LAB-ammattikorkeakoulun Food Pilot Plantin asiantuntijat osallistuivat Suomen Leipuriliiton järjestämille Leipuripäiville jo toista kertaa yhteistyökumppani Baron Foodtechin kanssa. Food Pilot Plantia edustivat tuotepäällikkö Jarkko Nikulin ja tutkija Saara Sammalisto. Sammalisto osallistui Leipuripäiville osana Food Campus Finland – Verkostojen vahvistaminen -hankkeen toimenpiteitä. Hän työskentelee hankkeessa asiantuntijan roolissa ja toteuttaa elintarvikealan yrityksille innovaatiopilotointeja.
Linkki Food Pilot Plantin nettisivuille
Leipuripäivät toivat jälleen leipomoalan toimijat monipuolisesti yhteen, ja tällä kertaa tapahtuma järjestettiin Helsingissä Kalastajatorpalla 14.–17.8.2025 jo 125. kertaa (Leipuriliitto 2025). Leipuripäivien ohjelmaan kuului muun muassa ammatillinen seminaari, cocktail-tilaisuus, tavarantoimittajien näyttely ja juhlaillallinen. Leipuripäivät osoittautuivat tänäkin vuonna erittäin hyödylliseksi tapahtumaksi kohdata leipomoalan yrityksiä, saada arvokkaita kontakteja ja jakaa tietoa Food Pilot Plantin tuotekehityspalveluista, TKI-hankkeista ja tutkimusyhteistyöstä.
”Leipuripäivien parasta antia on kiireetön tunnelma. Se mahdollistaa mutkattomat kohtaamiset, jotka ilman palaverihuoneiden painetta saattavat edetä hyvinkin syvällisiksi keskusteluiksi paitsi aiheesta myös aiheen vierestä. Kaiken kruunaa päätösillallinen, jossa niin leipurit kuin näytteilleasettajatkin ovat samalla puolella pöytää nauttimassa hyvästä tunnelmasta ja elokuun pimenevistä illoista, joissa on jo ripaus väistyvän kesän haikeutta!” tuotepäällikkö Nikulin lausuu.
Food Pilot Plantin monipuoliset tuotekehitys- ja tutkimuspalvelut olivat esillä tavarantoimittajien näyttelyssä. Tuotekehitysympäristö Food Pilot Plantissa on erikoistuttu juomatuotteiden lisäksi leipomo- ja kauratuotteiden kehitykseen (LAB 2025a). Food Pilot Plantista löytyy muun muassa laitteistoa leipomotuotteiden tilavuuden ja rakenteellisten ominaisuuksien vertailuun ja kehittämiseen tutkimukseen vaadittavalla tarkkuudella. Rakenne- ja tilavuusanalysaattoreista on kerrottu tarkemmin aikaisemmassa artikkelissa (Sammalisto 2025).
Linkki rakenne- ja tilavuusanalysaattoreista kertovaan artikkeliin
Leipuripäivien näyttelyssä Food Pilot Plantin leikkimielinen tietokilpailu vehnäjauhojen karkeudesta hyvänmakuisine palkintoineen ja LABin Muotoiluinstituutin elintarvikepakkausten luovat prototyypit ilahduttivat ja herättivät kiinnostusta leipureiden keskuudessa (kuva 1). Näyttelyssä oli tarjolla myös sataprosenttista täysjyväkauraleipää maistiaisena Food Pilot Plantin kauraleivontataidoista. Sataprosenttinen kauraleivonta on todella haastavaa, mutta kauratuotteet, kuten gluteenittomat kauraleivät, on tunnistettu Suomelle erittäin potentiaaliseksi vientituotteeksi (Jansik ym. 2024).

Food Campus Finland – Verkostojen vahvistaminen -hanke
Leipuripäiville osallistuttiin osana Food Campus Finland – Verkostojen vahvistaminen -hankkeen (FCF-verkosto) toimenpiteitä (LAB 2025b). Hankkeen tavoitteena on perustan luominen Food Campus Finland -yhteistyöverkostolle, joka tukee kansallisen ruokaviennin kaksinkertaistamista ja elintarvikealan jalostusarvon merkittävää kasvattamista. Hankkeen tavoitteisiin kuuluu muun muassa edistää elintarvikealan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa (TKI) vahvistamalla TKI-infrastruktuuria, tunnistamalla yritysten TKI-tarpeita ja -mahdollisuuksia ja tukemalla yrityksiä erityisesti kansainvälisiin kehityshankkeisiin osallistumisessa. Hankkeen tavoitteiden täyttymiseksi on tärkeää verkostoitua kansallisella tasolla leipomoalan toimijoiden kanssa.
Kirjoittaja
Tutkija Saara Sammalisto työskentelee Food Campus Finland – Verkostojen vahvistaminen -hankkeessa asiantuntijana ja toteuttaa elintarvikealan yrityksille innovaatiopilotointeja. Hankkeessa hän keskittyy erityisesti Food Pilot Plantin kehittämiseen ja tutkimustoiminnan käynnistämiseen.

Lähteet
LAB-ammattikorkeakoulu. 2025a. Koeleipomo. Viitattu 23.10.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/palvelu/koeleipomo
LAB-ammattikorkeakoulu. 2025b. Food Campus Finland – Verkostojen vahvistaminen. Viitattu 23.10.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/food-campus-finland-verkostojen-vahvistaminen
Jansik, C., Kaukovirta, A., Knuuttila, M., Kohl, J., Koivisto, A., Lehtonen, H., Niemi, J., Pesonen, L. Rikkonen, P., Saarni, K., Setälä, J. & Wejberg, H. 2024. Ruoka-ala kasvuun viennin ja ruokainnovaati-oiden vetämänä. Keskustelunavaus ruokasektorin arvonlisän kasvattamiseen. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 7/2024. Helsinki: Luonnonvarakeskus. Viitattu 23.10.2025. Saatavissa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-380-873-7
Sammalisto, S. 2025. Rakenne- ja tilavuusanalysaattoreilla tarkkuutta elintarvikkeiden tuotekehitykseen. LAB Focus 8.1.2025. Viitattu 23.10.2025. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/rakenne-ja-tilavuusanalysaattoreilla-tarkkuutta-elintarvikkeiden-tuotekehitykseen/
Suomen Leipuriliitto ry. 2025. Leipuripäivät Helsingissä – mukavaa yhdessäoloa ja hyviä puheita. Pääkirjoitus. Leipuri 6/2025. Viitattu 23.10.2025. Saatavissa https://www.leipuriliitto.fi/@Bin/1209180/Paakirjoitus-6-2025.pdf
Linkit
Linkki 1. LAB-ammattikorkeakoulu. Food Pilot Plant: elintarvikkeiden kehityspalvelut. Viitattu 23.10.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/yrityksille/food-pilot-plant
Linkki 2. Sammalisto, S. 2025. Rakenne- ja tilavuusanalysaattoreilla tarkkuutta elintarvikkeiden tuotekehitykseen. LAB Focus 8.1.2025. Viitattu 23.10.2025. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/rakenne-ja-tilavuusanalysaattoreilla-tarkkuutta-elintarvikkeiden-tuotekehitykseen/