Sosiaaliohjauksella kohti yksilön ja yhteisön hyvinvointia

Sosiaaliohjaajan kattava ammatillinen osaaminen muodostuu useista näkökulmista, kuten lainsäädäntö-, asiakastyö- ja kehittämisosaamisesta. Samalla sosiaaliohjaajan tehtävät heijastavat alati kasvavan palvelujärjestelmän monimutkaisuutta ja laajuutta. Asiakkaiden tarpeisiin vastaaminen edellyttää yksilöllistä ohjausta ja tukea, sekä syvällistä ymmärrystä palvelujen saatavuudesta ja käytöstä. Sosiaaliohjaus on merkittävä osa sosiaalipalveluitamme, ja sen rooli korostuu erityisesti asiakkaan arjen haasteiden ja tuen tarpeiden tunnistamisessa ja ratkaisemisessa.

Sosionomin (AMK) työtehtävissä korostuvat sosiaaliohjauksen tiedot ja taidot. Helminen (2022) kuvaa sosiaaliohjauksessa ammatillisen osaamisen koostuvan seitsemästä eri kokonaisuudesta. Lainsäädäntöosaamisen, asiakastyöosaamisen ja palveluiden sekä työn kehittämisosaamisen lisäksi sosiaaliohjaajan on tunnettava olennainen lainsäädäntö ja palvelut omalla työalueellaan, ymmärrettävä tekijät, jotka vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin, toimintakykyyn, voimavaroihin ja osallisuuteen sekä osattava lisätä näitä tekijöitä.

Lisäksi hänen on hallittava keinoja asiakkaan arjen- ja elämänhallinnan vahvistamiseen sekä omattava tarvittavat taidot asiakkaan kohtaamisessa, vuorovaikutuksessa, ja yhteistyösuhteen rakentamisessa. Osaamisen odotetaan kattavan myös asiakastyöprosessin eri vaiheet ja sisältävän kyvyn soveltaa erilaisia käytäntöjä ja menetelmiä asiakkaan yksilöllisten tarpeiden ja tilanteiden mukaan. (Helminen 2022.) Sosionomikoulutuksen kompetenssit, kuten eettinen, asiakastyön, palvelujärjestelmä-, yhteiskunta-, tutkimuksellinen kehittämis- ja innovaatio-osaaminen sekä työyhteisö-, johtamis- ja yrittäjyysosaaminen, tarjoavat monipuolisen ja vahvan pohjan vastata sosiaaliohjauksen monimutkaisiin tarpeisiin (Soamk 2023).

Sosiaaliohjauksen kasvava rooli

Myös LAB-ammattikorkeakoulun sosionomikoulutuksessa tiedostetaan, että sosiaaliohjauksen merkitys on noussut esille laajentuvien ja monimutkaistuvien palvelujärjestelmien yhteydessä. Palveluja etsivät yksilöt tarvitsevat yhä enemmän henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa saadakseen käsityksen käytettävissä olevista palveluista ja niiden saamisen edellytyksistä. Lisäksi he kaipaavat tukea palvelujen ja etuuksien hakemisessa sekä niiden käytössä. Monet tarvitsevat ohjausta ja tukea myös päivittäisen arjen sujumiseksi. Keskeistä sosiaaliohjauksessa on asiakkaan joustava kohtaaminen, tuki ja kannustus kohti itsenäistä selviytymistä.

Kuva 1. Kohtaamisosaaminen on osa sosionomin (AMK) ydintaitoja sosiaaliohjauksessa. (Douglas 2020)

Sosiaaliohjaus on määritelty sosiaalipalveluksi sosiaalihuoltolaissa (Sosiaalihuoltolaki 2014/1301). Sosiaaliohjaaja kohtaa työssään haastavia tilanteita, jotka koostuvat asiakkaiden moninaisista tarpeista palveluiden ja tuen suhteen. Sosiaaliohjaaja arvioi jatkuvaluonteisesti asiakkaan elämäntilannetta ja tuen tarvetta koko asiakastyöprosessin ajan.

Alan ammattilaisten mukaan sosiaaliohjaus perustuu asiakkaan palvelutarpeiden arviointiin. Tärkeää on selvittää asiakkaan elämäntilanne, hyvinvointi, voimavarat ja toimintakyky palvelujen ja tuen tarpeiden hahmottamiseksi. Sosiaaliohjaus on suunnitelmallista ja tavoitteellista asiakastyötä, joka perustuu asiakassuunnitelmaan. Sosiaaliohjaajat voivat osallistua asiakassuunnitelman tekemiseen, toteutukseen, seurantaan ja arviointiin sekä tehdä ehdotuksia sen muuttamiseksi. Työssään he myös dokumentoivat työskentelyprosessia. (Helminen 2022.)

Kirjoittaja

Tiia Rask toimii sosiaalialan lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa muun muassa kouluttaen uusia sosionomeja sosiaalialan työtehtäviin. 

Lähteet

Douglas, T. 2020. Young woman using laptop while man in cap drinking coffee. Pexels. Viitattu 25.1.2024. Saatavissa https://www.pexels.com/photo/young-woman-using-laptop-while-man-in-cap-drinking-coffee-6205758/

Helminen, J. 2022. Sosiaaliohjauksen tekijät ja tehtävät. Diak työelämä 27. Helsinki: Diakonia-ammattikorkeakoulu. Viitattu 25.1.2024. Saatavissa https://www.theseus.fi/handle/10024/782653  

Soamk. 2023. Sosiaalialan ammattikorkeakoulutuksen kompetenssit. Sosiaalialan amk-verkosto.  Viitattu 25.1.2024. Saatavissa https://www.sosiaalialanamkverkosto.fi/wp-content/uploads/2023/04/SOSIAALIALAN-AMMATTIKORKEAKOULUTUKSEN-KOMPETENSSIT-2023.pdf

Sosiaalihuoltolaki 30.12.2014/1301. Finlex. Viitattu 25.1.2024. Saatavissa https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20141301#L3P16