Yrittäjäjärjestöjen potentiaali Suomeen integroitumisen tukena

Business Mill (2024) oli mukana NordConnect -projektin (2024) järjestämässä maahanmuuttajille suunnatussa tapahtumassa Entrepreneurship Bootcamp 10.‒11.9.2024. Tapahtuman tarkoituksena oli valmentaa yrittäjyyteen Suomessa ja koota Etelä-Karjalan alueen yrityspalvelutoimijat esittelemään toimintaansa osallistujille. Tilaisuus oli myös loistava paikka LABeko2-projektin (LAB 2024) näkökulmasta laajentaa verkostoa ja kerätä tietoa projektin tulevia toimenpiteitä ajatellen.

Bootcampilla käydyissä keskusteluissa nousivat useamman kerran esiin maahanmuuttajataustaisten haasteet löytää yrittäjyyttä tukeviin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Suomessa on valtavat määrät yrittäjien itsensä perustamia yhdistyksiä ja verkostoja, jotka järjestävät jäsenilleen koulutuksia, tapahtumia ja mahdollisuuksia verkostoitua. Näiden lisäksi tapahtumia järjestävät julkiset yrityspalvelutoimijat. Tapahtumat ovat usein suomenkielisiä, mutta kielikysymystä suurempana ongelmana vaikutti silti olevan niiden löytäminen. Jo pelkästään yrittäjäjärjestöjen olemassaolo tuli monelle uutena asiana – tapahtumista kyllä varmasti kerrotaan, mutta jos järjestäjätahoja ei edes osata seurata, kuinka saa tiedon tapahtumistakaan?

Kuinka aktivoida aktiivisuutta?

NordConnect -projektin projektipäällikkö Rozabela Singh (2024) toi esiin suomalaisen kulttuurin erityispiirteitä ja sitä, millaisia kulttuurieroja Suomeen muuttanut voi kohdata. Singh korosti myös oman aktiivisuuden merkitystä – ketään ei haeta kotoa tapahtumiin. Yrityspalvelutoimijoille ja -järjestöille alueelliset ja kansalliset verkostot ovat tuttuja, tapahtumista tiedetään ja tietoa toki jaetaan omien kanavien kautta eteenpäin. Suomeen muuttaneen ja toistaiseksi kieltä rajallisesti osaavan olisikin ensiarvoisen tärkeä tavoittaa nämä valmiit verkostot.

[Alt-teksti: ryhmä ihmisiä keskustelemassa luentosalin etuosassa näyttötaulun edessä.]
Kuva 1. Bootcampin osallistujat saivat pitchata liikeideansa tuomariston edessä. Tuomareina toimivat Antti Tuomaala, Susanna Issakainen, Kasperi Nurminen ja Tiia Puolakka. Kuvassa myös tapahtuman järjestäjistä Rozabela Singh ja Laura Kaarna. (Kuva: Karl Osborne)

Bootcampille osallistuneille jaettiin kattava listaus Etelä-Karjalan alueella toimivista eri tahoista, joista yrittäjän ja yrittäjäksi aikovan on ainakin hyvä tietää. Julkisten palveluiden lisäksi osallistujia kehotettiin tutustumaan muun muassa maakunnalliseen yrittäjäjärjestöön, sen alueellisiin pienempiin alajärjestöihin sekä naisyrittäjyyttä tukevaan yhdistykseen.

LABeko2-projekti jatkuu vielä reilun vuoden, jonka aikana tarkoituksena on edistää verkostojen rakentumista ja erityisesti kansainvälisen osaajapotentiaalin linkittymistä näihin verkostoihin. Entrepreneurship Bootcampilla ja sen jälkeen käytyjen keskustelujen perusteella kokeiluun päätyy ainakin LinkedIn-ryhmä, jossa jaetaan yrittäjinä toimiville ja yrittäjyydestä kiinnostuneille maahanmuuttajille tietoa yrittäjyyteen liittyvistä tapahtumista Etelä-Karjalan alueella. Helpottamalla tapahtumien löydettävyyttä helpotetaan myös mahdollisuutta olla aktiivinen.

Kirjoittaja

Tiia Puolakka toimii TKI-asiantuntijana LAB-ammattikorkeakoulussa Business Mill -yrityshautomossa ja hankkeissa LABeko2 – verkostoidu, kehitä, kansainvälisty, menesty sekä Luotain – ennakointi Etelä-Karjalassa.

Lähteet

Business Mill. 2024. Business Mill. Viitattu 17.9.2024. Saatavissa https://businessmill.fi/

LAB. 2024. LABeko2 – verkostoidu, kehitä, kansainvälisty, menesty. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 17.9.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/labeko2-verkostoidu-kehita-kansainvalisty-menesty

NordConnect. 2024. Projektin verkkosivut. Viitattu 17.9.2024. Saatavissa https://thenordconnect.com/

Singh, R. 2024. Puheenvuoro Entrepreneurship Bootcamp -tapahtumassa. 11.9.2024. Lappeenranta.