Fluxion-vastuullisuusnäyttely esitteli sivuvirtamateriaalien uusia käyttömahdollisuuksia Habitaressa

LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin esittelemä Fluxion – Redesigning side-streams vastuullisuusnäyttely Habitare 2024 -messuilla on oodi kiertotaloudelle ja materiaalivirtojen uudelleenmuotoilulle. 

Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja muotoilutapahtuma Habitare tarjosi tälle teollisuuden sivuvirtoihin keskittyvälle näyttelylle merkittävän ja näkyvän alustan. Fluxion-näyttelyn tavoitteena oli paitsi näyttää luovia ja toimivia ratkaisuja teollisuuden jätevirtojen hyödyntämiseen, myös herättää keskustelua siitä, miten muotoilu voi olla keskeinen tekijä ympäristöhaasteiden ratkaisemisessa.

Fluxion-vastuullisuusnäyttelyn pääsisäänkäynti.
Kuva 1. Fluxion-vastuullisuusnäyttely Habitare-messuilla. (Kuva: Markus Kivistö)

Sivuvirrat uuden muotoilun lähtökohtana

Näyttely keskittyi erityisesti sivuvirtoihin, jotka ovat teollisuuden ja tuotantoprosessien ylijäämämateriaaleja. Näyttelyssä opiskelijat esittelivät teoksia, joissa nämä ylijäämät on otettu osaksi uusien tuotteiden ja materiaalien suunnittelua. Teollisuuden sivuvirrat, kuten metalli-, puu- ja muovijätteet, nähdään arvokkaina raaka-aineina, joiden luova uudelleenkäyttö voi vähentää ympäristövaikutuksia merkittävästi. 

Näyttelyssä esiteltiin, kuinka nämä hukkamateriaalit voivat muuntautua käyttökelpoisiksi ja esteettisesti houkutteleviksi esineiksi – huonekaluiksi, sisustuselementeiksi ja arjen käyttöesineiksi. Lähestymistapa korostaa kiertotalouden periaatteiden merkitystä, joissa resurssien uudelleenkäyttö, kierrätys ja muuntautuvuus ovat keskeisessä osassa.

Fluxion-näyttelyn konseptin suunnittelivat Muotoiluinstituutin opiskelijat, eri muotoilun ja visuaalisen viestinnän aloilta. Näyttely rakentuu kolmesta osasta: Näkymätön näkyväksi, Luova tutkiminen ja Uudelleen muotoilu. 

“Näkymätön näkyväksi” -osio paljastaa kuusi teollisuuden sivuvirtaa taiteen keinoin, antaen katsojille mahdollisuuden pohtia näitä usein huomaamattomia materiaalivirtoja. “Luova tutkiminen” puolestaan esittelee, miten sivuvirroista voidaan valmistaa uusia, innovatiivisia materiaaleja. Lopuksi, “Uudelleen muotoilu” tuo esiin LAB:in opiskelijoiden töitä, jotka hyödyntävät näitä uusiomateriaaleja kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. 

Kuva 2. Fluxion-vastuullisuusnäyttely koostui kolmesta osiosta: Näkymätön näkyväksi, Luova tutkiminen ja Uudelleen muotoilu. (Kuva: Markus Kivistö)

Vastuullinen muotoilu tulevaisuuden rakentajana

Fluxion-näyttelyssä ei ole kyse vain teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisestä – se on laajempi kannanotto siitä, kuinka muotoilu voi ja sen tulisi vastata ympäristöhaasteisiin. Muotoilu on väline, jolla voidaan vaikuttaa koko tuotantoketjuun, aina materiaalien valinnasta tuotteen elinkaaren loppuun asti.

Habitare-messut tarjosivat erinomaisen alustan tälle keskustelulle ja inspiraatiolle. Messukävijöiden kiinnostus näyttelyä ja sen teemoja kohtaan osoitti aiheen ajankohtaisuuden ja sekä alan ammattilaisten että kuluttajien kasvavan mielenkiinnon vastuullisia ratkaisuja ja muotoilua kohtaan. Näyttely herätti kysymyksiä siitä, miten voimme uudelleenajatella tuottamisen ja kuluttamisen prosesseja ja miten voimme ottaa askeleita kohti kiertotaloutta kaikilla aloilla.

Kirjoittaja

Meri Majlund on sisustusarkkitehti ja kalustemuotoilija, joka työskentelee TKI-projektisuunnittelijana LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa. Hän toimi tuottajana LAB Muotoiluinstituutin Habitare-osastojen toteutuksessa.