Belgiasta välineitä ja uusia ideoita yksilölähtöiseen ja yhteisölliseen työhön

Päijät-Hämeestä matkustettiin 14.‒17.10.2024 Belgian Mecheleniin tutustumaan paikalliseen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmään, palveluihin ja innovaatioihin, jotka edistävät yksilölähtöisiä ja yhteisöllisiä toimintatapoja. Opintovierailuun osallistui edustajia LAB-ammattikorkeakoulusta ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta sekä sidosryhmäedustajat Lahden Diakonialaitokselta ja Mente-palveluista (kuva 1).

[Alt-teksti: viisi henkilöä syksyisellä piha-alueella katsoo kameraan hymyillen.]
Kuva 1. Suomen opintovierailijat vasemmalta Outi Jokinen (LAB-ammattikorkeakoulu), Nicola Kettunen (Päijät-Hämeen hyvinvointialue), Kaisa Rikkonen (Lahden Diakonialaitos), Virpi Penna (Mente-palvelut) ja Emma Rautava (Päijät-Hämeen hyvinvointialue). (Kuva: Outi Jokinen)

Päivien täydeltä luentoja, vierailuja ja esittelyjä

Intensiivinen nelipäiväinen ohjelma tarjosi luentoja ja esittelyjä sekä vierailuja eri toimijoiden tiloihin. Vierailulla esiteltiin useampi konkreettinen työväline, joista esimerkkinä UPC Duffelin yliopistollisen psykiatrisen keskuksen kehittämät kengurupehmolelu ja hoitokompassi (kuva 2). Kengurupehmolelu on osa työotetta, joka edistää vanhemmuutta ja lasten mukaan ottamista osaksi vanhemman psykiatrista hoitoa. Hoitokompassi koostuu kymmenestä kysymyksestä, joiden avulla hoitoa suunnitellaan yhdessä asiakkaan ja hänen omaistensa kanssa. Menetelmän kehittämisessä on hyödynnetty kokemusasiantuntijoiden asiantuntijuutta.

[Alt-teksti: kokouspaikka, yhdellä pöydällä näkyvissä vaaleansininen pehmolelu sekä kyltti, jossa lukee behandel kompas.]
Kuva 2. Kengurupehmolelu ja hoitokompassi olivat konkreettisiä työvälineitä, joihin Belgian vierailulla tutustuttiin. (Kuva: Outi Jokinen)

Yksi vierailukohde oli Ten Kerselaere Residential Care Center vanhustenhoitoyksikkö, joka tarjoaa kokonaisvaltaista hoitoa ja tukea ikääntyneille eri muodoissa. Caring Neighborhood -konsepti mahdollistaa sen, että ihmiset voivat iästä ja tuen tarpeista riippumatta asua omassa kodissaan tai tutussa ympäristössä. Naapurusto, jossa nuoret ja vanhat elävät yhdessä, teki erityisen vaikutuksen suomalaisiin vierailijoihin. Samassa yhteydessä esiteltiin yöhoito-konsepti (Night Care, I-mens), joka mahdollistaa kotona asumisen pidempään. Hoitajat ja koulututetut vapaaehtoiset mahdollistavat yöhoidon ikääntyneen kotona, helpottaen omaishoitajien työtä.

Vierailulla esiteltiin digitaalisia alustoja, kuten ALIVIA. Se tarjoaa hoitajille ja asiakkaille alustan, jossa asiakkaan tavoitteiden pohjalta voidaan laatia monialainen palvelusuunnitelma, suunnitella tehtävät ja käydä vuoropuhelua eri ammattilaisten ja asiakkaan kesken. Tukea tarvitseva henkilö on aina keskiössä ja pääsee myös itse käyttämään alustaa ja muokkaamaan tietojaan.

Lisäksi esiteltiin liikkuvia tiimejä, jotka keskittyvät aikuisiin ja senioreihin (65+), joilla on akuutteja tai pitkäaikaisia psykiatrisia haasteita. Asiakasta hoidetaan ja tuetaan hänen omassa asuinympäristössään mahdollisimman pitkään tavoitteena välttää tai lyhentää sairaalahoitoa ja ehkäistä mielenterveyden häiriöiden pahentumista.

Belgian palvelujärjestelmän kehittämisessä korostuivat kautta linjan erilaiset yhteistyön ja yhdessä tekemisen tavat ja muodot ammattilaisten, asiakkaan ja läheisten kesken.

Tuliaisina uusia ideoita ja kehitettävää

Vierailukohteet välittivät kehittämismyönteisyyttä ja yhdessä tekemistä sekä nostivat ihmisen ja asiakkaan keskiöön. Seuraavaksi käymme keskusteluja yhdessä sidosryhmäläisten kanssa siitä, mitä näkemästämme ja oppimastamme voisi mahdollisesti soveltaa Päijät-Hämeessä.

Reissun aikana erityisesti puhututtamaan jäi terveyden lukutaidon kehittäminen (Health Literacy) organisaationäkökulmasta. Tämän avulla organisaatiot voivat kehittää toimintaansa saavutettavavammaksi ja tarjota asiakkaille helposti löydettävää tietoa.

Matka toteutettiin osana Euroopan unionin Interreg Europe-ohjelman rahoittamaa NEAR – NEw sociAl seRvices: innovative tools and skills for person-centered and community-based social models -hanketta (2023–2027). Hankkeessa on tarkoituksena tunnistaa ja siirtää kumppanimaiden kesken yksilölähtöisiä ja yhteisöllisiä toimintatapoja. Toimintatavoilla pyritään vastaamaan holistiseen asiakastarpeeseen ja lisäämään asiakkaan osallisuutta palveluissa. (LAB 2024.) Jokainen kumppanimaa vuorollaan järjestää opintovierailun. Aiemmat vierailut ovat olleet Espanjassa, Tšekissä ja Suomessa (ks. Jokinen 2023a ja 2023b; Jokinen & Rautava 2024).

Kirjoittaja

Outi Jokinen toimii TKI-asiantuntijana LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä ja NEAR-hankkeessa (LAB 2024) osatoteutuksen projektipäällikkönä.

Lähteet

Jokinen, O. 2023a. Case Pamplona: uusia lähestymistapoja sosiaalipalveluihin. LAB Focus. Viitattu 21.10.2024. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/case-pamplona-uusia-lahestymistapoja-sosiaalipalveluihin/

Jokinen, O. 2023b. Lähiyhteisöt mukaan sosiaaliseen ja osallisuutta edistävään työhön. LAB Focus. Viitattu 21.10.2024. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/lahiyhteisot-mukaan-sosiaaliseen-ja-osallisuutta-edistavaan-tyohon/

Jokinen, O. & Rautava, E. 2024. New social services – Lahdesta Eurooppaan hyviä käytäntöjä ja yhteistyömalleja. LAB Focus. Viitattu 21.10.2024. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/new-social-services-lahdesta-eurooppaan-hyvia-kaytantoja-ja-yhteistyomalleja/ 

LAB. 2024. NEAR – NEw sociAl seRvices: innovative tools and skills for person-centred and community-based social models. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 21.10.2024. Saatavissa https://www.lab.fi/en/project/near