Closing the loops -verkostotapaamisessa esiteltiin kiertotalouden tutkimusta ja koulutusta

EU:n kunnianhimoisten kestävyystavoitteiden saavuttaminen vaatii uusia materiaalinkäyttö- ja kierrätystoimenpiteitä. Se myös velvoittaa yhteiskunnat rajoittamaan kasvihuonekaasupäästöjä ja varmistamaan kestävän kehityksen mukaisen luonnonvarojen käytön. Kiertotalouden tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi (Maa- ja metsätalousministeriö 2024).

Joukko ihmisiä seisoo rakennuksen aulassa. Ihmisten keskellä on juliste, jossa lukee tapahtuman nimi Closing the Loops.
Kuva 1. Verkostotapahtuman kansainvälinen osallistujajoukko Arcadassa. (Kuva: Sebastian Haglund)

Kestävyyden edistäminen vaatii verkostoitumista, tutkimusta ja jatkuvaa oppimista

“Closing the loops” CircAgile Spring School 2024 -tapahtumassa verkostoiduttiin ja esiteltiin korkeakoulujen kiertotalouteen liittyviä viimeisimpiä saavutuksia Helsingissä (Kuva 1.) ja Lahdessa 18. –20.3.2024. Tapahtuma oli yksi kolmevuotisen Agile Circular Competence Network (CircAgile) -projektin tapahtumista. Projekti on koonnut pohjoismaiset ja baltialaiset osallistujat korkeakouluista sekä yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioista keskustelemaan kiertotalouden toteuttamiskelpoisista ja tulevaisuuden teknis-taloudellisista ratkaisuista. Päätavoitteena on ollut jakaa ja lisätä kiertotalouden osaamista valituilla yksityisen sektorin aloilla muun muassa jatkuvan oppimisen muodossa sekä luoda uusia tutkimusideoita ja -verkostoja. (Arcada 2024.)

Tapahtuman pääjärjestäjinä toimivat Arcada ja LAB-ammattikorkeakoulu. Tapahtumassa olivat mukana myös muut verkostoprojektin edustajat, eli yliopistot Ruotsista ja Latviasta, sekä konsulttiyritys Invenire. Kutsuttuja yritysmaailman ja tutkimuslaitosten edustajia oli mukana Espanjasta, Suomesta ja Ahvenanmaalta. Lisäksi mukana oli Arcadan kansainvälisiä opiskelijoita. 

Biopohjaisten materiaalien innovatiivista hyödyntämistä

Ensimmäisenä päivänä tapahtuman teemat keskittyivät muun muassa kriittisiin raaka-aineisiin ja fosforin kiertoon, metsäteollisuuden biomassasivuvirtojen hyödyntämiseen sekä biopolymeerien hyödyntämiseen tekstiileissä, muoveissa ja komposiiteissa. Saimme kuulla myös mielenkiintoisia esityksiä Universidad de Las Palmas deGran Canarian edustajilta liittyen banaanikuitujen soveltuvuuteen tekstiileissä ja levien hyödyntämiseen komposiiteissa. Kestävää liiketoimintaa esitteli ahvenanmaalainen yritys Under Ytan perustajansa Joel Lindholmin johdolla. Yritys kehittää levien viljelymenetelmiä Itämeressä ja hyödyntää leviä muun muassa juomissa, joita osallistujat pääsivät myös maistelemaan (Under Ytan, 2024).  

Seuraavana vuorossa oli tutustuminen LABin kiertotalouteen linkittyviin hankkeisiin sekä vierailut LABin kiertotalouslaboratorioon ja Food Pilot Plant -tuotekehitysympäristöön sekä LUT-yliopiston kuitulaboratorioon. Kolmantena päivänä perehdyttiin LCA-laskentaan ja kiertotalouden indikaattoreiden soveltamiseen asiantuntijaesitysten ja paneelikeskustelujen muodossa. Saimme kuulla myös opiskelijoiden case-esimerkkejä kiertotalouden indikaattoreiden hyödyntämisestä.

Kirjoittajat

Lea Heikinheimo, TkT, työskentelee LAB-ammattikorkeakoulun teknologiayksikössä yliopettajana ja CircAgile-projektissa tutkijana.

Ossi Martikka, TkT, työskentelee LAB-ammattikorkeakoulun teknologiayksikössä johtavana asiantuntijana ja CircAgile-projektissa tutkijana.

Paula Linderbäck, TkT, työskentelee Arcada-ammattikorkeakoulussa yliopettajana ja CircAgile-projektissa projektipäällikkönä.

Lähteet

Maa- ja metsätalousministeriö. 2024. Kiertotalous on Suomelle mahdollisuus. Viitattu 17.4.2024. Saatavissa https://mmm.fi/kiertotalous

Arcada. 2024. Agile Circular Competence Network. Viitattu 17.4.2024. Saatavissa https://www.arcada.fi/en/research/projects/agile-circular-competence-network

Under Ytan. 2024. Viitattu 17.4.2024. Saatavissa https://www.underytan.fi/home