Siivittämö-hankkeessa (LAB 2024), joka on LAB-ammattikorkeakoulun ja Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrisen säätiön Mente-palvelujen yhteishanke, on tänä vuonna kartoitettu koulutettujen kokemusasiantuntijoiden toiveita ja tavoitteita kokemusasiantuntijatoiminnassa. Haastatteluja tehtiin alkuvuodesta 2024 ja niistä saatiin arvokasta tietoa esimerkiksi siitä, millä tavoin kokemusasiantuntijat näkevät toimijuutensa viiden vuoden päästä ja millä tasolla (vertainen, vaikuttaja, palveluiden kehittäjä) kukin haluaa toteuttaa kokemusasiantuntijuuttaan. Keskeisinä toimenpiteinä haastatteluissa pohdittiin, miten Siivittämö -hankkeen toimeksiannot voisivat tukea ja edistää heidän tavoitteitaan kokemusasiantuntijana.
Toimintaa toipumisorientaatioperiaatteiden mukaisesti
Toipumisorientaation mukaan toipuminen on henkilökohtainen ja ainutlaatuinen prosessi, johon usein sisältyy muutoksia arvoissa, tavoitteissa, taidoissa, rooleissa, asenteissa ja tunteissa. (THL 2024) Siivittämö -hankkeen toimintaa ohjaa vahvasti henkilökohtaisen toipumisen prosessit; kumppanuus ja arvostus, toivon tukeminen, identiteetin vahvistaminen, mielekkään elämän edistäminen ja voimaantuminen (Nordling 2018). Näihin periaatteisiin kokemusasiantuntijoiden tilanteen kartoitukset ja haastattelut perustuivat.
Olemme molemmat toimineet opintojaksojen toteutuksissa kokemusasiantuntijoiden kanssa ennen Siivittämö-hanketta. Haastatteluissa keskustelimme laaja-alaisemmin ja syvällisemmin kokemusasiantuntijoiden kokemusosaamisesta ja elämäntilanteesta. Keskeistä oli toiveiden ja tavoitteiden kartoittaminen, joka auttaa lisäämään heidän osallisuutensa kokemusta ja kirkastamaan identiteettiä. Koska jokaisella kokemusasiantuntijalla on omat taustansa, tavoitteensa ja mielenkiintonsa, näiden huomioimisella haluamme varmistaa, että osallistumisen mahdollisuudet ovat mahdollisimman monipuolisia ja yksilöiden tavoitteita palvelevia. Haastattelut mahdollistivat syvällisemmän tutustumisen kokemusasiantuntijoihin ja mahdollisuuden kohdentaa heidän osaamistaan yksilöllisesti.
Oman polun löytyminen
Toipumisessa korostuu ihmisen oma käsitys mielekkäästä elämästä, vastuu toipumisesta ja aktiivinen toimijuus (Nordling 2018). Toteutimme kokemusasiantuntijoiden kanssa läpi Siivittämö-hankkeen aktiviteetteja – muun muassa kokemuskirjasto, kokemusasiantuntijapäivä ja tarinoiden vieminen sosiaaliseen mediaan – sekä kuuntelimme ”herkällä korvalla” toiveita ja ideoita erilaisista kokeiluista ja kehittämisestä.
Käytyjen keskustelujen taustalla on voimaantumisen tukeminen sekä toipujien toivon, elämän tarkoituksen ja suunnan löytymisen edistäminen. Tänä vuonna Siivittämö-hankkeessa mukana olleet kokemusasiantuntijat ovat mielenkiintonsa mukaan osallistuneet esimerkiksi erilaisiin hankkeen kehitystehtäviin, kokemustiedon jakamiseen sairaanhoitajakoulutuksen mielenterveys- ja päihdehoitotyön opintojakson taitopajoissa ja sosionomikoulutuksen toipumisorientaatiopäivässä, yhteiskehittämiseen kokemusasiantuntija ja -toimijapäivän pajatyöskentelyssä sekä toimineet kokemuskirjoina kokemuskirjastossa opiskelijoiden mielenterveysviikon tapahtumassa. Tänä syksynä valmistui myös kaksi podcastia ja toipumisorientaatiokorttien kehittäminen yhteistyössä sosionomiopiskelijoiden kanssa.
On ollut ilo huomata rohkaistumista ja halua kokeilla uusia asioita. Voimaantumista emme voi tehdä toiselle ihmiselle, voimme olla siinä apuna ja tukena. Voimaantumisen myötä ihminen ottaa enemmän vastuuta omasta suunnasta elämästään mikä on ollut selkeästi nähtävissä hankkeen kokemusasiantuntijoiden toiminnassa. Haastattelut ja hankkeessa yhdessä tehdyt asiat ovat antaneet myös meille työntekijöille runsaasti oivalluksia ja ymmärrystä siitä, mitä tulee huomioida kokemusasiantuntijoiden kanssa työskennellessä. Tästä on hyvä jatkaa yhteistä matkaa Siivittämö-hankkeessa ensi vuodelle. Hanke jatkuu tammikuun 2026 loppuun saakka.
Kirjoittajat
Taina Heininen-Reimi toimii LAB-ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan lehtorina sekä Siivittämö-hankeen projektipäällikkönä.
Mia Kröneck toimii LAB-ammattikorkeakoulussa hoitotyön lehtorina ja Siivittämö-hankkeen asiantuntijana.
Lähteet
LAB. 2024. Siivittämö. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 26.11.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/siivittamo
Nordling, E. 2018. Mitä toipumisorientaatio tarkoittaa mielenterveystyössä? Duodecim 134. 1476–83.
Pexels. 2016. Metsä, puita. Pixabay. Viitattu 26.11.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/mets%C3%A4-puita-mets%C3%A4%C3%A4n-luonne-ulkona-1868028/
THL. 2024. Toipumisorientaatio. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu 20.9.24. Saatavissa https://thl.fi/aiheet/mielenterveys/mielenterveyden-edistaminen/toipumisorientaatio