Asukaslähtöiset kiertotalouden ratkaisut Etelä-Karjalassa (ASKI) -hanke (LAB 2023) jalkautui elokuussa 2023 Lappeenrannassa järjestettyyn kestävyysaiheiseen Greenreality-karnevaaliin. Messuosaston vetonauloiksi osoittautuivat pakkausvalmistaja Pyrollilta saadut, kävijöille jaetut paperiset biopussit sekä erityisesti nuoremmille kävijöille suunnattu lajittelupeli, josta palkintona sai pienen herkun.
Lajittelupelissä tarkoituksena oli lajitella sekaisin olevat jätteet oikeisiin astioihin. Sen jälkeen käytiin läpi, miten lajittelussa oli onnistuttu ja miten vääriin astioihin päätyneet jätteet voisi tunnistaa ensi kerralla. Koululaisten lisäksi lajittelemaan innostuivat kokonaiset perheet sekä yksittäiset aikuiset.
Haasteina monimateriaalipakkaukset
Paperit, kartongit, metallit ja ongelmajätteet löysivät tiensä pääasiassa oikeisiin saaveihin. Kuitenkin paperipussit, joissa oli muovinen “ikkuna”, oli monille vaikea lajiteltava. Useamman materiaalien yhdistelmä sai monet laittamaan kyseisen roskan kuivajätteeseen (sama kuin sekajäte), vaikka kyseessä on pääosin kuitupohjainen pakkaus, jonka saa kierrättää kartonkina.
Myös muovipakkaukset tuntuivat olevan monille selkeitä, lukuun ottamatta karkkipapereita, joiden toinen puoli muistutti foliota. Tällaisessa tapauksessa metallin voi erottaa muovista testaamalla, pitääkö roska rutistettuna uuden muotonsa ja repeytyykö se käsin (HSY 2023a). Esimerkiksi metallinkeräykseen kuuluva alumiinifolio repeytyy helposti ja pysyy rutistettuna, mutta muovinen sisäpuolelta metallia muistuttava karkkipaperi ei repeä ja alkaa oieta rutistamisen jälkeen. Lajittelupelissä ei ollut mukana kahvipakkausta, mutta sen osoitteesta keskusteltiin erikseen parinkin kahvinjuojan kanssa. Joissakin kahvipakkauksissa on sisäpuolella ohut alumiinipinnoite, mutta koska pakkaus on pääosin muovia, sen voi lajitella muovinkeräykseen (HSY 2023b).
Yllättäen puisen jäätelötikun loppusijoituspaikka kummastutti monia. Yleensä se päätyi ensimmäisenä joko kuivajätteen (eli sekajätteen) tai kartongin sekaan. Keskustelu siitä, mistä materiaalista tikku oikeastaan olikaan valmistettu, helpotti sen uudelleensijoittamista paperiseen biopussiin.
Juomalasi ja maljakko eivät kuulu lasinkeräykseen
Hämmennystä aiheuttivat erityisesti rikkinäinen keraaminen kulho sekä lasinen tuikkukippo. Niin lapset kuin aikuisetkin laittoivat kyseiset esineet yleensä ensimmäiseksi lasinkeräykseen, kun todellisuudessa kyseiset esineet kuuluvat kuivajätteeseen.
Lasinkeräykseen saa laittaa pakkauksena toimineita lasipurkkeja ja -pulloja, kuten lasiset hillo- ja säilykepurkit, mehu- ja salaatinkastikepullot sekä muut pantittomat lasipullot. Kuumuutta kestävät lasiastiat, kuten juomalasit, maljakot, vuoat ja ikkunalasi, eivät kuulu lasinkeräykseen (HSY 2023c). Lajitteluastioiden yhteydessä voisikin olla paikallaan tehdä selkeä ero, millainen lasi ei kuulu astiaan. Lajittelijoiden kanssa keskusteltaessa kävi ilmi, että pelkkä sana ”pakkaus” ei tee riittävää eroa erilaisten lasiesineiden välille.
Pieni palkinto innosti osan nuorista lajittelijoista pisteelle uudemmankin kerran, ja toinen lajittelukierros sujui yleensä jo rutiinilla. Lajitteleminen tuntui sujuvan erityisen hyvin pienissä ryhmissä, kun osallistujat miettivät keskenään, mihin astiaan mikäkin roska kuuluu. Uutta paikallista lajitteluosaamista kertyi runsaasti, kun seitsemän tuntia kestäneen tapahtuman aikana lajittelupelin luona oli tuskin muutamaa minuuttia pidempiä taukoja.
Kirjoittaja
Kaisu Isomäki toimii LAB-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana sekä projektipäällikkönä EAKR-rahoitteisessa Asukaslähtöiset kiertotalouden ratkaisut Etelä-Karjalassa (ASKI) -hankkeessa (LAB 2023).
Lähteet
HSY. 2023a. Metallia vai muovia? Video. Helsingin seudun ympäristöpalvelut. Viitattu 5.9.2023. Saatavissa https://www.youtube.com/watch?v=PoWI-BQxku0&t=9s&ab_channel=HSY
HSY. 2023b. Kahvipakkaus. Helsingin seudun ympäristöpalvelut. Viitattu 5.9.2023. Saatavissa https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/jateopas/jatteet/kahvipakkaus/
HSY. 2023c. Lasiesine, lasiastia. Helsingin seudun ympäristöpalvelut. Viitattu 5.9.2023. Saatavissa https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/jateopas/jatteet/lasiesine/
LAB. 2023. Asukaslähtöiset kiertotalouden ratkaisut Etelä-Karjalassa – ASKI. Hanke. Viitattu 5.9.2023. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/asukaslahtoiset-kiertotalouden-ratkaisut-etela-karjalassa-aski