Uudistustyö onnistui Arjen apu, Kotoa Kotiin, MALVA, MESH ja OSKE LAB -hankkeiden yhteistyöllä (LAB 2021a-e), jonka puolestaan mahdollistivat hankkeitten rahoittajat AMIF, ESR ja OKM. Sivuston toteutti LM Someco. Erityisesti Päijät-Hämeen alueelle kohdennetun palvelun takana ovat LAB-ammattikorkeakoulu ja Koulutuskeskus Salpaus.
Maahanmuuttajille
Maahanmuuttajille Osaamisenpaikka.fi tarjoaa toki vinkkejä työllistymistä ajatellen. Sivustolla on myös tietoa suomen kielen opetuksesta eri taitotasojen osaajille (alkeet, perustaso, keskitaso ja ylempi taso sekä ammatillista suomea), kursseilla tai kotona. Sivustolta löytyy niin ikään tietoa ja harjoitusmateriaalia YKI-testiä eli yleistä kielitutkintotestiä varten.
Sivuille kootaan myös tärkeää tietoa suomalaisista korkeakoulu- ja ammattikoulutuksesta tutkintoineen. Videot ja podcastit -kohdasta avautuu mielenkiintoisia tarinoita, joista voi saada motivaatiota ja inspiraatiota opiskeluun.
Työnantajille ja työpaikkaohjaajille
Tälle kohderyhmälle on tarjolla muun muassa neuvoja maahanmuuttajien palkkaamiseen sekä vinkkejä tuesta yrityksille rekrytointivaiheessa.
Sivustolla kerrotaan koulutuksista, joita ovat muun muassa Selkeetä ohjausta -koulutus maahanmuuttajien työpaikkaohjaajille ja Kulttuuritietoinen ohjaus -koulutus sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle.
Videoin ja podcastein esitellään tositarinoita yritysmaailmasta.
Opettajille ja ohjaajille
Opettajat voivat hyödyntää materiaaleja opetukseensa, muun muassa verkkoharjoituksia, materiaalia ammatillisen kielen opetukseen sekä erilaisia menetelmiä ja toimintamalleja. Video-osastossa ääneen pääsevät esimerkiksi maahanmuuttajakouluttajat, jotka antavat vinkkejä hyvistä käytänteistä.
Ohjaajat voivat löytää yhteystiedot Lahden alueen ohjauspalveluista.
Vapaaehtoisille ja mentoreille
Kiinnostaisiko mentorina toimiminen? Työuramentori-sivusto sisältää runsaasti materiaalia sekä mentorille että aktorille mentorointiprosessin kulusta.
Videot ja podcastit esittelevät erilaisia näkökulmia siitä, miten mentorointiohjelma sujuu käytännössä ja millaisia kokemuksia yrityksillä on kansainvälisistä työntekijöistään.
Kirjoittaja
Marina Shchipova työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa Hyvinvointi-yksikössä projektisuunnittelijana Lahden OSKE LAB -hankkeessa.
Lähteet
Osaamisen paikka. 2021. Tukea ja työvälineitä työllistymisen ja työllistämisen tueksi. [Viitattu 1.12.2021]. Saatavissa: https://osaamisenpaikka.fi/
Linkit
LAB. 2021a. Arjen apu – vapaaehtoiset kotoutumisen tukena. Hanke. [Viitattu 1.12.2021]. Saatavissa: https://lab.fi/fi/projekti/arjen-apu-vapaaehtoiset-kotoutumisen-tukena
LAB. 2021b. Kotoa kotiin. Hanke. [Viitattu 1.12.2021]. Saatavissa: https://lab.fi/fi/projekti/kotoa-kotiin
LAB. 2021c. MALVA – maahanmuuttajat valmentaen työelämään. Hanke. [Viitattu 1.12.2021]. Saatavissa: https://www.lab.fi/fi/projekti/malva-maahanmuuttajat-valmentaen-tyoelamaan
LAB. 2021d. MESH – verkostot ja mentorointi maahanmuuttajien työllistymisen tukena. Hanke. [Viitattu 1.12.2021]. Saatavissa: https://lab.fi/fi/projekti/mesh-verkostot-ja-mentorointi-maahanmuuttajien-tyollistymisen-tukena
LAB. 2021e. OSKE LAB. 2021. Hanke. [Viitattu 1.12.2021]. Saatavissa: https://lab.fi/fi/projekti/lahden-oske-lab
LM Someco. 2021. [Viitattu 1.12.2021]. Saatavissa: https://lmsomeco.fi/