Yksisarvisten valtakunnasta: enkelisijoittaminen startup-yrityksille

Taskussa tuhannen taalan startup-idea, tukena startup-kiihdyttämö, kuten LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksella toimiva StartHub, sekä mentori ja sparraajat, mutta se tärkein eli rahoitus puuttuu. Keneen kasvuyrittäjä ottaa yhteyttä, tai mitkä keinot auttavat häntä sen jälkeen, kun perinteisesti ensimmäiset sijoitukset eli oma, perheen ja lähipiirin taloudellinen tuki on käytetty loppuun (Keskitalo 2024a)? Enkelisijoittaminen on merkittävä taloudellinen voima startup-maailmassa, tarjoten rahoitusta ja ohjausta. Tässä blogissa tarkastelemme enkelisijoittamista yleisesti sekä sen merkitystä niin yrittäjille kuin sijoittajille.

Yleiskatsaus enkelisijoittamiseen

Enkelisijoittaja on yksityishenkilö, joka tekee sijoituksen listaamattomaan potentiaaliseen kasvuyritykseen, johon hänellä ei ole perhesiteitä (Etula 2014). Enkelisijoittaja on mahdollisesti itse ollut yrittäjä, joka haluaa siirtää omasta yrityksestään saamiaan voittoja eteenpäin, sekä auttaa kokemuksensa ja verkostojensa kautta muita menestymään. Jari Puranen kuvailee sijoittamista aikuisten monopoliksi, jotta hyvät ideat eivät jäisi pöytälaatikoihin ilman tukea ja rahoitusta. Enkelisijoittajien tahto on vauhdittaa yrityksen kasvua, ja näin hekin ovat aiemmasta sarjan blogista tuttuja mentoreita (Keskitalo 2024b). Kuitenkin korkean riskin rahasijoitus erottaa heitä perinteisestä mentoroinnista.

Kuva 1. Enkelisijoittaja on yksityishenkilö, joka vauhdittaa yritystä eteenpäin rahoittamalla. (Kuva: Niki Soukkio)

Enkelisijoittaminen Suomessa

Suomessa noin 700 enkelisijoittajaa kokoaa yhteen FiBAN, voittoa tavoittelematon yhteisö Finnish Business Angels Network. Yhteisö kouluttaa ja tuottaa piensijoittajille tietoa vakiintuneista toimintamalleista. Startup-yrittäjät hakevat pääsyä pitch-tilaisuuksiin (FiBAN 2024).

FiBAN-jäsenen keskimääräinen sijoitus yhdellä rahoituskierroksella on 20 000 €, ja rahoituksen saa vain noin 2 % sitä hakeneista (Keskitalo 2024a). Enkelisijoittajat sijoittavat myös yhdessä, jolloin riski jakautuu sekä yritystä on arvioitu yhdessä. Näin lisätään pääomasijoittajien kiinnostusta. Nämä Venture Capital -yhtiöt lähtevät mukaan tyypillisesti vasta vähintään 500 000 € rahoituskierroksiin. Siinä kohtaa yrityksellä täytyy olla esitettävissä isoa kansainvälistä potentiaalia, ensimmäisiä asiakkaita ja kasvavaa liikevaihtoa.

Enkelisijoittaminen mahdollistaa itse sijoittajalle pääsyn uusiin, mahdollisesti maailmaa muuttaviin innovaatioihin. Enkelisijoittaja löytää roolinsa tyypillisesti yrityksen hallituksesta. Kokonaiskuvan ja realiteettien ylläpitäminen sekä muiden rahoitusinstrumenttien löytäminen ovat enkelisijoittajien työtä.

Enkelisijoittaminen on tärkeä, ehkä jopa tärkein osa yksisarvisten valtakuntaa. Tästä dynaamisesta yhteistyöstä on todennäköisesti hyötyä aina molemmille osapuolille, mutta se on aina pitkäjänteistä, täynnä epävarmuutta ja vaatii molemminpuoleista arkista sitkeyttä sekä riskinsietokykyä.

Kirjoittaja

Tanja Keskitalo on Growth Hacker yksisarvisten valtakunnassa, LAB-ammattikorkeakoulun kasvuyritysten kiihdyttämöllä StartHubissa.

Lähteet

Etula, S. 2014. Opas enkelisijoituksen hakemiseen. FiBAN. Viitattu 3.4.2024. Saatavissa https://etula.fi/pdfs/opas_enkelisijoituksen_hakemiseen.pdf

FiBAN. 2024. Finnish Business Angels Network. Verkkosivut. Viitattu 3.4.2024. Saatavissa https://fiban.org/

Keskitalo, T. 2024a. Startup-yritysten toimintaympäristö kehittyy: Lahden alueelle FiBAN alue-enkeli. StartHub. Viitattu 3.4.2024. Saatavissa https://www.starthub.fi/2024/02/15/startup-yritysten-toimintaymparisto-kehittyy-lahden-alueelle-fiban-alue-enkeli/

Keskitalo, T. 2024b. Yksisarvisten valtakunnasta: startup-yritysten mentorointi. LAB Focus. Viitattu 3.4.2024. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/yksisarvisten-valtakunnasta-startup-yritysten-mentorointi/