Yhteistyössä alueellista liikunta- ja vapaa-aikasektorin tilannekuvaa luomassa

Aluekehittäminen on eri toimijoiden monitasoista yhteistyötä. Tavoitteena on edistää alueiden kestävää kasvua, kehitystä ja kilpailukykyä, asukkaiden hyvinvointia sekä laadukasta elinympäristöä. (Kiiskinen & Kangas 2024).

LAB-ammattikorkeakoulun hallinnoiman ACTIVE ID -hankkeen lähtökohtana on liikunnan ja vapaa-ajan toimintojen kehittäminen kumppanialueilla sekä toisilta oppiminen. Kansainvälisessä Interreg Europe -hankkeessa on mukana kumppaneita Suomen lisäksi Ruotsista, Hollannista, Espanjasta ja Bulgariasta. Yhtenä osana hankkeen toimenpiteitä tehdään kustakin kumppanista tilannekuva (status quo analysis) alueen liikunta- ja vapaa-ajan sektorin ja sen toiminnan osalta (ACTIVE ID 2025).

Aineistoja eri näkökulmista

Kaikilla kumppanimailla on poliittinen ohjelma, joka tukee liikunta- ja vapaa-ajan toiminnan kehittämistä. Päijät-Hämeessä kyseinen ohjelma on Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027, joka tukee maakuntaliiton hallinnoimaa elinkeino-, innovaatio- ja koulutuspolitiikkaa edistäen alueen elinvoimaa, työllisyyttä ja hyvinvointia. (Policy instruments 2025; Työ- ja elinkeinoministeriö 2022.)

Tilannekuvan muodostamiseksi tarvitaan monenlaista aineistoa. Työskentelyssä hyödynnettiin poliittiseen ohjelmaan nojaten alueellisia strategioita, alueellisten strategiatyöpajojen tuotoksia sekä eri sidosryhmien kanssa työskentelyä ja aiemmin kerättyä haastattelumateriaalia.

Prosessissa monta vaihetta ja tekijää

Prosessi alkoi opintovierailulla Lahdessa toukokuussa 2024, jonka osana jokainen alue pohti omia vahvuuksiaan ja kehityskohteitaan. Osana työskentelyä keskityttiin Päijät-Hämeen alueeseen ja pyydettiin muilta kumppaneilta ajatuksia alueen kehittämiseen.  

Syyskuussa 2024 kutsuttiin koolle Päijät-Hämeen alueellinen sidosryhmä, joka koostuu paikallisista liikunnan ja vapaa-ajan toimijoista edustaen yrityksiä, julkista ja koulutussektoria sekä järjestö- ja kehittämistoimintaa. Sidosryhmätyöskentelyn sujuvan ja tehokkaan yhteistyön varmistamiseksi otettiin mukaan ulkopuolinen fasilitaattori BrainStormCornerilta, joka on yritysten ja organisaatioiden kehittämistyöhön erikoistunut yritys (BrainStormCorner 2025).

Toisella opintovierailulla lokakuussa 2024 Bulgariassa partnerit esittelivät omien alueidensa analyysin tilanteen. Tämä mahdollisti tilannekuvan päivittämisen ja vertailun. Kukin alue työsti oman analyysinsa hollantilaisen kumppanin, Cluster Sports & Technologyn tuottamaan metodologiapohjaan.

[Alt-teksti: Ihmisiä istumassa pöydän ympärillä ja katsomassa älytaulun esitystä.]
Kuva 1. Hankekumppanit ja sidosryhmäläiset pohtimassa Päijät-Hämeen liikunnan ja vapaa-ajan kehittämistä. (Kuva: Tiia Nordström)

Aineiston käsittelyssä hyödynnettiin myös PESTE-analyysimenetelmää, jossa tunnistetaan aiheeseen linkittyviä poliittisia, taloudellisia, sosiaalisia, teknologisia ja ympäristöön liittyviä muutoksia. Analyysin avulla saadaan monipuolinen kuva muuttuvasta toimintaympäristöstä haasteineen ja mahdollisuuksineen. (Dufva 2022.) Menetelmän avulla saatiin tunnistettua Päijät-Hämeen kannalta tärkeimmät PESTE-muutostekijät ja niiden alueellinen merkitys, joka edesauttoi analyysin kokoamista varsinaiseen metodologiapohjaan.

Loppuvuosi materiaalia työstettiin hankeasiantuntijoiden toimesta, ja sidosryhmiltä pyydettiin kommentteja ja täydennyksiä. Tammikuussa 2025 järjestettiin sidosryhmän työpaja, jossa täydennettiin tilannekuvan eri osa-alueita, kuten liikunnan ja vapaa-ajan toimijoiden toimintaa, alueellisia kehitysstrategioita ja poikkisektoraalista yhteistyötä. Analyysi valmistui helmikuun 2025 alussa, jolloin järjestettiin kaikille hankekumppaneille verkkotapaaminen kunkin tilanteen arvioimiseksi. Kaikkien alueiden omien tilannekuvien lisäksi tuotettiin yhteinen matriisi liikunnan ja vapaa-ajan teemojen vahvuuksista ja mahdollisuuksista.

Tulokset julki monikanavaisesti

Analyysituloksia tullaan viestimään monessa eri foorumissa. Päijät-Hämeen tilannekuvasta tehdään oma artikkeli, joka lisää tietoa niin alueellisesti, mutta myös kansallisille ja kansainvälisille kumppaneille. Lisäksi partnereiden aineistot on koottu abstraktiin, joka on hyväksytty heinäkuussa 2025 Italian Riminissä järjestettävään European College of Sport Science (ECSS) kongressiin.

Työskentely kattavan tilannekuvan aikaansaamiseksi on vienyt aikaa, mutta poikinut verkostoitumista, uusia työskentelytapoja- ja ryhmiä sekä mahdollistanut ajatusten vaihtoa uusin avauksin. Alueen sidosryhmäläisiä tullaan osallistamaan hankkeen toimenpiteisiin ja kehittämistyöhön vahvasti myös jatkossa, seuraavaksi hyvien käytänteiden tunnistamisessa.

Kirjoittaja

Sanna Kangas toimii LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä fysioterapian lehtorina ja ACTIVE ID -hankkeessa viestintäpäällikkönä.

Lähteet

ACTIVE ID. 2025. Interreg Europe. Viitattu 17.4.2025. Saatavissa www.interregeurope.com/activeid

BrainStormCorner. 2025. Action oriented think tank. Viitattu 22.4.2025. Saatavissa https://www.brainstormcorner.com/

Dufva, M. 2022. Toimintaympäristön analyysi: PESTE ja sen variaatiot. Teoksessa Aalto, H.-K., Heikkilä, K., Keski-Pukkila, P., Mäki, M. & Pöllänen, M. (toim.) Tulevaisuudentutkimus tutuksi – perusteita ja menetelmiä. Tulevaisuudentutkimuksen Verkostoakatemian julkaisuja 1/2022. Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto. Viitattu 22.4.2025. Saatavissa https://tulevaisuus.fi/wp-content/uploads/2022/03/tva-1-2022.pdf

Kiiskinen, K. & Kangas, S. 2024. Regional development of sports and leisure business. LAB Focus -blogi. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 17.4.2025. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/en/regional-development-of-sports-and-leisure-business/

Policy instruments. 2025. ACTIVE ID -hankkeen verkkosivusto. Viitattu 22.4.2025. Saatavissa https://www.interregeurope.eu/active-id/policy-instruments

Työ- ja elinkeinoministeriö. 2022. Uudistuva ja osaava Suomi 2021−2027 -ohjelma edistää alueiden elinvoimaa, työllisyyttä ja hyvinvointia. Viitattu 17.4.2025. Saatavissa https://rakennerahastot.fi/uudistuva-ja-osaava-suomi-2021-2027