahävikkiä tekoälyn avulla vähentävä Hukka.ai ja Luhdan Re-Use konsepti, joka tuo käytetyt vaatteet takaisin myyntiin ja uudelleen käyttöön.  Yhteinen nimittäjä kaikille esitellyille esimerkeille on älykkäät digitaaliset ratkaisut, jotka tehostavat kiertotaloutta ja vaikuttavat myös yritysten ja kuluttajien kestävämpään toimintaan. Esitysten ja keskustelujen ohella Lahdessa vierailevat partnerit tutustuivat LABin toimintaan materiaalikirjastossa, työpajoissa ja kiertotalouslaboratoriossa. Vieraat olivat vaikuttuneita siitä työstä, jota LABissa ja Päijät-Hämeessä tehdään. Myös muotoilun keskeinen rooli näyttäytyi kampusvierailulla ja esitellyissä esimerkeissä, erityisesti asiakasymmärryksen ja käyttäjälähtöisyyden merkityksissä.

Lisää tietoa, enemmän ymmärrystä ja jaettuja kokemuksia

 Hankkeessa toteutettiin kevään aikana CEI Boostin romanialaisen kumppanin IRCEM:in (“Ernest Lupan” Institute for Research in Circular Economy and Environment) johdolla temaattinen analyysi, jonka tekemiseen osallistuivat kaikki hankkeeseen osallistuvat alueet. Tulokset esiteltiin Lahden tapaamisessa. Analyysin mukaan kiertotalouden periaatteiden tuntemusta ja ymmärrystä on lisättävä yleisesti niin yritysten, poliittisten päättäjien kuin suuren yleisönkin keskuudessa. Monilla sidosryhmillä ei ole riittävästi tietoa kiertotalouden hyödyistä ja käytännöistä, mikä vaikeuttaa niiden laajaa käyttöönottoa. Tarvitaan uusia digitaalisia alustoja, joiden avulla voidaan hallita resursseja tehokkaasti, ja mm. seurata tuotteiden elinkaarta. Nämä alustat voivat tukea päätöksentekoa tarjoamalla reaaliaikaista tietoa ja näkemyksiä. Kaikki alueet tunnustavat uusien esim. lohkoketjun ja tekoälyn kaltaisten teknologioiden potentiaalin kiertotalouden edistämisessä. Nämä teknologiat voivat parantaa jäljitettävyyttä, optimoida tuotantoprosesseja tai helpottaa materiaalien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä. (IRCEM 2024)

Kanvaasi, jossa post-it-lapuille kirjoitettuna vastauksia työpajan kysymyksiin.
Kuva 2. Työpajan teemoja käsiteltiin neljän kysymyksen mukaisesti. (Kuva: Aino Vepsäläinen)

Temaattisen analyysin tuloksia käsiteltiin osallistavassa työpajassa, jossa reflektoitiin alueiden kesken yhtäläisyyksiä haasteiden, mahdollisuuksien ja onnistumisten kautta. Työpajan parasta antia olivatkin ajatusten jakaminen ja ymmärrys siitä, että eri maissa kamppaillaan samanlaisten asioiden äärellä. Yhteisiä haasteita digitalisaation hyödyntämisessä riittää, mutta kaikilta löytyy kuitenkin jaettavaksi myös hyviä esimerkkejä ratkaisuista, jotka voivat auttaa kaksoissiirtymän matkalla. 

Lahden kokouksessa jaettujen kokemusten ja kasvaneen ymmärryksen siivittämänä CEI Boost –hanke jatkaa kohti puoliväliään ja koko konsortio tapaa seuraavan kerran maaliskuussa 2025 Lavalissa Ranskassa.

Kirjoittaja

Aino Vepsäläinen toimii LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa johtavana asiantuntijana ja työskentelee Interreg Europe -hankkeissa. Hän on koulutukseltaan muotoilija (TaM) ja on työskennellyt asiantuntijana ja projektipäällikkönä useissa kiertotalouteen, muotoiluun ja kestävään kehitykseen liittyvissä hankkeissa.

Lähteet

Interreg Europe. 2024. CEI Boost. Viitattu 30.9.2024. Saatavissa https://www.interregeurope.eu/cei-boost

IRCEM – “Ernest Lupan” Institute for Research in Circular Economy and Environment. 2024. Boosting Circular Economy Innovation through emerging technologies application – Regional Analysis. Esitys CEI Boost -hankkeen kansainvälisessä tapaamisessa. Lahti 3.9.2024.