Elokuun viimeisellä viikolla kokoonnuimme lämpimään ja avoimeen verkostotapaamiseen Kuopiossa, jossa vaihdettiin hankekokemuksia ja saatiin vinkkejä toiminnan kehittämiselle. Päivän teemasta – kuinka tavoittaa kotona lapsiaan hoitavat maahan muuttaneet vanhemmat – syntyi vilkas keskustelu, kun hanketoimijat eri puolilta Suomea törmäävät samaan haasteeseen. Kohderyhmäläisten tavoittaminen nousee esiin lähes aina, kun maahan muuttaneista vanhemmista on puhe.
ESR+:n rahoittama, LAB-ammattikorkeakoulun ja Lahden kansanopiston yhdessä toteuttama HOT-hanke (LAB 2024) on osa valtakunnallista kotona lapsia hoitaneiden vanhempien työelämäosallisuus -hankekokonaisuutta (ELY-keskus 2024), joka kehittää kohderyhmäläisille suunnattua kotoutumista, koulutusta, työllistymistä ja arjen hallintaa edistävää toimintaa. Valtakunnallinen hankeverkosto kokoontuu säännöllisesti Kumppanina kotoutumisessa -koordinaatiohankkeen johdolla pohtimaan hanketoimintaan liittyviä kysymyksiä ja etsimään yhteisiä ratkaisuja. Elokuun tapaamisen teemana siis oli kohderyhmäläisten tavoittaminen.
Vertaiskeskustelussa todettiin monet keinot
Maahan muuttaneiden vanhempien tavoittamista pidetään vaikeana. Kumppanina kotoutumisessa -koordinaatiohankkeen toteuttaman ennakkokyselyn mukaisesti tavoittamiskeinot eroavat alueellisesti. Eri kuntien hankeasiantuntijat hyödyntävät eri verkostoja ja palveluita maahan muuttaneiden tavoittamiseksi.
Esimerkiksi HOT-hanke toimii tiiviissä yhteisyössä Lahden kaupungin työllisyyspalveluiden ja sosiaalipalveluiden kanssa sekä hyödyntää yhteistyökumppaneiden verkostot. Kohderyhmän tavoittaminen onkin mahdollista sekä LABin että Lahden kansanopiston opiskelijoiden kautta, kun molemmilla laitoksilla opiskelee maahanmuuttotaustaisia henkilöitä.
Muualla on saatu hyviä kokemuksia yhteistyöstä pakolaiskoordinaattoreiden, tulkkien tai omakielisten yhteisölähettiläiden kanssa. Toiset löytävät osallistujia sosiaalisesta mediasta, toiset jakavat flyereitä perhepuistoissa ja tapahtumissa.
Kaikille yhteinen tavoittamiskeino on kuitenkin puskaradio, joka vie viestiä omalla kielellä ja sopivalla tavalla. Sellaiseen viestiin liittyy usein myös emotionaalinen kokemus, joka toimii monille motivaattorina ja pelon murtajana. Kielimuuri, sosiaalisten verkostojen puute ja kulttuuriset erot estävät toimintaan liittymistä (TEM 2021). Monet vanhemmat myös kokevat epävarmuutta lähteä mukaan toimintaan, joka ei tunnu tutulta tai jossa ei ole ennestään tuttuja ihmisiä. Puskaradion kautta saatu viesti tuo turvallista oloa ja varmuutta.
Henkilökohtaisuus on valttia
Vertaiskeskusteluun osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että paras tavoittamiskeino on yhteydenotto kasvotusten. Kirjallinen viestintä ei aina tavoita kohderyhmäläisiä ehkä kielitaitoesteidenkin takia. Samasta syystä puhelimitse asiointi on koettu haastavana.
Pohdimme yhdessä, miten voisimme tehdä viestintämme houkuttelevampaa ja helpommin lähestyttävää. Avainajatus on hyödyntää tulkkauspalveluita osallistumiskynnyksen madaltamiseksi. Lisäksi ehdotettiin, että voisimme hyödyntää nykyisten osallistujien verkostoja ja rohkaista heitä kutsumaan tuttujaan mukaan. Vertaistukitapaamisemme osoitti jälleen kerran, kuinka ratkaisut syntyivät yhteisestä pohdinnasta.
Kirjoittaja
Mariia Baliasina, KM, kieltenopettaja, työskentelee TKI-asiantuntijana LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä sekä projektipäällikkönä HOT ‒ Hyvinvointia, osallisuutta ja työtä maahan muuttaneille vanhemmille -hankkeessa (LAB 2024).
Lähteet
ELY-keskus. 2024. Kumppanina kotoutumisessa -hanke (ESR+). Hanke. Uudenmaan ELY-keskus. Viitattu 4.9.2024. Saatavissa https://www.ely-keskus.fi/uusimaa-kumppanina-kotoutumisessa
geralt. 2018. Altmann, G. Kohderyhmä, mainonta. Pixabay. Viitattu 9.9.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/kohderyhmä-mainonta-polttoryhmä-3460039/
Kotoutuminen.fi. 2021. Edistetään kotoutumista tukemalla perheitä. Kotoutumisen osaamiskeskus. Työ- ja elinkeinoministeriö. Viitattu 4.9.2024. Saatavissa https://kotoutuminen.fi/tuetaan-perheita
LAB. 2024. HOT ‒ Hyvinvointia, osallisuutta ja työtä maahan muuttaneille vanhemmille. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 4.9.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/hot