Yhdessä eteenpäin – korkeakoulujen ja yritysten yhteistyöstä hyötyjä kaikille

Liikunta-alan yrityksistä suuri osa on joko yksinyrittäjä vetoisia mikroyrityksiä tai alle 10 työntekijää työllistäviä pk-yrityksiä. Pienissä yrityksissä yrittäjä vastaa usein lähes kaikesta liiketoiminnan pyörittämiseen liittyvästä, ja kehittämiseen käytettävä aika voi olla kortilla. Kovassa kilpailussa ihmisten vapaa-ajasta liiketoiminnan kehittäminen on kuitenkin yksi keskeisimmistä menestystekijöistä. Yritysten ja korkeakoulujen yhteistyö tuo parhaimmillaan liikunta-alankin yrityksille tukea ja resursseja juuri kehittämiseen.

Päijät-Hämeessä mahdollisuudet yhteistyöhön ovat monipuoliset alueella toimivien Haaga-Helia- sekä LAB ammattikorkeakoulujen sekä LUT-yliopistoedustuksen näkökulmasta. Päijät-Hämeessä vain noin joka 10. yritys tekee yhteistyötä ammattikorkeakoulujen kanssa (Taloustutkimus Oy 2021). Yhteistyön mahdollisuuksien esilletuomisessa on vielä paljon tekemistä. LIPA (Liikuntayritysten liiketoiminnan kehittäminen palvelumuotoilua hyödyntäen) -hankkeessa kehitettiin yhteistyön malleja liikuntayritysten ja korkeakoulujen välille (LAB 2024).

Yhteistyön muotoja on monia

Opiskelijat etsivät itselleen mielekkäitä harjoittelupaikkoja jatkuvasti eri pituisiin harjoitteluihin. Harjoittelijat voivat olla mukana yrityksen ihan päivittäisessä liiketoiminnan pyörittämisessä kuten vaikka ohjaamisessa, mutta heille voi antaa myös erilaisia kehittämisprojekteja. Opinnäytetyöprojekteissa opiskelija voi tutkia ja kehittää yrityksen toimintaa yhdessä sovitulla tavalla.

Korkeakoulujen opetuksessa painottuu muutenkin työelämälähtöisyys. Esimerkiksi liikunnanohjaaja AMK -tutkinnon päiväopiskelijat etsivät kolmantena opiskeluvuotenaan suuntautumisopintojen kehittämisprojekteja, jotka tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden liiketoiminnan kehittämiseen liikunta-alan yrityksille esimerkiksi palveluiden kehittämisen, uusien palveluiden suunnittelun ja testaamisen puitteissa.

Korkeakouluissa panostetaan vahvasti erilaiseen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan, usein hankemuotoisena. Hankkeissa voi olla tavoitteena työelämän kehittäminen eri näkökulmista ja tällaisiin hankkeisiin etsitään usein yrityksiä osallistumaan. Esimerkiksi LIPA-hankkeessa kehitettiin kymmenen liikunta-alan yrityksen palveluita yhteistyössä hanketiimin kanssa palvelumuotoilua hyödyntäen.

Korkeakoulujen innovaatiokeskukset, ekosysteemit ja verkostot tarjoavat yrityksille mahdollisuuden testata ja hyödyntää uusinta teknologiaa ja tutkimustietoa. Lisäksi tarjolla on laajoja verkostoitumismahdollisuuksia, mikä voi avata uusia yhteistyömahdollisuuksia ja rahoituskanavia. Esimerkiksi LAB WellTech tarjoaa pääsyn uusimpiin hyvinvointiteknologioihin ja asiantuntijoiden tukeen, mikä voi johtaa merkittäviin innovaatioihin (LAB Welltech 2024). LAB-ammattikorkeakoulun StartHub toimii startup-yritysten kiihdyttämönä tarjoten sparrausta ja tiiviin yhteisön yrittäjyyden tueksi (StartHub 2024). StartHubista ovat ponnistaneet myös liikunta-alan yritykset CoachTools, Taara ja Starjump. Päijät-Hämeen alueella toimivia verkostoja ovat muun muassa Lahti Sports Hub, joka keskittyy liikuntaliiketoimintaan ja sen innovaatioihin (Lahti Sports Hub 2024).

[Alt-teksti: diaesityksen osa, jonka otsikko on vinkkilista miten päästä mukaan yhteistyöhön, kohdat ovat ota rohkeasti yhteyttä, osallistu verkostoitumistapahtumiin, selvitä rahoitusmahdollisuuksia ja hyödynnä sosiaalisen median voimaa.]
Kuva 1. Yhteistyön aloittamiseen löytyy monia reittejä. (Kuva: Sanna Kangas)

Yhteistyön hyödyt yrittäjälle

Yhteistyö korkeakoulun kanssa tarjoaa yrittäjille merkittäviä etuja, kuten innovaatioiden ja teknologian hyödyntämistä, mikä parantaa yritysten tuotteita ja palveluita sekä lisää kilpailukykyä. Korkeakoulut tarjoavat mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen ja henkilöstön kouluttamiseen, mikä auttaa pitämään taidot ajan tasalla ja parantamaan yrityksen suorituskykyä.

Lisäksi yhteistyö avaa ovia laajempaan verkostoitumiseen sekä korkeakoulun sisällä että yritysmaailmassa, mikä voi johtaa uusiin asiakassuhteisiin ja pitkäaikaisiinkin kumppanuuksiin. Kumppanuudet voivat johtaa synergiaetuihin eri alojen välillä ja tarjota yritykselle vakaan pohjan innovaatioiden ja kasvun jatkamiselle pitkällä aikavälillä.

Kirjoittajat

Ahti Romo työskentelee liikunnan ja hyvinvoinnin lehtorina Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Vierumäen yksikössä ja toimii LIPA-hankkeen päätoteuttajan projektipäällikkönä.

Sanna Kangas työskentelee lehtorina LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä ja toimii LIPA-hankkeen osatoteuttajan projektipäällikkönä.

Lähteet

LAB. 2024. LIPA – Liikuntayritysten liiketoiminnan kehittäminen palvelumuotoilua hyödyntäen. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 22.10.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/lipa-liikuntayritysten-liiketoiminnan-kehittaminen-palvelumuotoilua-hyodyntaen

LAB Welltech. 2024. Parantamassa huomisen hyvinvointia. Verkkosivusto. Viitattu 22.10.2024. Saatavissa https://www.labwelltech.fi/

Lahti Sports Hub. 2024. Welcome to Lahti Sports Hub! Verkkosivusto. Viitattu 22.10.2024. Saatavissa https://www.lahtisportshub.fi/

StartHub. 2024. StartHub olemme me. Verkkosivusto. Viitattu 22.10.2024. Saatavissa https://www.starthub.fi/

Taloustutkimus Oy. 2021. Pk-yritysbarometri alueraportti. Päijät-Hämeen Yrittäjät. Viitattu 22.10.2024. Saatavissa https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2021/09/24000_pk-baro_kevat-2021_alueraportti_paijat-hameen_yrittajat.pdf