Idearace on varmistanut paikkansa Etelä-Karjalan suurten tapahtumien joukossa

Järjestyksessään jo neljäs Idearace järjestettiin 14.3.2023 Lappeenrannan kaupunginteatterissa (Idearace 2023). Tapahtumasta vastaavat Business Mill ja LUT Entrepreneurship Society ry (LUTES) ovat onnistuneet kasvattamaan ja rakentamaan liikeideakilpailun maakunnallisesti merkittäväksi tapahtumaksi.

Kilpailuun haki yhteensä 40 tiimiä ideoineen ja finaaliin pääsi näistä 12 parasta. Kolmihenkisen tuomariston päätöksellä voittajiksi valikoituivat Open-luokasta Yewecan kierrätettävällä valmisruokapakkauksella ja Student-luokasta Nemora opiskelijoiden työnhakua helpottavalla alustalla. Yleisön suosikki PikaPay taas lupaa sujuvoittaa kaupassa käyntiä jokaisen omaan puhelimeen ladattavalla skannaus- ja maksusovelluksella.

[Alt-teksti: salin lava ja siellä henkilöitä. Takana on teksti Idearace Winners.]
Kuva 1. Idearace-voittajat 2023. (Kuva: Mika Myllyntaus)

Verkostoja, uusia yrityksiä ja elinvoimaa

Tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta, ja sen tunnettuus erityisesti kampusalueella ja korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa on hyvä. Kilpailu tullaan näkemään myös vuonna 2024. Seuraavaksi tavoitteena on kasvattaa entisestään tapahtuman tunnettuutta Etelä-Karjalan alueella ja houkutella mukaan laajemmin alueen yrityksistä lähtöisin olevia ideoita.

Kilpailu on saanut tunnustusta siitä, että se kannustaa eteläkarjalaisia yrityksiä ja opiskelijoita innovoimaan ja kehittämään uusia liikeideoita (ELY-keskus 2023). Open-luokan voittajatiimi kiitteli korkeakouluja elinvoimaa lisäävän ja uusia yrityksiä tuovan tapahtuman järjestämisestä (Kokkonen 2023a). Aikaisempien vuosien finalisteista monet ovat perustaneet yrityksen ja saaneet rahoitusta ideansa eteenpäin viemiseksi (Kokkonen 2023b).

Idearace-konseptiin kuuluva finalistien valmennus tarjoaa alustan verkostoitumiseen, ja itse finaalitapahtumassa on myös jätetty aikaa finalistien ja yleisön väliselle vapaalle keskustelulle.

[Alt-teksti: suuren auditorion monirivinen yleisötila täynnä yleisöä.]
Kuva 2. Finaalitilaisuuden yleisöpaikat olivat täynnä. Paikalla oli 170 henkilöä. (Kuva: Mika Myllyntaus)

Startup-kulttuurin tulevaisuus Etelä-Karjalassa

Liikeideakilpailulla on paikkansa ja se tullaan siis näkemään ensi vuonnakin. Järjestäjätaholla on intoa ja paloa tuottaa tapahtumaa, joka osaltaan ylläpitää maakunnan houkuttelevuutta ja kannustaa yrittäjyyteen. Idearacen kaltainen kilpailu on kuitenkin vain pieni osa sitä polkua, jota liikeidean kanssa yrittäjyyteen tähtäävä kulkee – kilpailu mahdollistaa tietoisuuden nousun ja tarjoaa alkueväät liikeidean työstöön. Kilpailun jälkeiseen aikaan kaivataan startup-yrittäjyyttä tukevaa hautomotoimintaa. (Ollikainen 2023.)

Business Mill tarjoaa neuvontaa resurssiensa puitteissa ja LUTES tuo yrittäjähenkisten opiskelijoiden yhteisön tuen. Olisiko tämän lisäksi aika vihdoin kypsä greentechin nimeen vannovan yliopistokaupungin omalle startup-valmennusohjelmalle, kuten muissakin yliopistokaupungeissa on?

Kirjoittaja

Tiia Puolakka toimii TKI-asiantuntijana LAB-ammattikorkeakoulussa Business Mill -yrityshautomossa sekä hankkeissa Luotain – ennakointi Etelä-Karjalassa – ja Vahvempana muutokseen – osaava ja hyvinvoiva yrittäjä.

Lähteet

ELY-keskus. 2023. Ideoista timanteiksi hioutuneet businessideat palkittiin Idearace-kilpailussa Lappeenrannassa. Viitattu 9.5.2023. Saatavissa https://www.ely-keskus.fi/uutiset-2023/-/asset_publisher/wunrvszgFqL0/content/ideoista-timanteiksi-hioutuneet-businessideat-palkittiin-idearace-kilpailussa-lappeenrannassa-kaakkois-suomi-

Idearace. 2023. Idearace Lappeenranta. Viitattu 9.5.2023. Saatavissa https://www.idearace.fi/lappeenranta/

Kokkonen, A. 2023a. Lappeenrannassa kehiteltävä valmisruokapakkaus voi mullistaa alan markkinat – Idearacen voittajakolmikko varautuu tekemään kovaa työtä tuotekehityksessä. Etelä-Saimaa. Viitattu 9.5.2023. Saatavissa rajoitetusti https://www.esaimaa.fi/paikalliset/5899459#Echobox=1682992840

Kokkonen, A. 2023b. Laura Hafrén tarjosi itsestään kulkevaa ostoskärryä Idearacen tuomareille –  Idearace nosti esiin monta mielenkiintoista startup-toimijaa. Etelä-Saimaa. Viitattu 9.5.2023. Saatavissa rajoitetusti https://www.esaimaa.fi/paikalliset/5860555?utm_source=app_push

Ollikainen, V. 2023. Haastattelu Idearace-tapahtumassa. Lappeenranta. 13.4.2023.