Muokattava asumisen laboratorio valmistumassa 

LAB-ammattikorkeakoulun Mukkulankadun kampukselle on valmistumassa palveluasumisen malliasunto, joka toimii testausalustana asumisen erilaisille ratkaisuille. Kestävän palveluasumisen ekosysteemi -hanke rakennuttaa malliasunnon ja käyttää malliasuntoa asumisen tutkimisessa ja kehittämisessä. 

Käyttäjätestausta malliasunnossa 

Malliasunto on kampuksen sisätiloihin rakennettava kaksio. Asuntoon on esteetön sisäänkäynti ja olohuoneesta avautuu asunnon levyinen terassi. Malliasuntoa on suunniteltu yhteistyössä hankkeen osatoteuttajan Ruskorinne ry:n kanssa. Ruskorinteen palvelutalo ja asuintalot rakennetaan myöhemmin Hollolaan. Malliasunnosta saatavia kokemuksia voidaan hyödyntää rakennettavassa kohteessa.

Malliasunnon sisätilat halutaan pitää mahdollisimman muokattavina. Lukittuja ratkaisuja pyritään välttämään, jotta erilaisia vaihtoehtoja voidaan kokeilla. Testauksia toteutetaan ja niiden avulla saadaan aitoa tietoa, jota voidaan hyödyntää kehittämistyössä. Ikäihmisiä rekrytoidaan testaajiksi hankkeen aikana. Malliasuntoon sijoitetaan tallennusvälineitä, joiden avulla voidaan sekä äänin että kuvin tallentaa käyttäjäkokemusta. Tieto auttaa tulevaisuuden palveluasumisen kohteiden suunnittelussa ja rakentamisessa. Hanke julkaisee tuloksista koonteja, joita palveluasumista tarjoavat voivat hyödyntää omissa projekteissaan.  

Vanerilattia, jonka päällä tikapuut, taustalla seinämoduulit pinottu päällekkäin.
Kuva 1. Malliasunnon lattia valmiina. Seinämoduulit odottavat pystytystä syyskuun alussa 2022. (Kuva: Sini Roine)

Miten malliasuntoa on suunniteltu?

Työpajat ja opiskelijatyöt ovat näyttäneet suuntaa, sille millainen palveluasumisen asunnon tulisi olla. Suunnittelun aikana malliasunnon kokoa on suurennettu noin 26-neliöisestä yksiöstä noin 45-neliön kaksioon. Malliasunto suunnitellaan tulevan lakiuudistuksen mukaan osaksi yhteisöllistä asumista, jossa asukkaat elävät omissa asunnoissaan. Asukkaat voivat tilata kotihoidon palveluja ja naapureiden kanssa voidaan viettää yhteisöllistä elämää. (Valtioneuvosto 2021.)  Malliasunnon ensimmäiset konseptit toteutettiin palvelurakennuksessa sijaitsevaan yksiöön. Suunnitelmien kautta todettiin, että elämänlaadun parantamiseksi asunnon kokoa olisi hyvä kasvattaa. Hanketiimi kasvoi kolmella sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun koulutusohjelmasta valmistuneella muotoilijalla, jotka aloittivat noin 40-neliöisen asunnon pohjan suunnittelun. Pohjaan on lukittu kylpyhuoneen paikka, mutta muuten asuntoa voidaan muokata. 

9 kappaletta paperisia suunnitelmakuvia kiinnitettynä seinään.
Kuva 2. Malliasunnon suunnittelukuvia. (Kuva: Emma Hämäläinen, Nina Lehto, Meri Majlund)

Malliasuntoa rakentamaan saatiin hanketiimiin avuksi muotoiluinstituutin opiskelija ja alumni, jotka toteuttivat malliasunnon seinät moduulirakenteina. Moduuliseinät antavat mahdollisuuden muokata asunnon kokoa, jos tulee tarve joko pienentää tai suurentaa asuntoa. Malliasuntoa tarjotaan tulevaisuudessa yritysten käyttöön, jotta yritykset voivat tuoda tuotteitaan testaukseen tai voivat hyödyntää kodinomaista tilaa omissa koulutuksissaan. 

Kirjoittaja

Sini Roine toimii LAB-ammattikorkeakoulussa projektisuunnittelijana KEKO ­­­– Kestävän palveluasumisen ekosysteemi -hankkeessa. 

Lähteet

Valtioneuvosto. 2021. Hallitus esittää muutoksia iäkkäiden ihmisten kotihoitoon ja asumispalveluihin. Viitattu 16.9.2022. Saatavissa https://valtioneuvosto.fi/-/1271139/hallitus-esittaa-muutoksia-iakkaiden-ihmisten-kotihoitoon-ja-asumispalveluihin

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *