Perheyritysten liiton ja tilastokeskuksen vuonna 2017 julkaiseman selvityksen mukaan lähes neljä viidestä päijäthämäläisestä yrityksestä on perheyrityksiä, ja niiden rooli alueen taloudessa on merkittävä (Salmivaara 2017). PEILI-hanke on lähtenyt yritystarpeesta ja sen tavoite on tukea näiden päijäthämäläisten perheyritysten kasvua ja kilpailukykyä vertaisverkostotoiminnan ja asiantuntijoiden tuen avulla. Perheyritysten liiton määritelmän mukaan perheyritys on yritys, jossa äänivaltaenemmistö on perheen tai suvun jäsenillä, ja vähintään yksi perheenjäsen on mukana yrityksen johdossa tai hallinnossa (Perheyritysten liitto 2025).
Hankkeen tausta ja tavoitteet
PEILI-hanke on LAB-ammattikorkeakoulun hallinnoima hanke, joka käynnistyi vuodenvaihteessa 2025. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa päijäthämäläisten perheyritysten kilpailukykyä ja rakentaa alueelle perheyritysten vertaisverkostoa. Hanke koostuu kolmesta Peilausryhmäkierroksesta ja viidestä kaikille avoimesta PEILI-tapahtumasta. Peilausryhmäkierrokset järjestetään syksyisin ja keväisin ja mukana on eri alojen perheyrityksiä, ympäri Päijät-Hämettä. Ryhmäläiset pääsevät vierailemaan kierroksilla mukana olevissa yrityksissä ja jokaisessa tapaamisessa käsitellään ajankohtaista yritystoiminnan kehittymiseen liittyvää teemaa vertaisryhmässä asiantuntijan tukemana. Hankkeen viestinnässä nostetaan esiin kierroksilla esiin nousseita oivalluksia laajemminkin jakoon yritysten hyödynnettäväksi. Hankkeen Peilauskierroksille ovat tervetulleita mukaan kaikki päijäthämäläiset pk-perheyritykset alasta riippumatta. (LAB 2025a.)
Peilauskierrosten lisäksi hankkeessa järjestetään kaikille avoimia PEILI-tapahtumia eri puolella Päijät-Hämettä. Tarkoitus on jalkautua ympäri maakuntaa ja mahdollistaa näin osallistuminen useammalle yritykselle. Tapahtumiin ovat perheyrittäjien lisäksi tervetulleita muut alan toimijat tai toiminnasta kiinnostuneet. Tapahtumissa kokoonnutaan yhteen verkostoitumaan ja keskustelemaan erilaisista teemoista. Ensimmäinen PEILI-tapahtuma järjestettiin 29.4.2025 Orimattilassa ja aiheena oli perheyritysten kasvu ja kehittyminen, Advisory Board toiminta sekä perheyritysten strategiatyö. (LAB 2025b.)
Hanke on lähtenyt yritystarpeesta ja alueen yrityksiä on ollut mukana jo hankevalmisteluvaiheessa. Ensimmäinen Peilausryhmäkierros käynnistyi jo alkuvuodesta 2025 ja mukana olevat yritykset ovatkin nostaneet esille kuinka tarvittua tällainen toiminta on ja miten hyödyllistä on päästä pohtimaan arjen haasteita yhdessä vertaisten kesken. Hankkeen aikana rakennetaan malli päijäthämäläiselle vertaisverkostotoiminalle ja tuetaan verkoston juurtumista alueelle.
![[Alt-teksti: henkilöitä keskustelemassa ringissä yritysvierailulla suuressa varastotilassa.]](https://blogit.lab.fi/labfocus/wp-content/uploads/sites/8/2025/05/180_2025_Konkreettisia-toimia-paijathamalaisten-perheyritysten-kasvun-tukemiseksi-1024x585.jpg)
Perheyritysten kasvun haasteet
Perheyrittäjyyteen liittyy monia erityispiirteitä ja ne voivat olla niin haasteita kuin vahvuuksia. Tyypillisiä kasvun esteitä voivat olla perhedynamiikkaan liittyvät ongelmat, sukupolvenvaihdoksen suunnittelu, sekä liiketoiminnan johtamisen ja arjen yhteensovittaminen. Päätöksenteko saattaa myös usein olla perheen vastuulla, jolloin ulkopuolinen näkemys ja ajatusten pallottelu jäävät vähäiseksi. (Puolakka 2017) PEILI-hankkeessa on jo varhaisessa vaiheessa noussut esille että yrittäjät eivät osaa tai ehdi pysähtyä pohtimaan juuri perheyrittäjyyden eristyispiirteitä ja osallistujat ovatkin kokeneet aiheen äärelle pysähtymisen arvokkaaksi. Yrittäjät ovat päässeet näkemään, että muut osallistujat painivat samantyyliset haasteiden parissa ja toisilta saatu vertaistuki ja ulkopuolinen asiantuntija-apu on koettu erittäin arvokkaaksi.
Miksi osallistua?
PEILI-hankkeen tarjoamat toimet ovat saaneet kiitosta mukana olevilta yrityksiltä. Yhteisten haasteiden ja onnistumisten jakaminen ryhmässä on ollut antoisaa, ja osallistujat ovat kokeneet vertaistuen merkitykselliseksi. Hankkeen kautta perheyritykset saavat tukea asiantuntijoilta sekä mahdollisuuden kehittää liiketoimintaosaamistaan ja löytää uusia toimintatapoja toisten yrittäjien arjesta. Hanketoiminta on yrityksille maksutonta.
Kirjoittaja
Daria Benabad, TKI-asiantuntija, työskentelee LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikössä PEILI- ja INNOVATE-hankkeissa.

Lähteet
LAB. 2025a. Peilinä perheyritykselle (PEILI). Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 6.5.2025.Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/peilina-perheyritykselle-peili
LAB. 2025b. PEILI-tapahtuma. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 6.5.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/tapahtumat/peili-perheyritysten-kasvu-ja-kehittyminen-miten-eteenpain
Perheyritysten liitto. 2025. Usein kysytyt kysymykset. Viitattu 9.5.2025. Saatavissa https://perheyritys.fi/tietoa-meista/ukk
Salmivaara, T. 2017. Tutkimus: Yli 70 prosenttia suomalaisista yrityksistä on perheyrityksiä. Yle. Viitattu 6.5.2025. Saatavissa https://yle.fi/a/3-9422811