Akuutit oireet palliatiivisilla potilailla haastavat hoitotyössä

Palliatiiviset  ja saattohoitopotilaat ovat haastava potilasryhmä. Heillä saattaa olla monenlaisia oireita, joihin kajoavista hoidoista ei usein ole hyötyä. Palliatiivisessa ja saattohoidossa tavoitteena on elämänlaadun vaaliminen ja oireiden lievittäminen (Palliatiivinen ja saattohoito: Käypähoito -suositus, 2019).

Kaikkien terveydenhuollon ammattilaisten tulisi hallita palliatiivisen hoitotyön perusteet ja konsultoida tarvittaessa asiaan erikoistunutta yksikköä. Olennaista on ajoissa aloitettu palliatiivinen hoito ja lääkärin yhteistyössä potilaan ja omaisten kanssa tekemät hoitolinjaukset. Tämä tutkitusti parantaa potilaan ja läheisten elämänlaatua ja vähentää epätarkoituksenmukaisia sairaalajaksoja ja hoitoratkaisuja. (Palliatiivinen ja saattohoito: Käypä hoito -suositus, 2019.) Tämän vuoksi hoitolinjausten olisi hyvä olla kaikille selvillä ja löydettävissä potilasasiakirjoista helposti.

Apua kipuihin on saatava nopeasti

Hoito-osastolla 3 Porissa hoidetaan palliatiivisia ja saattohoitopotilaita. Hoitolinjaukset pyritään tekemään hyvissä ajoin, ja niiden pohjalta osaston lääkäri määrää potilaalle käytettävän oirehoitolääkityksen sekä hätälääkityksen, jota käytetään esimerkiksi nukuttamiseen sietämättömässä oiretilanteessa. Potilaiden oireet saattavat ilmaantua nopeastikin tai vointi romahtaa. Lääkäri on paikalla vain arkena virka-aikaan. Hoitajan työ osastolla on melko itsenäistä, ja sitä toteutetaan potilaan hoitolinjausten ja saatujen oirelääkitysohjeiden puitteissa.

Potilaiden oireisto ja voinnin nopeat muutokset voivat tulla yllätyksenä palliatiiviseen hoitotyöhön perehtymättömälle hoitajalle. Tällöin työn tueksi on hyvä olla työkaluja. Tämän ajatuksen pohjalta kehittämistehtävänä valmistettiin perehdytysopas ja tarkistuslista opiskelijoille ja uusille työntekijöille potilaiden oirehoidosta akuuttihoidosta tuttua cABCDEF-kirjainyhdistelmää apuna käyttäen hoito-osasto kolmelle.

Ohjeen tarkoituksena on olla apuna osastolla palliatiivisten potilaiden akuuttien oireiden hoidossa. Siitä on myös hyötyä tilanteissa, joissa on tarpeen konsultoida päivystystä potilaan oireista tai lääkityksistä.  Päivystyksessä, jossa keskitytään akuuttien sairauksien hoitoon, palliatiivisten ja saattohoitopotilaiden hoito ei ole keskeistä osaamisaluetta.  

Kuva 1. Kipulääkeannostelija on palliatiivisessa hoidossa keskeinen työväline. (Kuva: Silja Vähä-Savo)

Palliatiivinen ja saattohoitopotilas päivystyksessä ja ensihoidossa

Työssä on huomattu, että päivystys- ja ensihoidon toiminta-alueella olisi tarvetta myös tietouden lisäämiselle palliatiivisesta hoidosta. Kyseessä on akuuttihoitotyön kannalta haasteellinen potilasryhmä.  Vaikka potilaiden oireet voivat olla moninaisia, turhia sairaalasiirtoja ja hoitoja tulisi elämänlaadun vaalimiseksi välttää, myös läheiset huomioiden.

Arviolta ainakin puolet päivystyskäynneistä voitaisiin välttää toimivalla ja ennakoivalla palliatiivisella hoidolla. Yleisemmät syyt päivystykseen hakeutumiseen ovat kipu, hengenahdistus, ummetus ja infektion oireet. Erilaisten katetrien vaihto voi edellyttää päivystyksellistä hoitoa. Harvinaisempia palliatiivisia hätätilanteita ovat esimerkiksi selkäydinpinne, massiivinen verenvuoto ja suolitukos. (Pöyhiä 2022.)

Voisi ajatella, että myös ensihoidolla on merkittävä rooli parantumattomasti sairaan sairauden vaiheen tunnistamisessa. Päätös mahdollisesta päivystykseen hakeutumisesta tai kuljetuksesta tehdään ensihoidon toimesta. Kuljetusmatkat saattavat olla pitkät ja potilaalle tarjolla oleva ainoa apu ilta- tai yöaikaan voi olla ensihoitoyksikkö. Mahdollinen päivystykseen kuljetus myös sitoo yksikön pitkäksi aikaa tehtävään.

Muutamilla hyvinvointialueilla ensihoitoon on laadittu joko hoitoprotokolla tai erillinen ohjeistus saattohoitopotilaita varten. Ohjeistuksissa on huomioitu potilaan oireiden hoidossa käytettävät keinot ja lääkitykset.  Ohjeistukset sisältävät myös tiedon, ketä konsultoidaan, miten kuolemantapauksessa toimitaan ja mistä potilaan hoitosuunnitelma ja –rajaus löytyvät ja ohjeet potilaan laitoshoidon tarpeen varalle.  (Pantolin 2021; Törrönen 2023.)

Selkeä ohjeistus apuna

Kehittämistehtävässä pyrittiin laatimaan selkeä ohjeistus tarkistuslistoineen hoito-osastolle. Vastaavasta ohjeistuksesta olisi hyötyä myös akuutti- ja ensihoidon yksiköille. Keskeistä aiemmissa ensihoidon projekteissa on ohjeiden selkeys ja löydettävyys (Pantolin 2021; Törrönen 2023.). Taskussa kulkeva tarkistuslista palliatiivisesta potilaasta voisi siksi olla hyödyllinen akuuttihoidossa. Tieto olisi saatavilla nopeasti ja helposti omaksuttavassa muodossa.

Kirjoittajat

Silja Vähä-Savo opiskelee ensihoitajaksi LAB-ammattikorkeakoulussa ja työskentelee sairaanhoitajana palliatiivisen hoidon parissa hoito-osasto 3:lla Porin kaupunginsairaalassa.

Tia Windahl työskentelee LABissa ensihoidon lehtorina.

Lähteet

Palliatiivinen hoito ja saattohoito. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Palliatiivisen Lääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019. Viitattu 19.11.2024. Saatavissa  Palliatiivinen hoito ja saattohoito

Pantolin, E. 2021 Ensihoito osana saattohoitopotilaan hoitoketjua Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. AMK-opinnäytetyö. Oulun ammattikorkeakoulu, ensihoitajakoulutus. Viitattu 19.11.2024. Saatavissa Ensihoito osana saattohoitopotilaan hoitoketjua Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä – Theseus

Pöyhiä, R. 2022. Palliatiivisen potilaan päivystyksellinen tutkimus ja hoito. Teoksessa Ala-Kokko, T., Alahuht,a S., Hyppölä, H., Kaartinen, J. & Savolainen, T. (toim): Peruselintoimintojen häiriöt ja niiden hoito, Duodecim. Helsinki. Viitattu 19.11.2024. Saatavissa https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/aho/article/phh00397?toc=798619

Törrönen, K. 2023. Ensihoito osana saattohoitopotilaan palveluketjua – muutoksesta on tullut mahdollista. Palliatiivinen hoitotyö -verkkolehti. Viitattu 19.11.2024. Saatavissa Ensihoito osana saattohoitopotilaan hoitoketjua – muutoksesta on tullut mahdollista – Palliatiivinen hoito -lehti