Idearace-liikeideakilpailu yhdisti yrittäjiä ja opiskelijoita

Tänä keväänä järjestetty Idearace-kilpailu pidettiin ensimmäistä kertaa isompana tapahtumana, joka kokosi niin maakunnan yrittäjistä koostuvat kuin korkeakoulukampukselta lähtöisin olevat tiimitkin liikeideoineen. Kilpailu huipentui 22.4.2021 pidettyyn finaaliin, jossa yhteensä kymmenen tiimiä esitteli liikeideansa tuomaristolle ja livestriimiä seuranneelle yleisölle.

Tapahtuman järjestelyistä vastasivat LAB-ammattikorkeakoulun yrityshautomo Business Mill ja Lutes (LUT Entrepreneurship Society). Tapahtumaa tukemassa oli yhdistys- ja yrityssponsoreiden sekä liike-elämää tukevien toimijoiden lisäksi useita LABin hankkeita, kuten YRRE – Yrittäjäreservien kehittäminen, TalentHUB Etelä-Karjala ja Design Venture Etelä-Karjala.

Yhteinen valmennus osallistujille

Kilpailuun mukaan valitut tiimit osallistuivat kuuden viikon pituiseen valmennukseen, jossa kukin hioi omaa liikeideaansa ja harjoitteli sen esittämistä eli pitchausta. Yhteisvalmennuksessa opiskelijat ja yrittäjät pääsivät tutustumaan toisiinsa ja sparraamaan myös toistensa ideoita. Varsinaisesta valmennuksesta vastasi kokenut esiintymis- ja pitchausvalmentaja Walid O. El Cheikh, joka toimi myös finaalin juontajana yhdessä Saku Tihveräisen kanssa.

Kilpailun avoimen luokan voittanut KK Haapaselkä Oy:n yrittäjä Kari Kostiainen kommentoi kilpailuun osallistumisen olleen positiivinen kokemus: ”Sain teiltä paljon hyviä neuvoja ja tämä oli oikein opettavaista. Kilpailusta jäi oikein hyvä fiilis ja se toi uutta tuulta ja puhtia arjen työhön.”(Business Mill 2021.)

Myös muilta valmennukseen osallistuvilta tuli positiivista palautetta. Valmennustuokioiden vapaamuotoisuutta ja mahdollisuutta päästä jakamaan ajatuksia muiden kilpailijoiden kanssa arvostettiin. Tiimien erilaisuus ja lähtökohdat synnyttivät hyvää keskustelua ja varmasti myös toivat uutta näkökulmaa puolin ja toisin – olihan mukana olevien tiimien ikähaarukkakin suuri, kun nuorimmat osallistujat olivat ensimmäistä korkeakoulututkintoaan suorittavia nuoria aikuisia ja vanhin osallistuja jo pitkälle eläkeikään ehtinyt kokenut yrittäjä.

Kuva 1. Idearacesta kaavaillaan jokavuotista tapahtumaa Etelä-Karjalaan. Mukana oli kaikenikäisiä yrittäjiä (Kuva: Tiia Puolakka 2021)

Uutta puhtia alueelle

Niin Lutes kuin Business Millkin ovat järjestäneet aikaisemmin erikseen omat liikeideakilpailunsa. Nyt tiivistyneen yhteistyön myötä syntyi isompi ja näyttävämpi kokonaisuus, Idearace, josta on tarkoitus rakentaa vuosittain toistuva tapahtuma ja Etelä-Karjalan suurin liikeideakilpailu. Tulevaisuudessa kilpailun halutaan olevan ilmiö, joka tunnetaan myös maakunnan ulkopuolella.

Etelä-Karjalan elinvoimalle on erittäin tärkeää saada nostettua ja vauhditettua uusia liikeideoita toteutukseen saakka. Idearacen kaltaisen kilpailun toivotaankin kehittävän yritysmyönteistä ilmapiiriä maakuntaan. Tärkeimpänä roolina kilpailulla on kuitenkin toimiminen ponnahduslautana uusien ideoiden ja yritysten synnyttämiseksi sekä houkuttelemiseksi alueelle. Yksilötason vaikutuksina kilpailuun osallistuminen voi lisäksi avata uusia väyliä mukana oleville tiimeille ja yrityksille esimerkiksi Business Millin palveluiden kautta.

Kirjoittaja

Tiia Puolakka on tradenomi, joka toimii LAB-ammattikorkeakoulussa projektisuunnittelijana YRRE – Yrittäjäreservien kehittäminen -hankkeessa sekä Business Mill -yrityshautomossa opiskelijarajapinnassa.

Lähteet

Business Mill. 2021. IDEARACE-finaalin voittivat Wiredo sekä KK Haapaselkä Oy. [Viitattu 12.5.2021.] Saatavissa: https://www.businessmill.fi/ajankohtaista/idearace-finaalin-voittivat-wiredo-seka-kk-haapaselka-oy

Linkit

Business Mill. 2021. Yrityksesi paras kaveri. [Viitattu 12.5.2021.] Saatavissa: https://www.businessmill.fi/

Design Venture Etelä-Karjala. 2021. Design Venture Etelä-Karjala. [Viitattu 12.5.2021.] Saatavissa: https://designventure.fi/ek/

IDEARACE-kilpailu. 2021. Vuosittainen liikeideakilpailu Etelä-Karjalassa. [Viitattu 12.5.2021]. Saatavissa: https://www.idearace.fi/

Lutes. 2021. LUT Entrepreneurship Society. Your pathway to entrepreneurship. [Viitattu 12.5.2021.] Saatavissa: https://lutes.fi/

TalentHUB Etelä-Karjala. 2021. Osaaminen edellä – Valitkaa paras. [Viitattu 12.5.2021.] Saatavissa: https://www.talenthub.fi/

YRRE – Yrittäjäreservien kehittäminen. 2021. LAB-ammattikorkeakoulu. [Viitattu 12.5.2021.] Saatavissa: https://lab.fi/fi/projekti/yrre-yrittajareservien-kehittaminen