Bulgarian luonnosta ja matkailusta oppia Päijät-Hämeeseen

Opintovierailu Bulgarian Vratsassa avasi ympäristön geologisten mahdollisuuksien hyödyntämisen tärkeyden liikunnan, vapaa-ajan toiminnan ja matkailun kehittämisessä. Vaikka Vratsassa kehittämistyötä on paljon, alueen toimijoiden halu tehdä yhteistyötä ja palvelualttius loivat hyvät puitteet opintovierailulle ja aluekehittämiselle. Aluekehittäminen on eri toimijoiden vuorovaikutukseen perustuvaa yhteistyötä ja monitasoista toimintaa, joka perustuu kansallisiin ja alueiden erilaisiin vahvuuksiin ja tarpeisiin. Sen tavoitteena on edistää alueiden kestävää kehitystä, kasvua ja kilpailukykyä, asukkaiden hyvinvointia ja elinympäristön laatua. (TEM 2024). ACTIVE ID-hankkeen lähtökohtana on liikunnan ja vapaa-ajan toimintojen kehittäminen partnerialueilla ja toisilta alueilta oppiminen. Osana hankkeen toimenpiteitä järjestetään jokaiselle partnerialueelle opintovierailu, jonka tarkoitus on tuoda esiin alueen vahvuuksia ja kehittämistarpeita. (ACTIVE ID 2024; LAB 2024)

Monipuolinen opintovierailu Vratsan alueella

Luoteis-Bulgariassa sijaitseva Vratsa on yksi EU:n vähemmän kehittyneistä alueista. Vratsassa matkailu on vahva aluekehityksen painopiste (Regional Tourism Strategy 2021–2027), kun taas liikunta ja urheilu ovat suhteellisen uusi kiinnostuksen kohde alueellisessa agendassa. Vratsa pyrkii edistämään tiivistä yhteistyötä toimialojen (matkailu, virkistys ja liikunta) sidosryhmien välillä ja korostamaan liikuntasektoria alueellisella asialistalla. (Vratsa District Administration 2024)

[Alt-teksti: ryhmä ihmisiä katsoo näyttelytilassa vuoristoseutua kuvaavaa pienoismallia.]
Kuva 1. Opintovierailulla käytiin tekemässä retki Vrachanski Balkanin kansallispuistossa ja perehdyttiin sen vierailukeskuksesta löytyväänalueen pienoismalliin. (Kuva: Harri Kuusela)

Chamber of Commerce and Industry Vratsa (CCIV) toimi opintovierailun isäntänä. CCIV:llä on 30 vuoden kokemus alueellisten pk-yritysten tukemisesta ja aluekehityksen edistämisestä. Tärkeimpänä alueellisia tavoitteita ovat uusien yritysten käynnistämisen tukeminen, alueellisen pk-yritysten kansainvälistymisen edistäminen sekä ulkomaisten investointien houkutteleminen alueelle. (Chamber of Commerce and Industry Vratsa 2024)

Vierailun ensimmäisenä päivänä osallistujat jakoivat päivityksiä oman alueensa tilannekatsauksesta. Vratsaan keskittyneessä osiossa nostettiin esille paikallisia haasteita ja mahdollisuuksia liikunta – ja vapaa-aikasektorilla hankkeen keskeisten teemojen kautta: innovaatio, digitalisaatio, kestävä kehitys ja sektorien välinen yhteistyö. Seuraavien päivien aikana ryhmä tutustui hyviin käytäntöihin ja vieraili alueellisissa kohteissa, kuten Vrachanski Balkanin kansallispuistossa ja sen vierailukeskuksessa sekä paikallisella kartingradalla. Opintovierailu huipentui Belogradchikin kaupunkiin, joka sijaitsee maan pohjoisosassa. Kaupunki tekee paljon rajat ylittävää toimintaa Romanian ja Serbian kanssa. Osallistujat nousivat kuumailmapallolla Belogradchikin kallioiden yli nauttimaan maisemista ja vierailivat myös alueen nimeä kantavalla linnoituksella, joka toimii vetovoimaisena matkailukohteena. Lopuksi käytiin Magura-luolalla ja sen uumenissa sijaitsevalla viinitilalla.

[Alt-teksti: jylhät korkeat kalliot, niiden edessä puita syksyn väreissä, puiden edessä kymmenkunta henkilöä.]
Kuva 2. Osallistujat pääsivät tutustumaan kiipeilyyn bulgarialaisessa maastossa paikallisen kiipeilyseuran opastajan ohjauksessa. (Kuva: Kalin Iliev)

Ympäristön hyödyntäminen ja keskittyminen tärkeimpään

Alueella on paljon potentiaalia etenkin luontoalueiden ja olosuhteiden osalta, mutta strategista suunnittelua tarvitaan. Alueen infrastruktuuri on paikoin alkuperäistä ja osittain huonon kunnon vuoksi kaipaa kipeästi päivittämistä. Esimerkiksi retki- ja vierailukohteiden opasteita tulisi uusia ja suunnata myös kansainvälisille vierailijoille. Fasiliteetit ja riittämätön majoituskapasiteetti tuovat haasteita isompien tapahtumien järjestämiseen.

Vierailusta päällimmäisenä jäivät mieleen palvelualttius ja ystävällisyys, joiden avulla vieraista pidettiin hyvää huolta. Alueen toimijoilla on selkeä halu tehdä yhteistyötä ja hyödyntää synergiaetua. Keskusteluissa nousi esiin strateginen suunnittelu ja siinä tasapainon löytäminen niin, että se tukee sekä suurempia että pienempiä tapahtumia alueella ja myös yrityksiä asiakkaiden löytämiseksi ja palvelemiseksi.

Jokaisen alueen tulisikin hyödyntää omia vahvuuksiaan ja alueellista potentiaaliaan tehokkaammin. Esimerkiksi Vratsassa vuoristot kehystävät aluetta ja luovat huimat puitteet ekoturismille, retkeilylle ja kiipeilylle. On hyvä pohtia ympäristön suoman potentiaalin hyödyntämistä maksimaalisesti myös Päijät-Hämeessä palvelutuottamisen, markkinoinnin sekä vetovoimatekijöiden näkökulmista. Toisinaan on hyvä keskittyä muutamiin kärkiin sen sijaan, että yrittää olla liian monen asian valtias.

Kirjoittajat

Kirsi Kiiskinen on LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikön TKI-asiantuntija ja ACTIVE ID -hankkeen (LAB 2024) projektipäällikkö.

Sanna Kangas on LAB-ammattikorkeakoulun fysioterapian lehtori ja ACTIVE ID -hankkeen viestintäpäällikkö.

Lähteet

ACTIVE ID. 2024. Interreg Europe -hankkeen verkkosivu. Viitattu 27.10.2024. Saatavissa www.interregeurope.com/activeid

Chamber of Commerce and Industry – Vratsa. 2024. Organisaation verkkosivu. Viitattu 1.11.2024. Saatavissa https://www.cci-vratsa.org/en/home/

LAB. 2024. Activating Citizens Towards healthy lifestyles In Vital EU-regions with Innovative Data-driven solutions. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 8.11.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/activeid

Regional Tourism Strategy 2021-2027. 2024. Interreg Europe website. Viitattu 1.11.2024. Saatavissa https://www.interregeurope.eu/active-id/policy-instruments

Työ- ja elinkeinoministeriö. 2024. Aluekehittäminen on yhteistyötä. Viitattu 5.11.2024. Saatavissa https://tem.fi/aluekehittamisen-tavoitteet-ja-suunnittelu

Vratsa District Administration. 2024. Verkkosivut. Viitattu 8.11.2024. Saatavissa https://vratsa.government.bg/en