Etelä-Karjalan nuoret tiedostavat ilmastotoimien tärkeyden

MAMIKSA-projektitiimi kartoittaa nuorten näkemyksiä kestävyyssiirtymästä ja yrittäjyydestä. Lemillä järjestetyssä ilmastopäivässä selvitettiin nuorten suhtautumista ilmastonmuutokseen ja vihreään siirtymään sekä kiinnostusta yrittäjyyteen ja työllistymiseen Etelä-Karjalassa.

Yrittäjyystyöpajoja nuorille

MAMIKSA-projektitiimi järjestää nuorille yrittäjyystyöpajoja, joissa kehitetään uusia liiketoimintakonsepteja ja pohditaan itsensä työllistämistä omassa maakunnassa. Kohderyhmänä ovat ne nuoret, jotka ovat yrittäjyydestä kiinnostuneita tai joilta mahdollisuus turvealalle työllistymiseen on poistunut. Hankkeessa tuodaan esille kohderyhmän kokemuksia ja unelmia, joiden pohjalta luodaan uusia liiketoimintaideoita ja verkostoja näihin liittyen. Lisäksi maaseudun yrittäjien osaamista kestävyyssiirtymän ja muutoskyvykkyyden osalta vahvistetaan. (LAB 2024a.)

[Alt-teksti: koulun suuri liikuntasali, jossa pöydän ääressä istumassa viisi henkilöä, tilaisuutta juontaa kaksi henkilöä, lapsia istuu lattialla.]
Kuva 1. Lemillä 6.9.2024 järjestetty nuorten ilmastopäivä alkoi paneelikeskustelulla, jossa kunnan päättäjät vastasivat nuorten esittämiin kysymyksiin. (Kuva: Mirja Harvistola)

MAMIKSA – Maaseudun mikroyrittäjät kestävyyssiirtymän ajureina -hanke on mukana yhteistyökumppanina Etelä-Karjalan liiton koordinoimissa ilmastopäivissä, jotka järjestetään maakunnan pienten kuntien kouluilla. Ilmastopäivät ovat osa ympäristöministeriön rahoittamaa ilmastosuunnitteluhanketta, joka kattaa Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden, Lemin, Luumäen ja Taipalsaaren kunnat.

Nuorten ilmastopäiviä ovat järjestämässä Etelä-Karjalan liitto, Etelä-Karjalan energianeuvonta, Etelä-Karjalan jätehuolto Oy, Leader Länsi-Saimaa ry, Etelä-Karjalan Kärki-Leader ry, Imatran sekä Lappeenrannan seudun ympäristötoimet, Suomen luonnonsuojeluliitto, Saimaan ammattiopiston luonto- ja ympäristöala, LUT Junior University, LAB-ammattikorkeakoulun MAMIKSA-hanke sekä Kaakkois-Suomen ELY-keskus. (Etelä-Karjalan liitto 2024.)

Ilmastoasiantuntija Mari Matikainen Etelä-Karjalan liitosta toteaa, että toimintaan on saatu mukaan iso joukko maakunnan asiantuntijoita, joiden avulla pyritään lisäämään nuorten tietoisuutta ilmastoratkaisuista. Nuorten ilmastopäivien keinoin halutaan tuoda esiin, että ilmastokriisin keskellä kunnissa tehdään konkreettista työtä ratkaisujen eteen (Matikainen 2024).

Nuorten ilmasto- ja yrittäjyyskysely

Syyskuun alussa Lemin koulukeskuksessa järjestetyssä ilmastopäivässä MAMIKSA-hankkeen ilmasto- ja yrittäjyyskyselyyn vastasi 124 oppilasta vuosiluokilta 5.–9. Ilmastonmuutoksen torjumista tärkeänä tai erittäin tärkeänä piti 63 % ja jokseenkin tärkeänä 23 % kyselyyn osallistuneista. Vastaajista 37 % kannatti uusiutumattomista energiamuodoista (turve, öljy, maakaasu) luopumista, ja jokseenkin tärkeänä tätä piti 42 % vastaajista. (LAB 2024b.)

[Alt-teksti: pöydän ääressä kaksi hymyilevää naista, pöydillä kyselylomakkeita, kyniä ja tikkukaramelleja.]
Kuva 2. MAMIKSA-hanketiimistä nuorille suunnattua ilmasto- ja yrittäjyysaiheista kyselyä olivat pitämässä Mirja Harvistola ja Marja Jordberg-Gilabert. (Kuva: Mirja Harvistola)

Kyselyssä taustoitettiin myös pitovoimaan liittyvää työllistymishalua omalla paikkakunnalla. Kartoitus osoitti, että 16 % opiskelijoista haluaisi tulevaisuudessa työllistyä omalla paikkakunnallaan, 30 % Etelä-Karjalassa ja 6 % halusi työllistyä sekä omalla paikkakunnallaan että sen ulkopuolella Etelä-Karjalassa. Kokonaan muualla haluaisi työllistyä 12 % vastaajista, Etelä-Karjalassa ja muualla 10 % ja omalla paikkakunnalla ja muualla 6 % vastaajista. Vastanneista 20 % ilmoitti, että kaikki vaihtoehdot käyvät. (LAB 2024b.)

MAMIKSA-hanke toteuttaa kyselyjä nuorten ilmastopäivien edetessä kaikissa Etelä-Karjalan maaseutukunnissa. Ilmastokiertueen seuraavat paikkakunnat ovat Luumäki ja Parikkala. MAMIKSA tarjoaa maaseutukuntiin myös nuorille suunnattuja yrittäjyyden ja liiketoimintakonseptien kehittämiseen liittyviä työpajoja. Tavoitteena on tukea maaseudun pitovoimaa ja tuoda nuorille esiin mahdollisuudet työllistää itsensä joko omalla paikkakunnalla tai sieltä käsin.

Lemin koulukeskuksen kanssa on sovittu yrittäjyystyöpajasta marraskuulle 2024. Hanke on aiemmin järjestänyt vastaavanlaiset työpajat Savitaipaleella.

Kirjoittaja

Mirja Harvistola toimii LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikössä TKI-asiantuntijana sekä projektipäällikkönä hankkeessa MAMIKSA – Maaseudun mikroyritykset kestävyyssiirtymän ajureina (LAB 2024a).

Lähteet

Etelä-Karjalan liitto. 2024. Kuntien ilmastosuunnittelu. Hanke. Viitattu 9.9.2024. Saatavissa https://liitto.ekarjala.fi/projektit/etela-karjalan-pienten-kuntien-ilmastosuunnittelu/ sekä https://liitto.ekarjala.fi/etela-karjalan-kunnissa-tehdaan-suunnitelmallista-ilmastotyota/

LAB. 2024a. MAMIKSA ‒ Maaseudun mikroyrittäjät kestävyyssiirtymän ajureina. Hanke. Viitattu 9.9.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/mamiksa-maaseudun-mikroyritykset-kestavyyssiirtyman-ajureina

LAB. 2024b. Nuorten ilmasto- ja yrittäjyyskysely Lemin koulukeskuksessa järjestetyssä ilmastopäivässä. 6.9.2024. Kyselyn laatinut Mirja Harvistola. LAB-ammattikorkeakoulu.

Matikainen, M. 2024. Ilmastoasiantuntija. Etelä-Karjalan liitto. Teams-haastattelu. 9.9.2024.