Etelä-Karjalan kasvuyrittäjyyskeskus ideavaiheesta eteenpäin

Opiskelijayrittäjyyttä on tuettu menestyksekkäästi LAB-ammattikorkeakoulussa LABin olemassaolosta lähtien. Etelä-Karjalassa yrittäjyyden tukemisen kulmakivinä ovat toimineet Business Mill sekä LUTES eli LUT Entrepreneurship Society ry. Ammattikorkeakoulun sekä LUT-yliopiston opiskelijoita on aktivoitu erilaisissa tapahtumissa ja tempauksissa. Erittäin tärkeitä ovat olleet erilaiset luentovierailut ja lehtoreiden tiedottaminen tarjolla olevista palveluista opiskelijoille.

Viestinnän kärkenä on jo pitkään korostettu sitä, että jo pelkän idean kanssa kannattaa tulla keskustelemaan, sillä koskaan ei tiedä, mihin idea voi jalostua. Palvelut ovat ideavaiheen tiimeille ja yrityksille soveltuvia, mutta nyt on tullut tarve kehittää alueen kasvuyrittäjyyskeskusta niin, ettei aloittavat startupit siirtyisi heti pääkaupunkiseudulle. Helsingin startup-kampukset, esimerkiksi Maria01, houkuttelevat opiskelijatiimejä, mutta olisiko Lappeenrantaan mahdollisuus rakentaa vastaavaa?

Kasvuyrittäjyysekosysteemin vaatimukset

Kasvuyrittäjyysekosysteemiin kuuluu monia eri toimijoita, jotka mahdollistavat yhdessä startup-yritysten synnyn. Yrittäjät tarvitsevat taloudellista ja inhimillistä pääomaa, kontakteja, neuvoja sekä inspiraatiota. Lisäksi tärkeässä osassa ovat tutkimukset ja kaupalliset resurssit.

Taloudelliseen pääomaan kuuluu eri rahoituskanavat, startupeille erittäin tärkeät enkeli- ja riskisijoittajat. Inhimilliseen pääomaan kuuluu osaaminen eli innostuneet tekijät, jotka jaksavat kehittää startupin toimintaa myös paineen ja riskien alaisuudessa. Inspiraation lähteinä toimivat erilaiset tapahtumat, kiihdyttämöohjelmat sekä opiskelijayhteisöt (Mimmit sijoittaa 2022). LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampukselta löytyy lähes kaikki elementit kasvuyrittäjyysekosysteemille, mutta osa palasista puuttuu.

[Alt-teksti: näkymä tapahtumasta, jossa ihmiset kohtaavat ja keskustelevat. Tapaajilla on yllään paidat, joissa lukee Business Mill Lutes.]
Kuva 1. Tapahtumat sekä ajatusten kehittely innostuneiden tekijöiden kesken ovat tärkeitä yritysideoiden muovautuessa. (Kuva: Eetu Karppinen)

Ideasta nopeasti startup-yritykseksi

Yksi esimerkkitarina on PikaPay Oy, joka on kehittynyt ideasta alle puolessa vuodessa sijoituksia hakevaksi startup-yritykseksi. PikaPay kehittää sovellusta, joka mahdollistaa kaupassakäynnin täysin itsenäisesti. Idea syntyi vuonna 2021, kun yksi yrityksen perustajista, toimitusjohtaja Oskari Hervonen mietti, että kaupassakäynnin jonottamiselle täytyy olla jokin vaihtoehto eikä jonottamisen takia pitäisi myöhästyä töistä.

Hervonen aloitti liiketalouden opinnot LAB-ammattikorkeakoulussa elokuussa 2022 ja tapasi Business Millin Tiia Puolakan jo kuudentena koulupäivänä. Idea lähti nopeasti kehittymään, kun tiimiläiset osallistuivat LUTESin Forward-ohjelmaan, tosin vielä silloin kaikki omilla ideoillaan.

Puolen vuoden jälkeen tiimi on edistynyt hurjaa vauhtia, saanut ensimmäisen sijoituksen ja rakentanut MVP:n valmiiksi. Keväällä PikaPay oli jo ylittänyt ideavaiheen, eikä siksi voittanut Idearace-kilpailua.

Tärkeitä tukipilareita PikaPayn tiimille on ollut Business Mill sekä LUTES ja Forward-ohjelma. Tiimi toivookin nyt startup-yrittäjille soveltuvia tiloja ja muita palveluita kampuksen ytimestä. Tiimi haluaisi nähdä alueella myös startup-kiihdyttämön. Se olisi suunnattu yrityksille, jotka ovat päässeet ideavaiheen yli ja kasvattavat toimintaa. Palveluita täytyy kehittää kysynnän mukaan, joten nyt pitäisi vahvistaa Etelä-Karjalan kasvuyrittäjyyskeskusta siirtämällä palveluiden painopistettä ideoista jo seuraavaan kehitysvaiheeseen.

Kirjoittaja

Kaisa Taina, tradenomi, toimii LAB-ammattikorkeakoulussa Business Mill -yrityshautomossa asiantuntijana.

Lähteet

Mimmit sijoittaa. 2022. Mikä on startup-ekosysteemi ja miksi siitä kannattaa olla kiinnostunut. Viitattu 24.7.2023. Saatavissa https://www.mimmitsijoittaa.fi/blogi/mika-on-startup-ekosysteemi-ja-miksi-siita-kannattaa-olla-kiinnostunut