Ruotsissa yli puolet tuotetusta villasta joutuu jätteeksi (Axfoundation 2024). Suomessa on sama tilanne ja Virossa jätteeksi päätyy jopa 90 prosenttia villasta. Jätevillan hyödyntämiseksi tehdään kehitystyötä LABissa Muotoilulla uudistavaa kasvua: Orgaaniset jätekuidut ja sivuvirrat luontopohjaisten ratkaisujen perustana -hankkeessa, tämän lisäksi valmisteilla ja hakuprosessissa on muitakin jätevillan käytön kehittämiseen liittyviä hankkeita.
Ullkontoret, suomeksi Villakonttori, on Pohjois-Euroopan suurin villanpesulaitos, jota johtavat Jenny Andersson ja Hans Builthuis. He ostivat maatilan Gotlannista 2010 ja perustivat sinne matkailuyrityksen. Aikaisemmin he toimivat arkkitehtina ja rakennusalan ammattilaisena. Villanpesutoiminnan he aloittivat vuonna 2016. Laitoksessa pestään pääasiassa Gotlannin lampaanvillaa. Villaa pestään keväisin ja syksyisin noin kaksi tonnia päivässä. Pohjoismaisen villanpesulaitoksen perustaminen oli ympäristöteko, sillä suurin osa suomalaisestakin villasta pestään Englannissa. (Andersson ym. 2024 & Ullkontoret 2024)
Villanpesulinjasto on 60 metriä pitkä ja muodostuu viidestä pesusammiosta. Villa huuhdotaan kahdessa altaassa ja pestään 60 asteessa. Pesu on lempeämpi kuin monissa teollisissa pesulaitoksissa. Pesun jälkeen villa huuhdotaan ja kuivataan alustavasti mankeloimalla. Lopuksi villa kuivataan alipaineen ja kuivausrumpujen avulla. Tämän prosessin aikana lyhyt kuitu putoaa linjastolta, se poistetaan ennen kehräystä, jotta lopputuote ei nyppyynny.
Kuivauksen jälkeen villa siirretään suureen varastohuoneeseen lepäämään muutamaksi vuorokaudeksi. Tämä vaihe suoristaa kuidut ja estää villakoukkujen muodostumisen. Villan lepoaika takaa pehmeän ja helposti työstettävän lopputuotteen. Pesun, kuivauksen ja levon jälkeen villa pakataan 200–400 kiloisiksi paaleiksi eri villalajeittain.
Villapelletti edistää kasvua kasvimaalla
Raakavilla, jota ei kannata pestä, menee laitoksella pellettikoneeseen ja siitä valmistetaan maanparannusainetta. Villa sisältää kasvua edistäviä kivennäisiä, jotka vähentävät keinotekoisten lannoitteiden tarvetta. Villa hajoaa hitaasti ja kuohkeuttaa maata luovuttaen typpeä ja fosforia tasaisesti. Villakonttorin roskavillapellettituote on valittu Ruotsin vuoden 2024 puutarhatuotteeksi. He toivovat, että muissakin maissa aloitettaisiin pellettien valmistus. Pohjois-Ruotsiin ollaan perustamassa heidän avustuksellaan toista pellettilaitosta jätevillan hyödyntämiseksi.
Osana yritysvierailua keskustelimme villaan liittyvistä hankkeista sekä Ruotsissa, että kansainvälisesti. Vaikka Villakonttori hyödyntää lähes kaiken villan, jota heille tulee, jää vielä lyhytkuituinen pesty villajaoke ylijäämäksi, jolle ei ole löytynyt käyttökohdetta. Pestyä villa ei pysty työstämään pelletiksi. (Andersson & Builthuis 2024).
Yritysvierailu Villakonttorilla oli opettavainen monella tavalla. Valmius ja innostus jakaa tietoa villakäsittelystä ja siihen liittyvistä haasteista oli ilahduttavaa. Keskustelimme erilaisista mahdollisuuksista hyödyntää lyhyttä pestyä kuitua, kuten esimerkiksi keratiinituotteena tai valmiina maanparannustuotteena multaan sekoitettuna. Sain Villakonttorilta pussillisen tuota villajaoketta malliksi mahdollista tulevaa kehitysyhteistyötä ajatellen.
Kirjoittaja
Paula Nurminen on muotoilija (YAMK). Hän toimii LAB-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana ja projektipäällikkönä MUOKS-hankkeessa (linkki hankkeen nettisivuille), jossa hyödynnetään jätevillaa viherratkaisujen kasvualustana. Vierailu Villakonttorilla Gotlannissa oli Erasmus-matka.
Lähteet
Andersson, J. & Builthuis, H. 2024. Omistajat. Ullkontoret. Haastattelu 23.08.2024 Gotlannissa.
Axfoundation 2024. Viitattu 21.11.2024. Saatavissa The Swedish Wool Initiative – Industrial-Scale Utilization of Swedish Wool
Ullkontoret 2024. Nettisivu. Viitattu 18.11.2024. Saatavissa https://ullkontoret.se
Linkit
Linkki 1. LAB-ammattikorkeakoulu 2024. Muotoilulla uudistavaa kasvua: Orgaaniset jätekuidut ja sivuvirrat luontopohjaisten ratkaisujen perustana – hankkeen nettisivut. Viitattu 21.11.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/MUOKS